Scouting Zeddam nieuwsbrief
 
Nummer 3 - 2015
Nieuwsbrief nummer 3
 
 
 
 
Inhoud
 
Met onder andere:
  • Zomerkampen
  • Overvliegen
  • Vacature PR-lid
  • Even voorstellen
  • en nog veel meer
 
 
 
 
Beste scouts, beste ouders
 
De zomerkampen zijn geweest en de vakantie zit er al weer op. We zijn weer fris begonnen aan het nieuwe seizoen, maar we hebben niet stil gezeten, in deze editie lees je alles over wat een scout doet in zijn vakantie en wat voor vette activiteiten er komen gaan.
Nog sneller en vaker op de hoogte blijven?
Like dan onze Facebook pagina!
- De redactie
Maria, Christa en Jan
 
 
Gezocht: PR-lid
 
 
 
 
 
Beste ouder, kaderlid en belangstellende
 
Eerst de aandacht voor het volgende:
 
Nu ruim een jaar is het PR team van Scouting Zeddam actief. Ons grootste doel is mensen bereiken en betrekken en Scouting Zeddam onder de aandacht brengen. Voor de mensen die bij Scouting betrokken zijn, is hetgeen een Scouting vereniging doet, waarschijnlijk wel bekend. Maar er zijn ook flink wat mensen die dat (nog) niet weten. Ook die mensen willen we graag bereiken; om nieuwe leden te werven maar ook om simpelweg te laten zien wat we doen en met hoeveel plezier dat gedaan wordt. Dit doen we door bijvoorbeeld een nieuwsbrief, door foto's en verhalen op internet en door het (laten) publiceren van verslagen van evenementen waaraan we deelnemen. Voor dit laatste wordt ook contact met de lokale kranten onderhouden. We vergaderen eens per vijf weken.
 
We zijn op zoek naar enthousiaste mensen die er zin in hebben op een leuke en constructieve manier met elkaar aan het werk te gaan. Heb je belangstelling en/of wil je meer weten? Mail dan naar prteam@scoutingzeddam of bel met 0618583900
 
 
Zomerkamp welpen
 
Zomerkamp scouts
Welpenkamp begon op zaterdag in de 3e week van de vakantie, en toen we aankwamen in Ugchelen zagen we dat de archeologen Sarco Vaag en Inge Wikkeld een Obelisk opgegraven hadden, maar er kwamen ’s avonds opeens mummies. Later vertelden Cleopatra en dé Farao dat als de gouden top van de Obelisk af werd gehaald de mummies wakker zouden worden.
 
Gelukkig had de oude wijze man een amulet voor ons wat ons beschermde tegen de mummies. Gelukkig vonden we de top. We gingen naar Julianatoren en zwemmen. Maar toen werd de gouden top gestolen door de archeologen. Wij konden ze hun toen gelukkig toch nog vangen en toen kwam alles weer goed.
De bonte avond was heel leuk en de leiding had ook nog een kabelbaan gemaakt die best snel ging, dat was erg leuk. De laatste dag mochten de oudste welpen in de open lucht slapen, ik vond dat zelf echt super gaaf. Ik bedank de leiding voor het mooie en leuke kamp.
-Jaco Mullié, welp
 
 
 
We zijn de eerste week van de vakantie op zomerkamp gegaan. Het was hartstikke gezellig. Toen we aankwamen hebben we alles uitgepakt en de tenten opgezet.
We hebben gekanood, gezwommen, aan het vuur gezeten, watergevecht gehouden en vooral heel veel plezier gemaakt. We hadden ook een kampdoop voor 3 kinderen; het was vies, heel vies. Na de kampdoop moesten we naar de lappenboom, ieder moest een stuk van hun kleren offeren en aan de boom hangen en Bart en Roel gingen vuurspuwen! Er zaten al veel lappen aan de boom, er ging ook een legende rond over dat terrein.
Ook hadden we weer junior master chef, want dat is wel een beetje traditie. We gingen ook hiken en daarbij kwamen we uit bij een heel mooi landschap. Ook was hier een kabelbaan gebouwd over het meertje. Hij was best hoog en je ging over het water heen, dat was ook super leuk. We hebben ook nog een slaaphike gehad: dan moet je lopen naar de plek die ze voor je hebben aangewezen en dan moet je daar bij mensen aanbellen die wel een slaapplek voor je hebben. Soms gaat dat natuurlijk niet zo snel, maar dit keer kregen de meeste redelijk snel een plek. Er waren mensen met zwembaden, schuren, garages etc.
Ik vond dit kamp hartstikke leuk en ik denk dat de meeste dat wel vonden! Bedankt voor alle medewerking leiding die mee was op kamp want jullie hebben er wat tofs van gemaakt!
-Linde Verhagen, scout
 
 
Zomerkamp bevers   Zomerkamp explorers
De bevers zijn voor het eerst twee nachtjes in een andere blokhut geweest, maar voor sommige bevers was dit veel te kort. Tijdens het allereerste zomerkamp zijn we echte piraten geworden en hebben we een hele grote schat gevonden. Deze werd later wel gestolen door de boef.
 
Gelukkig konden we de boef vangen en vastbinden, waarna de politie hem heeft meegenomen. Toen we de schat teruggenomen hadden, gaf Pieter Piraat de schat aan Scouting Zeddam en ging hij er weer vandoor met zijn schip.
 
De bevers hebben een prachtig piratenkamp gehad en de leiding natuurlijk ook!
 
- De beverleiding
 
 
De vierde week van de zomervakantie zijn we met de Explorer groep naar Ommen en omstreken gegaan. Hier hebben we enorm lol gehad en hebben er een geweldige week gehad. Zoals gewoonlijk begon de week met een tweedaagse hike met een primitieve overnachting in het bos. De dag hierna zijn we uitgeput aan het tweede deel van de hike gegaan en hebben we primitief gekookt. Het resultaat was dan uiteindelijk ook kip gekookt in cola!
 
De dagen hierna werden gevuld met een kano trip over de Vecht (die voor de meeste eindigde als een zwem dag), een reisje naar Zwolle en een dagje Hellendoorn. Ook hebben we tijdens de nacht van de meteorenzwerm aan de Vecht in de openlucht geslapen.
 
Aan het einde van de week was natuurlijk een opruimmiddag gepland die we hebben afgesloten in Zeddam. Al met al was het een mooie week met goed weer en de leukste activiteiten.
 
- Jasper Wieringa, explorer
 
 
 
Evenementen
 
Scout-In 2015 - modderfestival in Zeewolde
In het weekeinde van 18, 19 en 20 september jl. werd door Scouting Nederland het tweejaarlijkse evenement “Scout-In” georganiseerd voor alle leden ouder dan 17 jaar. De deelnemers aan dit evenement kregen op zaterdag en zondag allerlei workshops aangeboden op het gebied van competenties en praktische vaardigheden die van pas komen bij het uitoefenen van hun taak binnen scouting. ’s Avonds kon er feest gevierd worden bij de verschillende podia waar live bandjes speelden of Dj’s optraden. De 25 deelnemers van onze vereniging konden zelf kiezen waar zij dit weekeinde het accent op wilden leggen.
Het terrein in Zeewolde waar we kampeerden was op zijn zachtst gezegd “uitdagend”. De groep die het eerst aankwam, had al op vrijdagmiddag het kamp opgebouwd op een mooi hoog stukje van het terrein. Maar de regen van de dagen daarvoor had het hele kampterrein veranderd in één drassig weiland. Denk daar enkele duizenden deelnemers bij, dan kun je je voorstellen dat de grasmat in no- time verandert in een modderpoel. Ik, als debutant op dit evenement en “mooi weer” kampeerder pur sang, heb mij er over verbaasd dat je daar niemand over hoort klagen.
Hoewel de festiviteiten ’s avonds het meest populair bleken (o.a. optredens van Mooi Wark, Barracuda, Band zonder Banaan, enz.), werd overdag ook volop gebruik gemaakt van de workshops. Je doet daar veel contacten op met vrijwilligers van andere scoutinggroepen waar je ideeën mee uitwisselt. Het bestuur had het educatieve deel extra gestimuleerd.
 
Bart Berendsen had voor onze vereniging de organisatie op zich genomen en dat heeft hij perfect gedaan. Het hele weekeinde ademde de sfeer “samen zijn we scouting” en dat is voor het grootste deel toe te schrijven aan de 5.000 deelnemers (en in het bijzonder het clubje uit Zeddam e.o.) die er een fantastisch weekeinde van gemaakt hebben. Als kaderlid of bestuur moet je wel een hele goede reden hebben om over twee jaar niet (weer) te gaan.
Henk van Spil
Voorzitter
Spot Scouting Zeddam (grote afbeelding)

 

  Airbornetocht Wandeltocht
 
 
 
 
 
5 september zijn er negen scouts en vier man leiding afgereisd naar Oosterbeek, Arnhem, voor de jaarlijkse Airborne Wandeltocht. De Airborne Wandeltocht is de grootste ééndaagse wandeltocht ter wereld.
 
’s Ochtends verzamelden we ons al vroeg bij de Blokhut, een potje koffie er bij, even bijpraten en de motoren werden gestart. Om half 11 stonden we dan eindelijk aan de start en konden we onder het geluid van veel muziekkorpsen aan de 15 kilometer beginnen.
 
Net zoals elk jaar was er weer langs de kant van de straat een hoop te zien en te doen. Het enige nadeel van deze dag was het weer. Het was niet koud, het was niet warm, maar het was gewoon nat.
 
Maar de scouts hebben zich staande gehouden, ze zijn doorgegaan zonder ook maar één keer te mopperen over het weer. Sterker nog, er werd nog een aantal keer in een plas water gesprongen en er werden nog wedstrijdjes, wie krijgt de broek het snelste het smerigst gespeeld. Wij als leiding zijn trots. Goed gedaan jongens!
 
Al met al was de Airborne 2015 een groot succes. Tot volgend jaar!
 
Freek Driessen
 
 
Jotihunt
 
 
 
 
 
 
 
De Jotihunt wordt elk jaar georganiseerd door Steunpunt Scouting Gelderland. Dit jaar van 18 t/m 19 oktober. De deelnemende scoutinggroepen komen uit heel Gelderland en jagen op vossenteams. De vossenteams (drie personen) lopen door Gelderland. De locatie van de vossen wordt via hints bekend gemaakt op de spelsite, hiervan is het doel om de vossenteams te kunnen vinden en te ‘hunten’.
De Jotihunt is voor alle scouts boven de 14 jaar: explorers, jongerentak, stam, bestuur, leiding, maar ouders kunnen ook goed helpen. Het leuke van de Jotihunt is dat het spel en de opdrachten heel divers zijn; voor ieder wat wils! De één zit achter de computer en probeert de hints over de locatie van de vossen op te lossen (van makkelijk tot moeilijk), een ander bevindt zich in het ‘veld’ (met de auto, of op de fiets). Weer een ander houdt zich bezig met de extra opdrachten zoals ‘maak een lipdub’, of ‘creëer een mooie themafoto’.
  Overvliegen
Afgelopen vrijdag 25 september zijn er weer een heleboel kinderen overgevlogen.
Het was deze keer de beurt aan 14 welpen en 8 scouts om te wisselen van speltak. Het thema dit jaar was: "Sprookjes anno 2015". We moesten namelijk Roodkapje helpen die bang was voor de boze heks en zo niet kon chillen met Assepoester en vrouw Holle.
 
Toen deze heks was verjaagd lieten de Fakirs ons met hun twee tapijten vliegen. Hier werd een splitsing gemaakt tussen welpen en de overvliegende welpen. Langs een vuurspuwende Fakir vliegen vonden de meeste kinderen heel spannend. Na dit zinderende ritje was er als beloning een broodje knakworst en een marshmallow bij het kampvuur.
 
We wensen de overvliegers veel plezier bij hun nieuwe speltak.
 
Even voorstellen: Wie is toch die vrouw? Jacqueline
Wie is toch die vrouw die zo vaak heen en weer rent in de Blokhut met een sopdoekje, telefoontjes en mailtjes beantwoordt, klachten en opmerkingen van de buurt opvangt en de verhuuragenda bijhoudt?
Deze nieuwsbrief een interview met Jacqueline Wissink, verantwoordelijk voor de verhuur van de Blokhut.
 
Terwijl wij in de mooie verbouwde boerderij van deze sociale, enthousiaste vrijwilligster een pak speculaasjes leegeten, vertelt Jacqueline over haar wortels die diep in de Achterhoek verankerd zijn.
Jacqueline komt van een grote familie die al generaties lang in de Achterhoek woont. De vraag
“Van wie bu-j dan?” is vaak een het begin van een gesprek. Aan het eind van het gesprek blijkt dan regelmatig dat de wereld in de Achterhoek nog erg klein is. Geboren en getogen in Zeddam, werkzaam in kasteel Bergh , met een groot sociaal netwerk en actief in meerdere verenigingen, lijkt ze de perfecte persoon om de verhuur van de Blokhut te doen. Een deel van dit werk bestaat nl. uit contact met de buurt, vaak naar aanleiding van huurders die ( te) luidruchtig of niet helemaal sociaal bezig zijn. In de nacht en late avond laat ze dit overigens graag over aan Frank, de penningmeester, die dichterbij woont.
Iets voor elkaar over hebben en vertrouwen in elkaar hebben zijn dingen die bij Jacqueline hoog in het vaandel staan. Ook houdt ze van geschiedenis en wielrennen.
 
Jacqueline is begonnen met de verhuur toen haar dochter Kiki 5 jaar geleden als bever bij Scouting Zeddam begon. “Als ouder moet je eigenlijk iets doen voor de vereniging waar je kind bij is. Scouting is voor iedereen, is niet prestatiegericht. Het gaat niet altijd over winnen of verliezen en de nadruk ligt op samen dingen doen. Deze scoutinggroep geeft blijk van een groot saamhorigheidsgevoel, wat heel prettig is voor kinderen en ouders.”
Het leukste wat ze meegemaakt heeft in de verhuur, is een schoolklas die een bonte avond had. Het ging er blijkbaar niet echt zachtjes aan toe, en daarop kwam er een boze buurman klagen. Toen de man weer naar huis was, waren de kinderen razend enthousiast dat hun juf zoiets cools verzonnen had om de bonte avond nog leuker te maken. De boze buurman bleek echter echt boos te zijn, en niet bij de act te horen. Ook erg grappig was het 2 jaar geleden dat bij het overvliegen van de welpen naar de scouts, verschillende buren dachten dat er een soort Ufo’s in de lucht te zien waren. Dit bleek een stunt van de scouts te zijn. Bij dit soort gebeurtenissen is Jacqueline het eerste aanspreekpunt voor de buurt.
Maar er zijn ook vervelende dingen. Een groep uit de buurt heeft een keer zo’n zootje achtergelaten dat het uren geduurd heeft om weer orde op zaken te stellen. De € 75 die op hen verhaald werd om de schoonmaakkosten te dekken en om de kapotte spullen te vervangen, werd ontvangen met de zin ”dat valt mee!”. Ook is het jammer dat niet iedere aanvraag aangenomen kan worden en de klachtenafhandeling is ook niet altijd even leuk.
 
Het nieuwe deel van de Blokhut vindt Jacqueline erg mooi, al mist ze nog een flinke kast voor de pannen. Die moeten nu nog steeds uit de bakken achterin de Blokhut komen als er huurders in komen. Ook moet er boven nog verduistering komen, zodat er een klein beetje langer geslapen kan worden, volgens de huurders.
 
Jacqueline zou de Blokhut nog een keer graag aan wielrenners willen verhuren, zoals een groep met Tom Dumoulin, Robert Gesink of met Lars Boom. Emile Ratelband daarentegen, die komt er wat haar betreft niet in. Voor de volgende persoon die voor de nieuwsbrief geïnterviewd wordt heeft Jacqueline de volgende vraag : ”zou er een aparte meidengroep moeten komen bij deze scoutinggroep”?
 
 
Agenda
Gezamenlijke opkomst Welpen
Scouting Zevenaar en Westervoort
3 oktober | Welpen
 
Welpen regio spooktocht
31 oktober | Iedereen
     
Overvliegen Bevers-Welpen
10 oktober | B-W
 
Greppeltocht regio
14 november | Scouts en explorers
     
Jotihunt
16-18 oktober | Explorers en leiding
 
Winterkamp welpen
19-21 december | Welpen
     
Halloween Anholter Schweiz
29-31 oktober | Iedereen
 
Nieuwjaarsbijeenkomst
9 januari | Iedereen
 
   
Voor meer informatie zie de evenementen kalender op onze site ...
 
 
Gezocht:    
Groepsbegeleider
Lijkt het je leuk om begeleider te zijn voor ca. 40 vrijwilligers die zich inzetten voor de activiteiten van Scouting St. Oswaldus Zeddam?
Kijk dan naar onze vacante positie.
Leider M/V (vrijwillig)
Lijkt het je leuk om leider te zijn van een groep kinderen en wekelijks Scoutingactiviteiten te organiseren? Dan zoeken wij jou!
Kijk hier voor de omschrijving en kom Scouting Zeddam versterken.
 
Deze nieuwsbrief is voor alle leden, ouders/verzorgers en belangstellenden van Scouting Zeddam.
Iedereen, ingeschreven lid of ouder/verzorger van een (oud)lid, krijgt deze nieuwsbrief toegezonden. Afmelden kan eenvoudig via de link onderaan iedere nieuwsbrief.
 
Aanleveren van kopij is mogelijk door te reageren op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Scouting Sint Oswaldusgroep Zeddam
 
Vind ons op:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vind ons op social media:

color facebook 128   color youtube 128   color instagram 128

LJU logo Vierkant hout CMYK

Zomaar een foto uit het fotoalbum

IMG_6601