Scouting Zeddam nieuwsbrief
 
Nummer 4 - 2015
Nieuwsbrief nummer 4
 
 
 
 
Inhoud
 
Met onder andere:
  • Halloween
  • Jubileum 2016
  • Contributie
  • Greppeltocht
  • En meer
 
 
 
 
 
Beste scouts, beste ouders
De dagen worden korter, het wordt kouder en het nieuwe jaar is weer in zicht. In alweer de vierde editie van de nieuwsbrief blikken we alvast vooruit op het prachtige jaar dat komen gaat, maar vooral wat we afgelopen maanden allemaal hebben beleefd.
 
Maar allereerst: bedankt! En dat zeggen we dan vooral tegen onze tientallen vrijwilligers. Afgelopen zaterdag was immers Nationale vrijwilligersdag. En vrijwilligers kunnen nooit genoeg waardering krijgen voor hun harde werk, vinden wij!
Volgt u al onze Facebook pagina?
 
De redactie van de nieuwsbrief wenst jullie allemaal fijne Kerstdagen toe.
- De redactie
Maria, Christa en Jan
 
 
Gezocht: PR-lid
 
 
 
 
 
Beste ouder, kaderlid en belangstellende
 
Eerst de aandacht voor het volgende:
 
Nu ruim een jaar is het PR team van Scouting Zeddam actief. Ons grootste doel is mensen bereiken en betrekken en Scouting Zeddam onder de aandacht brengen. Voor de mensen die bij Scouting betrokken zijn, is hetgeen een Scouting vereniging doet waarschijnlijk wel bekend. Maar er zijn ook flink wat mensen die dat (nog) niet weten. Ook die mensen willen we graag bereiken; om nieuwe leden te werven maar ook om simpelweg te laten zien wat we doen en met hoeveel plezier dat gedaan wordt. Dit doen we door bijvoorbeeld een nieuwsbrief, door foto's en verhalen op internet en door het (laten) publiceren van verslagen van evenementen waaraan we deelnemen. Voor dit laatste wordt ook contact met de lokale kranten onderhouden. We vergaderen eens per vijf weken.
 
We zijn op zoek naar enthousiaste mensen die er zin in hebben op een leuke en constructieve manier met elkaar aan het werk te gaan. Heb je belangstelling en/of wil je meer weten? Mail dan naar prteam@scoutingzeddam of bel met 0618583900
 
 
Spooktocht welpen regio
 
Greppeltocht scouts en explorers regio
De welpen hebben zaterdag 31 oktober, tijdens Halloween, meegedaan aan de spooktocht van Regio Klein Gelderland. Dit jaar werd deze in het Zeddamse bos gehouden, lekker dichtbij dus.
 
De Zonnekoning had onze hulp nodig, er waren namelijk enge trollen in het bos gezien en deze zouden de Zonnekoning ontvoeren zodra de zon onderging en hij ging slapen. We moesten dus snel zijn.
 
Na een natuurlijk helemaal niet enge speurtocht door het bos te hebben gelopen en een aantal dieren en trollen te hebben opgespoord, kregen we van de Zonnekoning een lekkere beloning.
 
Het was een leuke spooktocht die soms toch wel een beetje eng was.
 
-Bagheera, welpenleiding
 
 
 
 
Zaterdag 14 november zijn we met de scouts en explorers van Zeddam naar Zevenaar geweest en hebben daar de Greppeltocht gelopen.
De opkomst van onze groep was niet zo groot, maar de gezelligste mensen waren erbij :)
Om 19:30 moesten we ons melden bij de Burger King in Zevenaar. We hebben toen zelf groepjes gemaakt en we werden op de foto gezet.
Elke groep kreeg een kaart met een QR- code voor het scannen. De bedoeling van een greppeltocht is dat je een bepaalde route aflegt en onderweg moet je bij de controleposten je kaart laten scannen. Word je tussendoor nog gezien, door mensen die rondrijden, dan krijg je strafpunten.
Iedereen had weer veel chips en drinken meegenomen en ondanks het hele slechte weer, hebben we toch veel plezier gehad.
-Coen Versteeg, scout
 
 
 
 
Contributie bij Scouting Zeddam
Tot 2011 is de contributie voor jeugdleden bij Scouting Zeddam jarenlang gelijk gebleven op €80,- per jaar. Omdat diverse kosten gestegen waren, waren we toen genoodzaakt om jaarlijks de contributie te verhogen met €4,-. Nu (in 2015) bedraagt de contributie €100,-. Dat is exclusief de kosten voor het Scouting-uniform en eventuele kampen. De kampen moeten kostendekkend zijn. De hoogte van het kampgeld wordt bepaald door de speltak. Als uw zoon/dochter mee gaat met een kamp, moet u zelf het kampgeld overmaken naar de bankrekening van de speltak.
 
De gemiddelde contributie van andere scouting groepen in Nederland ligt op €120,- per jaar. Andere vrijetijdsbestedingen zijn vaak veel duurder.
 
Voor 2016 hebben we een sluitende begroting gemaakt. Eén van de uitgangspunten was daarbij dat de speltakken een leuk spelaanbod kunnen bieden dat vergelijkbaar is met de afgelopen jaren. Het lukt de speltakken ieder jaar weer om hele leuke opkomsten te houden voor een relatief laag bedrag. In november heeft de groepsraad de begroting voor 2016 goedgekeurd en besloten om de contributie niet te verhogen. De contributie voor 2016 is vastgesteld op €100,- per jaar. Deze contributie wordt per kwartaal door middel van automatische incasso geïnd aan het begin van het kwartaal. U krijgt nog een e-mail met daarin de exacte data waarop de contributie wordt afgeschreven.
 
In verband met o.a. de onzekerheid over de subsidie van de gemeente in de toekomst, zullen we per jaar gaan bekijken hoe hoog de contributie moet worden. Eind 2016 zullen we dus opnieuw de hoogte van de contributie bepalen. We hopen dat we het laag kunnen houden zodat de financiële situatie van ouders/verzorgers geen beperking is om lid te worden/blijven.
 
-Frank Weijers, penningmeester
 
Actie
 
Scouting Zeddam klimt veilig dankzij Kanjers voor Kanjers
Weet u het nog? De Jubileumactie van Kanjers voor Kanjers? Scouting in Zeddam was één van de vijf gelukkige winnaars die voor maar liefst € 5.000,- aan materialen mocht uitzoeken. Scouting Zeddam had net als alle andere genomineerden een video gemaakt over wie ze zijn en wat ze doen. Hun wens was speel- en klimmateriaal voor alle jeugd bij Scouting Zeddam. Er werd massaal gestemd en zo kon Kanjers voor Kanjers Scouting Zeddam verblijden met hun prijs.
 
Het duurde even voordat de Scouting alles geregeld had, er werd goed nagedacht over wat er precies geïnvesteerd moest worden in speelmaterialen voor de jeugd. Eind november was dan eindelijk de officiële overhandiging. Klimtuigen, klimhandvatten, bevestigingsmaterialen: alles wat er nodig is om veilig te klimmen op de klimwand was aanwezig en werd door de groep uitgeprobeerd. Scouting Zeddam maakt sporten en spelen mogelijk voor een heleboel kinderen. Kanjers voor Kanjers is blij dat zij met de uitreiking van deze jubileum-prijs hier een steentje aan heeft kunnen bijdragen.
Heel veel klimplezier allemaal!
 
Artikel van Kanjers voor Kanjers, link naar artikel
 
Evenementen
 
Sinterklaas bij Scouting Zeddam
Zoals gebruikelijk bij Scouting Zeddam is ook dit jaar het Sinterklaasfeest weer uitbundig gevierd.
Bij de bevers kwamen twee Pieten op bezoek. De kinderen deden samen met de Pieten hun best om een Pietendiploma te halen. Ze moesten hiervoor op het dak klimmen, pakjes door de schoorsteen gooien en dansen. Het was moeilijk, maar het is alle kinderen gelukt. Ze kregen daarna van de Pieten ook nog een mooi cadeau, voor de meisjes was er een Frozen pop en voor de jongens een Transformer auto.
 
De scouts vierden ook Sinterklaas. Alle leden hadden twee cadeautjes gekocht om het sinterklaasspel te spelen. Niemand wist waarmee je zou eindigen. Er waren ook vier surprisedozen. Iedereen hoopte één van deze dozen te krijgen, vooral omdat het tot het eind toe een verrassing bleef wat erin zat. De groep is in tweeën gedeeld, zodat niemand erg lang hoefde te wachten. Als klap op de vuurpijl kwam Sinterklaas binnen met drie Pieten. Twee Pieten speelden meteen mee, terwijl Sinterklaas en de derde Piet omhoog klommen om de explorers te bezoeken. Ook daar werd een doorgeefspel gespeeld, waarbij de meest gewilde prijs een setje goudvissen was. Uiteraard werden de vissen zelf niet doorgegeven, maar de symbolische vissen werden flink heen en weer gegeven. Eén van de explorers mocht nog een liedje zingen voor Sinterklaas en scouts en explorers gingen allemaal naar huis met twee cadeautjes, het één wat gewilder als het ander.
 
Een dag later, op 5 december, begonnen de welpen aan een normale opkomst, maar die werd al snel door de war gegooid door twee Pieten die hun hulp nodig hadden. Deze Pieten waren gestuurd door Sinterklaas, omdat zij de avond daarvoor een zak met pepernoten waren verloren en nu te weinig pepernoten hadden voor de rest van de dag. Ze hadden gehoord dat de welpen van Scouting Zeddam hen wel konden helpen. Na even zoeken vond de leiding nog een recept en alle ingrediënten zodat de welpen aan de slag konden. Samen met de Pieten hebben ze lekkere pepernoten gebakken die ze gelukkig toch zelf op mochten eten! Nadat de welpen samen met de Pieten nog een spelletje hadden gespeeld, was er nog een verrassing. Alle kinderen kregen een cadeautje van de Sint om ze te bedanken voor de hulp.
 
Het was weer een leuk Sinterklaasfeest voor alle leden, met hoog bezoek en veel pepernoten.
 
Tot volgend jaar, Sint en Pieten, en bedankt voor alles.
 
 
 
 
70 jaar Scouting Sint Oswaldusgroep Zeddam
 
 
 
 
 
 
 
Velen van jullie zullen het waarschijnlijk al wel weten, in 2016 bestaat onze Scouting in Zeddam, de St. Oswaldusgroep, alweer 70 jaar.
 
Dit heugelijke feit wil men toch niet zomaar voorbij laten gaan en daarom wordt er in het voorjaar een jubileumkamp georganiseerd.
 
Welk weekeinde dat wordt en waar het gaat plaatsvinden, kunnen jullie in de volgende nieuwsbrief lezen, maar wel willen wij jullie al verklappen dat het één van de laatste weekeinden van mei zal zijn.
 
Voor de (oud)leiding en andere geïnteresseerden zal er een feestavond verzorgd worden. De datum en de invulling daarvan vermelden wij ook in de eerste nieuwsbrief van het nieuwe jaar.
 
Halloween in Anholter Schweiz: achter de schermen
 
 
 
 
 
 
 
Voor het derde jaar was Scouting Zeddam weer actief met het jaarlijkse Halloween in wildpark Anholter Schweiz. Het hele park is dan in Halloween sfeer verkleed, er zijn allerlei lichteffecten, het “treintje der duisternis”, verkleedde engerds en vooral ook veel gezelligheid. Het trekt jaarlijks weer enkele duizenden bezoekers.
 
De afgelopen twee jaren hebben we onze grote tenten opgebouwd. In het eerste jaar hebben we dit omgetoverd tot een spookhuis en vorig jaar was het een “horror circus”.
 
Dit jaar hebben we het anders gedaan. Geen tenten maar een beweegbaar doolhof! Dit doolhof werd gebouwd met bouwhekken en zeilen. Doordat het een “levend” doolhof was, zaten sommige mensen best lang “vast” in het doolhof en was dit voor sommige mensen flink eng. Dit alles in het donker en met de nevel uit een rookmachine, verschillende lichteffecten en natuurlijk de griezels.
 
De taak van een flinke groep leiding en explorers was dit jaar om het spookhuis te bemannen met figuranten om de mensen te laten schrikken en het doolhof te laten bewegen. Dit deden we weer met veel plezier en het leverde de scouting ook weer een leuk zakcentje op!
 
 
- Patrick Rutjes, scoutsleiding
 
Even voorstellen: Wie is toch die jongeman die zich soepel als een panter door de lagen van Scouting Zeddam heen beweegt?
..Jan Esselink, in de welpenleiding bekend als Bagheera , (jeugd)lid sinds hij 12 jaar geleden als bever begon, actief in de PR-commissie, drijvende kracht achter de nieuwsbrief.
Jan, 18 jaar, getogen in ‘s-Heerenberg, omschrijft zichzelf als een verenigingsdier, stressbestendig en aanwezig, met een grote inzet.
 
Hij is al jaren lid van Scouting Zeddam en sinds zijn 16-e ook actief in de welpenleiding. Zijn alias Bagheera, de sluwe zwarte panter uit het jungleboek, heeft hij gekozen omdat Bagheera een bekend personage is en omdat Bagheera een duidelijk leidende rol heeft naar Mowgli toe. Hij hoopt dat hij ook eerlijk en duidelijk naar de welpen toe is en ziet zich nog wel doorgroeien in de organisatie. Zoals hijzelf vroeger naar zijn scoutingleiding keek, zo hoopt hij dat de kinderen nu ook naar hem kijken.
 
Ingaand op de vervolgvraag van Jacqueline, de geïnterviewde in de vorige nieuwsbrief, zegt Jan dat hij niet zou gaan voor een aparte meidengroep binnen de scouting, omdat dat niet meer van deze tijd is. Wel zou het leuk en nuttig zijn om een paar keer per jaar een aparte opkomst voor meisjes te organiseren, eventueel door de speltakken heen.
 
Hoewel hij sinds een paar maanden werktuigbouwkunde studeert in Eindhoven, blijft de Achterhoek, en met name Scouting Zeddam, voor Jan een drijfveer om in de weekenden deze kant op te komen. Het gemoedelijke, met vrienden en familie in ’s-Heerenberg en Zeddam, trekt deze familieman erg aan. Het is ook een belangrijke reden dat hij voor Eindhoven als studiestad heeft gekozen. De Brabantse gezelligheid en gemoedelijkheid doet hem denken aan de sfeer in de Achterhoek.
Hij maakt deel uit van de ’s-Heerenbergse en Zeddamse gemeenschap en wordt veel voor activiteiten gevraagd. Hij heeft een sterk verenigingsgevoel, dat is ook wat hem zo aantrekt in Scouting Zeddam. Alhoewel de activiteiten in Zeddam gecentreerd zijn, voelt het duidelijk als één groep, ondanks dat de leden uit verschillende dorpen komen. De scouting vervult hier een duidelijke regiofunctie en Jan ondervindt hier veel gezelligheid en een sterk saamhorigheidsgevoel.
Het leukste bij de scouting vindt hij de waardering van de jeugdleden na de kampen.
”de kinderen moeten het leuk hebben, daar doe ik het voor”
Omdat ook de scouting met de tijd mee moet gaan en er behoefte was om meer informatie naar buiten te laten gaan, is er een tijdje geleden door Jan en enkele anderen een PR commissie opgericht binnen Scouting Zeddam. Omdat informatieverstrekking als heel belangrijk wordt gezien, is er ook een nieuwsbrief voor de ouders opgezet. Jan staat aan de basis daarvan, en is nu ook nog de drijvende kracht achter deze brief die sinds dit jaar digitaal bij alle ouders komt.
 
Als verbetering binnen de vernieuwde Blokhut, zou Jan het nog een goed idee vinden om in de explorerruimte een verplaatsbaar wandje te zetten, zodat je met nog meer ( sub) groepen in de Blokhut bezig kunt zijn. Ook kan dat gemakkelijk zijn tijdens kampen, om zo de slaapruimte optimaal op te kunnen delen.
 
Het lijkt Jan een goed idee om binnen de scouting een doorlopende leerlijn in te bouwen door de speltakken heen.
Dit is tevens zijn vraag aan de volgende te interviewen persoon: wat vindt hij/zij van dit idee?
 
Wij nemen afscheid van deze rustige en sympathieke jongeman waar we waar we zeker een keer een biertje mee gaan drinken in Eindhoven.
 
 
 
Agenda
Winterkamp welpen
19-21 december | welpen
 
iScout 2016 (onder voorbehoud)
5 maart | leiding en explorers
     
Nieuwjaarsbijeenkomst
9 januari | iedereen
 
NLdoet
11 & 12 maart | iedereen
     
Arnhemse Winterhike (AWH)
15-17 januari | scouts en explorers
 
Regionale scoutingwedstrijden (RSW)
(onder voorbehoud)
8-10 april | scouts
     
Carnaval bij Scouting
22 & 23 januari | iedereen
 
Jubileumkamp Scouting Zeddam
Eind mei | iedereen
 
   
Voor meer informatie zie de evenementen kalender op onze site ...
 
Gezocht:    
Groepsbegeleider
Lijkt het je leuk om begeleider te zijn voor ca. 40 vrijwilligers die zich inzetten voor de activiteiten van Scouting St. Oswaldus Zeddam?
Kijk dan naar onze vacante positie.
Leider M/V (vrijwillig)
Lijkt het je leuk om leider te zijn van een groep kinderen en wekelijks Scoutingactiviteiten te organiseren? Dan zoeken wij jou!
Kijk hier voor de omschrijving en kom Scouting Zeddam versterken.
 
Deze nieuwsbrief is voor alle leden, ouders/verzorgers en belangstellenden van Scouting Zeddam.
Iedereen, ingeschreven lid of ouder/verzorger van een (oud)lid, krijgt deze nieuwsbrief toegezonden. Afmelden kan eenvoudig via de link onderaan iedere nieuwsbrief.
 
Aanleveren van kopij is mogelijk door te reageren op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Scouting Sint Oswaldusgroep Zeddam
 
Vind ons op:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vind ons op social media:

color facebook 128   color youtube 128   color instagram 128

LJU logo Vierkant hout CMYK

Zomaar een foto uit het fotoalbum

IMG_5482