Scouting Zeddam nieuwsbrief
 
Nummer 5 - 2016
Nummer 5, 17 februari 2016
 
Nieuwsbrief nummer 5
 
 
 
 
Inhoud
 
Met onder andere:
  • Jubileum Scouting Zeddam
  • NLdoet
  • Carnaval
  • Onze kookstaf
  • en meer..
 
 
 
 
 
 
Beste scouts, beste ouders
 
14 maart 2016 bestaat Scouting Zeddam 70 jaar! Dit gaan wij groots vieren met onder andere een reünie voor (oud)leiding en een jubileumweekend voor alle leden. Verder staan alle groepsactiviteiten dit jaar in het teken van het jubileum. Dit en meer lees je in deze editie van de nieuwsbrief. Veel leesplezier.
 
 
Volg je ons al op Facebook?
 
 
- De redactie
Maria, Christa en Jan
 
 
Actie
NLdoet en schoonmaak dag
Het Oranje Fonds organiseert op 11 en 12 maart 2016 samen met duizenden organisaties in het land, NLdoet: de grootste vrijwilligersactie van Nederland. NLdoet zet vrijwillige inzet in de spotlights en stimuleert iedereen om een dag(deel) de handen uit de mouwen te steken. De afgelopen 10 jaar zijn er maar liefst 40.000 klussen geklaard en hebben 1,5 miljoen mensen deelgenomen.
 
Op zaterdag 12 maart krijgt u de gelegenheid om u in te zetten voor Scouting Zeddam. Rondom de Blokhut en binnen de Blokhut liggen verschillende klusjes te wachten. Er wordt om 10 uur gestart en om 16.00 is de afsluiting. Om 12 uur wordt voor een lekkere lunch gezorgd. Kunt u niet de hele dag, maar wilt u slechts een paar uurtjes komen helpen, dan is dat natuurlijk ook mogelijk.
 
Voor iedereen is wel iets te vinden wat hij/zij kan doen, bijvoorbeeld:
 
Het materialenhok moet opgeruimd worden, de ramen moeten worden gewassen, de kasten in de keuken schoongemaakt, de vloeren moeten in de was worden gezet, ……
 
En mocht u meer zijn van de grote, technische klussen, dan is er ook nog wel het een en ander voor u te doen. Wat dacht u van spanten en/of muren schilderen, elektriciteitsdraden wegwerken of bestraten? (bij goed weer)!!
 
De leiding van Scouting Zeddam wil graag samen met u aan de slag, dus meldt u aan bij: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
En u weet….
Vele handen maken licht werk!!
 
Workshop timemanagement bij stichting Welcom
Stichting Welcom heeft Scouting Zeddam een workshop aangeboden waarbij ons tips en trucs werden gegeven om je tijd zo goed mogelijk te verdelen.
 
Iedereen die vrijwilligerswerk doet kan het bevestigen: vrijwilligerswerk geeft je contacten met anderen, plezier en energie. Maar het vraagt ook (kostbare) vrije tijd.
 
Naast het vrijwilligerswerk hebben we vaak nog veel andere dingen te doen: zorg om gezin, werk, vakantie, studie, noem maar op.
 
Hoe kun je je tijd optimaal kunt verdelen tussen privé, werk en vrijwilligerswerk? Dit hebben wij geleerd op bij de workshop “Slim omgaan met de tijd in je vrijwilligerswerk”. De interactieve workshop ging onder andere in op:
• Slim plannen van je tijd
• Ja en of nee zeggen op het juiste moment
• Vrijwillig versus vrijblijvendheid
• Kansen zien en benutten (omdenken)
• Goed gebruiken van vraag en luistertechnieken
• Duidelijk zijn in afspraken
 
De workshop is door tien leiding van Scouting Zeddam bezocht en wij bedanken stichting Welcom voor deze leerzame workshop.
 
Evenementen
 
Scouting Zeddam 70 jaar!
Zoals de meesten van jullie waarschijnlijk al weten, bestaat Scouting Zeddam dit jaar op 14 maart 70 jaar!
Wij willen dat niet ongemerkt voorbij laten gaan.
 
Voor alle jeugdleden komt er een speciaal jubileum kamp in het weekend van
27-28-29 mei.
Voor de bevers bestaat dit weekend maar uit één nachtje, zij hebben van zaterdag op zondag kamp. We organiseren één groot kamp waarbij alle jeugdleden samen met de leiding leuke dingen gaan doen. De uitnodiging ontvangt u te zijner tijd van de betreffende speltak.
 
Ook zal er op 23 april een feestavond/reünie voor alle (oud)leiding en andere vrijwilligers komen. Hiervoor zijn al een heleboel namen en adressen van oud vrijwilligers gevonden, maar er missen er ook nog een aantal. Bent u of kent u mensen die actief geweest zijn binnen Scouting Zeddam, geef dan alstublieft deze namen aan de jubileumcommissie door op emailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Wij zullen dan kijken of ze al op de lijst staan.
 
Er komt ook een Facebookpagina waarop u de ontwikkelingen over de reünie kunt volgen.
 
Hebt u interesse om hand- en spandiensten te verrichten in het jubileumweekend voor de jeugdleden, dan horen we dat graag van u via bovenstaand mailadres.
Alle andere vragen over het weekend kunt u na de informatie vanuit de speltak stellen aan de leiding.
 
- de Jubileumcommissie
 
Carnaval bij Scouting
 
Arnhemse Winterhike (AWH)
Onder het motto "Feesten als beesten" hebben de bevers en de welpen een mooie carnavalsopkomst gehad.
Onder leiding van de prinsen Bram en Floris samen met de prinsessen Hiske en Carmen maakten ze er een gezellige middag van. Het carnavalsseizoen werd goed geopend
 
De scouts hebben ook carnaval gevierd en dit jaar extra bijzonder. Er waren namelijk twee hoogheden in hun midden. Prinses Anna van de Dolbotters uit Kilder en prins Dirk van de Leertrekkkers uit Stokkum. De hele avond hebben ze een geweldig feest gehad onder leiding van de dj's Daan en Rens. Er zijn ook twee personen geridderd in de orde van de Stokkumse Blagen. Het was een fantastische avond.
 
 
De AWH begon op een vrijdagavond zonder regen voor de explorers van Scouting Zeddam die de backpackhike gingen lopen. Het thema was 'AWH op reis' en dit betekende dat ze alle landen zouden gaan zien en ervaren.
Na een gemakkelijke eerste dag waarbij ze in een Blokhut mochten slapen begonnen ze de volgende dag met een natte start. Door een kapotte gps duurde de dag wat langer, maar desondanks was het een leuke tweede dag. Ze kregen namelijk een rondleiding in een werkende molen en gratis pannenkoeken. Na een avondspel, waarbij ze bij alle landen een visum moesten aanvragen, sliepen ze deze avond wel in een tent (bikkels noemen ze zichzelf).
 
De laatste dag was een vroege start met sneeuw. Door het duister en sneeuw liepen ze ook nog eens om en zijn hierdoor helaas niet in de prijzen gevallen.
 
Bij de scouts zijn er wel prijzen gevallen waaronder zelfs een eerste prijs bij de gevorderdenhike. Goed gedaan!
 
- Joost, Job, Mitch en Lex
 
 
 
 
Wie is toch dat duo dat al die lekkere maaltijden maakt?
We hebben een afspraak in de Blokhut met Bernadette van Bergen en Theo van Uum op het moment dat ze 40 kilo aardappelen opzetten voor de boerenkoolmaaltijd voor de nieuwjaarsbijeenkomst. Omdat er ook nog 20 kilo boerenkool en 40 worsten opgezet moeten worden, proberen wij een handje toe te steken tijdens het wachten. Het kook duo wordt bijgestaan door Anneke Mulling, die intussen de 70 speklappen in de pan legt. De boerenkoolmaaltijd wordt al 18 jaar klaargemaakt door Theo en Anneke, later is ook Bernadette erbij gekomen.
 
Theo is als jongetje bij de Scouting gekomen en is na een zijstap bij de voetbal, op zijn 20-e begonnen bij de verkennersleiding, nu bijna 50 jaar geleden. Dat heeft hij 20 jaar gedaan, en 18 jaar geleden werd hij gevraagd als kookstaf bij de welpen. Bernadette werd ruim 40 jaar geleden door Anneke gevraagd om bij de welpen te komen koken en is op haar 18-e bij de leiding gegaan tot in 1990 dochter Gitte werd geboren. Samen met Anneke en nog een paar anderen hebben ze de toenmalige gidsen opgezet, omdat er na de kabouters (meisjeswelpen) niets meer was voor meisjes. In 2011 is ze weer bij de kookstaf van de welpen gegaan en tot de dag van vandaag koken Theo en Bernadette elk welpenkamp samen alle maaltijden.
 
Ze komen dan met de groenten die op dat moment vers van het land komen (van de broer van Theo), naar de kamplocatie en doen daarvandaan de dagelijks verse boodschappen. Er is geen vast menu, maar de mosterd-en de bloemkoolsoep zijn een groot succes en worden wel elk kamp gemaakt.
Het “kaartje inleveren als je iets niet lust” gebeurt zelden. De kinderen eten gewoon wat de pot schaft. In de loop van de jaren hebben ze wel gemerkt dat de kinderen veranderd zijn, vroeger namen ze eerder wat van je aan en tegenwoordig willen ze overal over meepraten.
Ook het vegetarisch koken dat ze voor enkele kinderen doen, hebben ze in de loop van de jaren wel moeten leren. Tegenwoordig is dat al veel makkelijker.
 
Theo, 67 jaar, geboren en getogen in Zeddam, is te druk om te trouwen. Al 47 jaar actief voetballer en kantinebeheerder aldaar en dus al 50 jaar met kleine tussenpozen actief bij Scouting Zeddam. Sportief en creatief, verzint de recepten voor de kampen vaak zelf. Eén van de succesrecepten, de bloemkoolsoep, vindt Theo zelf ook heel lekker. “Een recept van mijn moeder, uit het kookboek voor de huishoudschool”. Het “ergste“ wat Theo heeft meegemaakt tijdens het koken was dat hij 6 kilo gehakt weg moest gooien, omdat het laatste ei dat er bij moest, rot bleek te zijn. “sindsdien weten we: altijd de eieren één voor één breken in een kopje” lacht Theo.
 
Bernadette is geboren in Wijnbergen en kwam in 1982 naar Zeddam door haar huwelijk. Ze neemt nog volop deel aan het arbeidsproces en de kookstaf bij de Scouting is echt een hobby van haar. Zelf ziet ze zich meer als kook-assistent van Theo, maar volgens Theo heeft zij net zo veel te zeggen als hij! Bernadette denkt dat ze stopt met het koken als Theo ook stopt, maar daar ziet hij niets in: “je moet het dan juist overnemen!” Ze vindt de Scoutinggroep in Zeddam een leuke, hechte Scouting. Zelf heeft ze nog een goede klik met de leiding van toen zij er actief bij was. De Blokhut die in 1986 geopend is, is een stuk comfortabeler dan de oude Blokhut, waar het vaak erg koud was onder de pannen.
Op de vraag of er een doorlopende leerlijn zou moeten zijn binnen de speltakken, reageren beide positief. Dat gebeurt nu ook al, maar nog wat meer zou voor alle speltakken handig zijn. Beide vinden ze ook dat men, kinderen en leiding, wel wat verantwoordelijker om mogen gaan met de keukenspullen.
Hun eigen vragen voor de volgende geïnterviewde zijn of het wenselijk is dat het bestuur zich meer kenbaar maakt binnen de Scouting (veel ouders weten niet wie het zijn) en waar zou Scouting Zeddam staan over 15 jaar?
 
Omdat het tijd was om te gaan stampen, nemen we afscheid van dit actieve, gezellige duo en we hopen dat ze nog heel lang actief blijven binnen Scouting Zeddam.
 
Agenda
iScout 2016
5 maart | leiding en explorers
 
Reünie Scouting Zeddam
23 april | leiding en oudleiding
     
NLdoet
11 & 12 maart | iedereen
 
Landelijke Scoutingwedstrijden (LSW)
14-16 mei | scouts
     
Regionale Scoutingwedstrijden (RSW)
8-10 april | scouts
 
Jubileumkamp Scouting Zeddam
27-29 mei | iedereen
     
Sint Jorisdag
23 april | iedereen
 
 
     
Voor meer informatie zie de evenementen kalender op onze site ...
 
Gezocht:    
Groepsbegeleider
Lijkt het je leuk om begeleider te zijn voor ca. 40 vrijwilligers die zich inzetten voor de activiteiten van Scouting St. Oswaldus Zeddam?
Kijk dan naar onze vacante positie.
Leider M/V (vrijwillig)
Lijkt het je leuk om leider te zijn van een groep kinderen en wekelijks Scoutingactiviteiten te organiseren? Dan zoeken wij jou!
Kijk hier voor de omschrijving en kom Scouting Zeddam versterken.
 
Deze nieuwsbrief is voor alle leden, ouders/verzorgers en belangstellenden van Scouting Zeddam.
Iedereen, ingeschreven lid of ouder/verzorger van een (oud)lid, krijgt deze nieuwsbrief toegezonden. Afmelden kan eenvoudig via de link onderaan iedere nieuwsbrief.
 
Aanleveren van kopij is mogelijk door te reageren op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Scouting Sint Oswaldusgroep Zeddam
 
Vind ons op:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vind ons op social media:

color facebook 128   color youtube 128   color instagram 128

LJU logo Vierkant hout CMYK

Zomaar een foto uit het fotoalbum

IMG_6481