Scouting Zeddam nieuwsbrief
Nummer 6
Nummer 6, 15 april 2016
 
Nieuwsbrief nummer 6
 
 
 
 
Inhoud
 
Met onder andere:
  • Einde spoor
  • Vertrouwenspersoon Scouting Zeddam
  • NLdoet
  • Typisch Scouting
  • en meer..
 
 
 
 
 
 
Beste scouts, beste ouders
 
Onze jubileumactiviteiten kruipen steeds dichterbij. De reünie van 23 april gaat een groot succes worden met veel genodigden en over ons jubileumweekend kun je al wat te weten komen als je onze aanwijzingen snapt?!
 
Wij hebben er zin in, jullie toch ook?
 
Volg je ons al op Facebook?
 
- De redactie
Maria, Christa en Jan
 
 
Acties
NLdoet: Vrijwilligers maken het verschil!
Op 13 maart jl. heeft Scouting Zeddam mee gedaan met de landelijke vrijwilligersdag NLdoet. In de vorige nieuwsbrief was tevens een oproep gedaan om te helpen met de jaarlijkse schoonmaakdag, die op dezelfde dag gepland was. Helaas was er vanuit de ouders van de jeugdleden weinig animo. Aangezien alle ouders hygiëne en gezelligheid in en om de Blokhut erg belangrijk vinden, was er op veel ouders gerekend die hierbij wilden helpen. De leiding ziet geen kans om, naast de gewone schoonmaak tijdens opkomsten, ook nog alle grotere (schoonmaak) klussen aan te pakken. Gelukkig waren er een aantal ouders wel aanwezig en die hebben vol overgave geholpen met allerlei klussen en hand en spandiensten.

Gelukkig verscheen er die ochtend voor ons geheel onverwachts een groep van jonge mensen uit Varsseveld, de LEO club, die geen binding hebben met Scouting Zeddam. Getooid in het door NLdoet beschikbaar gestelde shirt togen ze vol goede moed aan de slag. De jongelui hebben het gehele zolderlokaal voorzien van een nieuwe frisse kleur. De keuken werd door de bouwcommissie van de Scouting voorzien van een brandwerend plafond, iets wat een pas recent toegevoegde eis was van de verzekering.

Chapeau voor alle mensen die deze dag zich in hebben gezet voor NLdoet. Namens Scouting Zeddam enorm bedankt!
Rabobank Clubkas Campagne
Stem op Scouting Zeddam! Wij doen namelijk mee met de Rabobank Clubkas Campagne.
 
Heeft u een rekening bij Rabobank Graafschap-Zuid? Dan heeft u afgelopen week een stemkaart in de bus gekregen. Stemmen hiermee kan nog tot en met 22 april!
 
Rabobank Graafschap-Zuid verdeelt namelijk 50.000,- euro onder de verenigingen in de regio. Wij kunnen dit geld goed gebruiken voor ons jubileumkamp!
 
Ga snel naar de website van Rabobank Graafschap-Zuid en stem.
 
 
Evenementen
 
Jubileumweekend... een cryptische omschrijving
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
SNELHEID VAN BEGIN TOT EIND EN VAN HOOG TOT LAAG
 
RSW: een weekend lang in het land van Narnia
Afgelopen weekend waren weer de jaarlijkse regionale Scoutingwedstrijden (RSW). De RSW vindt altijd plaats op het kampeerterrein de Waterberg en hier kwamen 250 scouts en leiding uit de gehele regio samen. Dit jaar deden er van Scouting Zeddam vier patrouilles mee, namelijk de Zeddamse (Kleding) Kasten, de Zeddamse Leeuwenkoppen, The Chronicles of Zeddam en Gewoon Zeddam. In het weekend werden er hikes gelopen, avondspellen voltooid, zelf eten gekookt, puzzels opgelost en nog veel meer. Voor een uitgebreid verslag zie de regio kampkrant.
 
De Zeddamse (Kleding) Kasten zijn in het weekend als derde geëindigd en mogen daarom door naar de landelijke Scoutingwedstrijden (LSW). Komende Pinksterweekend strijden ze samen met nog twee andere patrouilles uit onze regio tegen de rest van Nederland. Goed gedaan en zet hem op!
 
 
LEO club Achterhoek stelt zich voor
Hoi allemaal!
 
Wij zijn LEO club Achterhoek: een gezellige groep jongeren van 18 t/m 30 jaar die zich in wil zetten voor de maatschappij. Dit doen we door acties te organiseren en onze handen uit de mouwen te steken, zoals bijvoorbeeld het schilderen van jullie zolderlokaal tijdens NLdoet! We komen eens per maand in Varsseveld samen om, onder het genot van een drankje, te bespreken welke doelen we willen gaan steunen en hoe we dat gaan doen.
 
LEO staat voor Leadership, Experience en Opportunity. Je bouwt als lid een netwerk op, er bestaan wereldwijd wel 143 LEO clubs en ook binnen je club kent iedereen net weer wat andere mensen dan jij. Je maakt een persoonlijke ontwikkeling door; binnen de club heeft ieder zo zijn eigen functie, waarbij we rekening houden met de hoeveelheid tijd die iemand naast zijn/haar baan/studie/stage heeft. Maar… het is vooral erg gezellig; denk aan uit eten, bowlen en andere activiteiten die je met z’n allen onderneemt.
 
Op dit moment bestaan wij uit 8 leden en zijn we op zoek naar meer leden! Lijkt het je leuk een keer vrijblijvend aan te schuiven bij een vergadering of mee te doen met een actie? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en check onze Facebookpagina.
 
Wie weet tot ziens!
 
- LEO club Achterhoek
 
Einde spoor
Dit symbool staat voor einde spoor. Dat kan betekenen dat dit het einde is van een speurtocht, maar wordt binnen Scouting ook gebruikt als een (oud) lid is overleden.
 
Vrijdag 4 maart 2016 is aan het spoor van Johnny van Uum op de leeftijd van 70 jaar een einde gekomen. Johnny was de vader van Yuri en de broer van Theo.
 
In de jaren ’50 van de vorige eeuw is Johnny van Uum bij Scouting Zeddam lid geweest. Hij heeft nog meegeholpen met de nieuwbouw van de vorige Blokhut van Scouting Zeddam. Dit gebouw heeft op de plek gestaan waar nu onze Blokhut ook weer staat.
 
Ook nadat Johnny zelf gestopt is als lid van Scouting Zeddam, heeft hij ons veelvuldig geholpen. Iedereen kent waarschijnlijk wel het straatnaam bord, bij de fietsenstalling: “Johnny van Uum plein”. Johnny heeft in 2005 de kar getrokken bij het aanleggen van de bestrating bij de Blokhut. Een megaproject in onze ogen. De tegels voor dit project had hij 5 jaar daarvoor weten te regelen voor ons. We waren verlost van al het zand en de modder die de Blokhut ingelopen werd!
 
De boerenkool die gegeten werd bij de nieuwjaarsbijeenkomsten, is regelmatig afkomstig geweest uit de moestuin van Johnny. Ook de welpen hebben jarenlang tijdens de kampen hele vrachten groenten meegekregen. We hoefden maar door te geven welke week we op kamp wilden, dan zorgde Johnny voor de boontjes, vruchten en ander lekkers uit de tuin.
 
De Johnny Burger is ook altijd iets bijzonders geweest. Een heerlijk likeurtje, gemaakt van de vruchten afkomstig uit Johnny’s moestuin. Tijdens menig feestje werd van dit stukje huisvlijt genipt.
 
Scouting Zeddam wenst zijn familie heel veel sterkte toe bij het dragen van dit grote verlies.
 
Typisch Scouting: Scoutingwoorden
Wat is nu typischer Scouting dan alle Scoutingwoorden die we gebruiken. Zo hebben wij welpen, Scoutfit, RSW, AWH, speltak en nog veel meer. Waar staan al deze woorden voor en wat is de correcte schrijfwijze?
 
We beginnen met Scouting zelf, de eigen naam van Scouting schrijf je altijd met een hoofdletter. Ook als we Scoutingprogramma of Scoutingkleding zeggen. De volledige naam van onze vereniging wordt geschreven als: Scouting Sint Oswaldusgroep Zeddam, maar vaak gewoonlijk afgekort als Scouting Zeddam. Ons gebouw heet de Blokhut.
 
Onze leden delen wij onder in leeftijdsgroepen, ofwel speltakken. De speltakken bij ons heten: bevers, welpen, scouts en explorers. Deze speltakken worden allemaal met kleine letters geschreven.
 
BagheeraDe thema namen binnen Scouting zijn uniek bij Nederlandse verenigingen en worden allemaal met hoofdletters geschreven. Zo kennen we bij de bevers: dorp Hotsjietonia, Fleur Kleur, Keet Kleur, Stanley Stekker, Sterre Stroom, Steven Stroom en Stuiter.
Bij de welpen kennen we: het Jungleboek, Akela, Bagheera, Chil, Hathi, Jacala, Kaa, Kigo, Mang, Raksha, Rama en Tabaqui.
 
Onze scouts en explorers zijn actief in de regio, wij zijn namelijk lid van Regio Klein Gelderland. Onze regio organiseert onder andere de regionale Scoutingwedstrijden, ook wel bekend als RSW, en de Arnhemse Winterhike (AWH). Deze afkortingen zijn allemaal zonder punten. Als de scouts bij de RSW in de top 3 eindigen dan mogen ze door naar de landelijke Scoutingwedstrijden, oftewel de LSW. Hier komen de beste scouts van Nederland bij elkaar om in het Pinksterweekend tegen elkaar te strijden om de beste patrouille van Nederland te worden. Regio Klein Gelderland
 
Bij de scouts worden met de (regio)kampen altijd groepjes gemaakt en die kennen we als patrouilles. Patrouilles worden aangestuurd door een PL (ploegleider) en een APL (assistent-ploegleider). De PL is vaak een oudere scout die als afvaardiging van de groep naar de leiding dient. De APL helpt de PL hiermee en leert hierbij veel om het jaar erna misschien ook wel PL te worden.
 
Verder zijn er nog veel internationale activiteiten waar Scouting Zeddam soms aan mee doet. Zo kennen we de Wereld Jamboree (WJ), de Jamboree On The Internet (JOTI) en de Jamboree On The Air (JOTA).
 
Meer informatie over bijvoorbeeld schrijfwijze vindt je in de huisstijlhandleiding van Scouting Nederland.
 
 
“Weet je dat ze bij onze Scouting nu ook een vertrouwenspersoon hebben?”
 
“Huh? Dat is toch voor als er iets heel ergs met je gebeurd is, dat je dan zo iemand kan bellen om te praten?”
 
“Nou , dat ook wel, maar het is meer voor de ouders en de leiding en ook voor de kinderen, vooral de wat oudere, dat als er iets is dat je niet echt lekker vindt lopen in de groep, of met je kind, of iets anders dat speelt binnen Scouting, dat je dan die vertrouwenspersoon kunt bellen of mailen. Vooral als je het niet zo prettig vindt om het met iemand van de leiding te bespreken, of als je het fijn vindt dat je dan met iemand praat die er iets verder vanaf staat.”
 
“O, oké, wat goed, maar wie is dan die vertrouwenspersoon bij Scouting Zeddam?”
Wie is toch die vertrouwenspersoon van Scouting Zeddam?
“Enige mate van kneuterigheid mag blijven bij Scouting”
John Stevens, 36 jaar, is geboren en getogen in Braamt, maar kon vanuit zijn huis een steen gooien naar het plaatsnaambordje “Zeddam”.
 
Toen hij 7 jaar was, kwam hij als welp bij Scouting Zeddam, waarna hij verkenner en ropa (oude benaming scouts en explorers) werd en al heel jong terecht kwam bij de welpenleiding, waar hij jarenlang de rol van Sahi het stekelvarken, vervulde. In 2003 stopte hij daarmee, hij was inmiddels verhuisd naar Nijmegen, waar hij studeerde. In 2010 is hem vanuit onze Scouting gevraagd om voorzitter van het bestuur te worden. Dat is hij 4 jaar lang geweest. Nu woont John in Wageningen met zijn vriendin en dochtertje van bijna 1 jaar. Hij is huisarts van beroep en doceert ook aan de universiteit van Nijmegen.
Vanuit Scouting Nederland is aan de Scoutingverenigingen geadviseerd om een vertrouwenspersoon aan te stellen. Al snel kwam Johns naam boven drijven en vorig jaar heeft hij ja gezegd op de vraag vanuit het bestuur of hij die vertrouwenspersoon wilde worden.
 
John heeft altijd met bijzonder veel plezier bij de leiding gezeten en vindt de welpen de leukste groep om leiding bij te zijn. Op die leeftijd hebben de kinderen nog een levendige fantasie, ze kunnen nog erg goed spelen en gaan volledig op in de kampen en het spel dat er dan neergezet wordt.
Als voorzitter dacht hij toentertijd dat het een rustig “baantje” zou worden, maar hij kwam voor een paar grote uitdagingen te staan. Toen John 2 maanden in het bestuur zat, werd de Blokhut aan Scouting Zeddam te koop aangeboden. Het heeft een aantal jaren van veel uitzoeken, piekeren en rekenen gekost voor het duidelijk was dat de Blokhut wel eigendom kon worden, maar dat het beter was om de grond te pachten. Op die manier is het in 2013 allemaal vastgelegd en rondgemaakt.
 
Het dieptepunt voor John kwam toen in maart 2013 Nick, leiding bij de scouts, bij een ongeval overleed. Het was een heel zware en intense periode voor iedereen binnen de leiding en het bestuur en natuurlijk ook voor alle scouts. Het gebeuren had een enorme impact op iedereen en John voelde zich toen verantwoordelijk voor de hele groep. Met elkaar is alles toen heel goed geregeld, iedereen deed zijn ding en de groep is daardoor nog hechter geworden.
“dit zijn dingen die je nooit mee wilt maken als voorzitter”
 
Als wij John vragen of hij Scouting Zeddam wil omschrijven, zegt hij: “hechte club, enthousiast, spannend (als kind) gezelligheid, ontwikkeling, vrienden.”
Hij heeft vanuit zijn tijd bij de welpen nog steeds een hechte vriendenkring.
 
Op de vragen van de vorige geïnterviewden: moet het bestuur zich beter kenbaar maken binnen Scouting Zeddam?, vindt John dat het zeker wel handig is als de ouders weten hoe de structuur binnen de Scoutinggroep in elkaar zit.
En op de vraag waar hij denkt dat Scouting Zeddam staat over 15 jaar, zegt John dat het dan nog steeds een florerende club zal zijn, dat de bresflappen en de engeltjes te paard moeten blijven (een zekere mate van kneuterigheid mag blijven bij Scouting) en dat er dan nog steeds heel hechte vriendschappen zullen zijn die bij Scouting Zeddam zijn begonnen.
”En kinderen blijven kinderen, het is gewoon leuk om kind te zijn.“
Johns vraag voor de volgende geïnterviewde is: zie jij jezelf nog een taak hebben binnen Scouting Zeddam, zo ja, welke dan?
 
Na dit prettige interview met deze aardige, open man rest ons alleen nog te melden hoe je John kunt bereiken als je hem als vertrouwenspersoon wilt spreken. Mail dan naar : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
Agenda
Sint-Jorisdag
23 april | iedereen
 
Jubileumkamp Scouting Zeddam
27-29 mei | iedereen
     
Reünie Scouting Zeddam
23 april | leiding en oud-leiding
 
Zomerkamp scouts
9-16 juli | scouts
     
Dodenherdenking
4 mei | scouts, explorers en leiding
 
Zomerkamp welpen
6-12 augustus | welpen
     
Landelijke Scoutingwedstrijden (LSW)
14-16 mei | scouts
 
Zomerkamp explorers
13-20 augustus | explorers
     
     
     
Voor meer informatie zie de evenementen kalender op onze site ...
 
Gezocht:    
Groepsbegeleider
Lijkt het je leuk om begeleider te zijn voor ca. 40 vrijwilligers die zich inzetten voor de activiteiten van Scouting St. Oswaldus Zeddam?
Kijk dan naar onze vacante positie.
Leider M/V (vrijwillig)
Lijkt het je leuk om leider te zijn van een groep kinderen en wekelijks Scoutingactiviteiten te organiseren? Dan zoeken wij jou!
Kijk hier voor de omschrijving en kom Scouting Zeddam versterken.
 
Deze nieuwsbrief is voor alle leden, ouders/verzorgers en belangstellenden van Scouting Zeddam.
Iedereen, ingeschreven lid of ouder/verzorger van een (oud)lid, krijgt deze nieuwsbrief toegezonden. Afmelden kan eenvoudig via de link onderaan iedere nieuwsbrief.
 
Aanleveren van kopij is mogelijk door te reageren op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Scouting Sint Oswaldusgroep Zeddam
 
Vind ons op:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vind ons op social media:

color facebook 128   color youtube 128   color instagram 128

LJU logo Vierkant hout CMYK

Zomaar een foto uit het fotoalbum

PICT0556