Scouting Zeddam nieuwsbrief
Jubileumspecial
Jubileumspecial, 8 juni 2016
 
Nieuwsbrief jubileumspecial
 
 
Beste scouts, beste ouders
 
Dit is onze jubileumspecial en hij staat volledig in het teken van 70 jaar Scouting Zeddam en de activiteiten die dit jaar tot nu toe hebben plaatsgevonden. Veel lees plezier.
 
Volg je ons al op Facebook of Instagram?
 
- De redactie
Maria, Christa en Jan
 
 
Reünie
Op zaterdagavond 23 april zijn er vele Scoutingherinneringen opgehaald. De reünie voor oud-leiding, bestuur en kader met totaal 80 personen was een gezellige maar ook actieve avond. We hebben eerst met een mini-hike in groepjes de historische locaties voor Scouting Zeddam in Zeddam bezocht, waarbij onder andere de schuur van familie Bruins en de oude locatie bij het zandgat aan de Groeneweg zijn bezocht. Ook hebben we lekkere marshmallows gegeten bij het kampvuur.
 
Na het actieve gedeelte was het tijd voor een borrel met oude foto's en veel herinneringen. In het openhaard lokaal kon iedereen onder het genot van een lekkere drankjes en hapjes oude foto's bekijken die werden afgespeeld op de beamer. Iedereen is trots op onze verenging die al 70 jaar mee gaat. De foto's van de reünie zijn terug te vinden op onze website
 
Korte geschiedenis Scouting Zeddam
Op maandag 14 maart 2016 was het 70 jaar geleden dat Scouting St. Oswaldus in Zeddam is opgericht. De St. Oswaldusgroep is namelijk opgericht op 14 maart 1946. Het Staf team dat aanwezig was bij de oprichting van de groep bestond uit: 2 Akela’s, 1 Aalmoezenier, 1 Hopman en 2 Vaandrigs. Het eerste jaar beschikten de Verkenners (zoals scoutingleden destijds heetten) nog niet over een eigen onderkomen en vonden zij onderdak in de schuur van de familie Bruins gelegen op het Montferland, het huidige Hotel Montferland. In 1947 betrok de groep het nieuwe hoofdkwartier met de welpenhorde achter de Torenmolen op een stukje grond van het "Gilde van Zeddam" gepacht voor f 1,- per jaar (€ 0,45)
 
In 1960 werd er verplaatst naar achter de toenmalige huishoudschool, de huidige stallen van havezate "de Padevoort". Dankzij de hulp van vele inwoners van Zeddam verrees het nieuwe clubgebouw. Dit gebouw heeft 25 jaar onderdak geboden aan de groep. In 1986 is het clubgebouw volledig herbouwd en kreeg het zijn huidige vorm. Door de groei van het aantal leden en wijzigingen van de eisen die tegenwoordig aan openbare gebouwen worden gesteld voldeed het gebouw niet meer. In 2001 is daarom een begin gemaakt met de diverse verbouwingen die ervoor hebben gezorgd dat het onderkomen weer voldoet aan de eisen van deze tijd. In 2015 is er wederom een stuk aangebouwd aan het bestaande pand.
 
 
Scouting St. Oswaldus in Zeddam heeft op dit moment ongeveer 110 jeugdleden, die afkomstig zijn uit de gehele regio. Van Stokkum tot Netterden, van Emmerich tot Braamt, verdeeld over de speltakken (gemengd), met ieder een eigen opkomst. Namelijk bevers, welpen, scouts, explorers en binnenkort de stam.
 
Scouting Zeddam bedankt iedereen
Scouting Zeddam bedankt alle leiding en kaderleden die hebben geholpen om de reünie en het bijzondere jubileumweekend mogelijk te maken. In het bijzonder bedanken wij de jubileumcommissie. Zonder Bart, Gitte, Yvonne, Yuri, Maria en Christa was het niet van de grond gekomen. Om de commissie extra te bedanken is er een houten boomschijf gegraveerd met de namen en de activiteit (het jubileumjaar). Deze schijf komt in onze prijzenkast en in de toekomst gaan daar nog veel schijven bijkomen.
 
Jubileumcommissie op de foto met de schijf, mist Maria en Christa (ipv Christa haar man Rien)
 
 
 
 
Voor alle leden heeft de jubileumcommissie een jubileuminsigne laten maken. Dit insigne is in het logo van Scouting Zeddam met onze jubileumdatum erbij op. Dit insigne mag door iedereen in de punt van de das worden genaaid. Zo gaat het insigne mee met het overvliegen naar andere speltakken.
 
Op naar de 75!
 
 
Scouting Zeddam in de media
Scouting Zeddam heeft uitgebreid in de media gestaan afgelopen periode. Kranten, radio en TV kwamen allemaal langs bij Scouting Zeddam. We zetten ze even op een rijtje:
 
 • Op 14 maart kwam het eerste artikel in het Montferland Journaal: artikel
 • Ook zijn wij die periode verschenen in het Monterferland Nieuws met een oproep naar oud-leden voor onze reünie avond.
 • De week voor het jubileumkamp waren wij te horen op OptimaalFM bij Twam van Zee tijdens Prima Hollandia. Het gehele gesprek is hier terug te luisteren. Bij de uitzending van 10:00u, rond de 5 min zijn wij aan de beurt. Een leuk interview over Scouting Zeddam in zijn geheel.
 • Ook tijdens het jubileumweekend zijn wij door meerdere verslaggevers geïnterviewd, namelijk:
 • Reinier Kroessen voor de Gelderse Post: artikel (deze heeft ook in het Montferland Nieuws gestaan)
 • Niels Venus voor het Oude IJsselstreek Vizier: artikel (deze heeft ook in het Montferland Journaal gestaan)
 • Jasper Hazelaar voor Regio8 TV met een uitzending waarbij mooie shots zijn gefilmd en Scouting uitdagend werd geïnterviewd
 • Tijdens het jubileumweekend hebben wij updates bijgehouden via Facebook en Instagram. Zo kon het thuisfront goed mee kijken met de activiteiten. Deze zijn terug te zien op de sociale pagina's.
 • Traditie getrouw vroegen we op de zondagochtend in het jubileumweekend bij Prima Hollandia de plaat van Jovink: "het Padvinderslied" aan.
Heb je ons gemist? Lees, luister of kijk dan alles rustig terug.
 
 
 
Het jubileumweekend, de geweldige zaterdag
Zaterdagmorgen, 7 uur. De scoutsleiding wordt wakker van het zachte getik van de regendruppels op het tentdoek. Slaperige kopjes worden na buiten gestoken. Gatdarrie, regen!! Binnen in de Blokhut wordt er snel op Buienradar gekeken. Dat voorspelt niet veel goeds voor die dag. Een spoedberaad wordt gehouden met de overige leiding. De 6-kamp in Netterden aflassen en gaan zwemmen of de gok wagen. Echte scouts zijn niet van suiker, dus wordt er al snel besloten om toch de gok te wagen en naar Netterden te gaan; er is tenslotte niet voor niets zo hard gewerkt op de locatie door een aantal speltakleiders om de boel op te bouwen. Wel wordt er besloten om de fietstocht van de welpen niet door te laten gaan, maar om deze kinderen met auto’s weg te brengen. De scouts en explorers daarentegen zullen wel de uitgezette fietsroute richting Netterden fietsen. Ook de ochtendgym gaat niet door, zodat een ieder ruim op tijd op het veld aanwezig is.
 
Voordat de kolonne van de Kalkar Truckersrun de hoek om komt, zijn er al een aantal activiteiten in gang gezet. Het getoeter van de vele, grote trucks lokt de kinderen en de leiding naar het hek. De kinderen zwaaien enthousiast naar de chauffeurs en hun blije bijrijders. Een indrukwekkend geheel. Ondertussen is het opgehouden met regenen en breekt een waterig zonnetje door. Voordat de kinderen met hun leiders naar hun activiteiten gaan wordt er nog een mooie groepsfoto gemaakt.
De groepen voor de activiteiten: tokkelbaan, stormbaan, Klankenkaravaan, luchtbuksschieten, broodjes bakken en creatief bezig zijn worden willekeurig ingedeeld. Groot of klein, het gaat allemaal door elkaar. Voor ieder onderdeel is ruim een half uur ingepland. De vrolijke klanken van de Klankenkaravaan mengen zich met het vrolijke gejoel van de kinderen. Bij de tokkelbaan verlegt menig kind zijn grenzen en de scouts en welpen kregen een extra opdracht mee. Een bal geklemd in een mond en een bal geklemd tussen de knieën moet in een bak onder de tokkelbaan worden gedeponeerd. Een lastige klus!! De geur van de warme broodjes worst dwarrelt over het veld. Ondertussen begint het kwik op te lopen. De uniformen mogen niet eerder uit, dan wanneer de Gelderse Post, Oude IJsselstreek Vizier en Regio8 zijn geweest. De CreaBea tent zorgt voor veel schaduw en daar worden dan ook de meegebrachte lunches door de groepen verorberd. De stormbaan is zoals gewoonlijk voor veel kinderen een meting van elkaars behendigheid en snelheid, maar vanwege de warmte ook een hele uitdaging. Het ijsje tussendoor is dan ook een lekkere verkoeling.
 
Bij het luchtbuksschieten duurt het vanwege de veiligheid
(1 kind per keer) iets langer. Snel wordt er dan ook nog een spel bijgeplaatst. Luchtbellen maken van een ton met water, touw en een ruime hoeveelheid bellenblaas sop en afwasmiddel.
 
Tussen 13 en 14 uur kwamen die mensen kijken, die de week ervoor in het interview bij Prima Hollandia (Optimaal FM) of via Facebook hadden gehoord dat het terrein dan toegankelijk zou zijn voor geïnteresseerden. De reactie van veel kinderen die kwamen kijken was dan ook: “papa, mama, ik wil ook op Scouting!!”
 
De tijd vloog voorbij. Er was zelfs aan het eind nog even tijd om vrij te spelen en de grotere scouts en explorers hadden samen met de leiding in mum van tijd het gehele veld weer pico bello in orde. De lange rij van alle aanwezigen trok van voren tot achteren nog een keer over het veld om te kijken of er misschien nog iets lag, maar op een plastic bekertje na was het veld weer een gewoon weiland. Tot slot wordt er nog een groepsfoto gemaakt waarbij het cijfer 70 wordt gevormd: het jubileumjaar van Scouting St. Oswaldus Zeddam (zie introfoto). De bevers en welpen vertrekken weer met de auto richting Zeddam en de scouts en explorers volgen linea recta op de fiets.
 
 
 
Het jubileumweekend
We kijken terug naar een geweldig jubileumweekend, met 95 jeugdleden en 25 leiding. Op de vrijdagavond kwamen om 18:30u de welpen, scouts, explorers en leiding samen om te starten met het kamp, de bevers kwamen zaterdagochtend om 10:00u. Op vrijdag beginnen we met de opening en het klaar maken van de slaapzalen en tenten. Daarna gaan we snel naar het bos toe om daar een groot spel te spelen. We spelen namelijk het diergeluidenspel waarbij leiding en explorers in het bos staan om diergeluiden na te doen. De welpen en scouts gaan in groepen rond om als snelste de strippenkaart vol te krijgen. Na terugkomst kort bij het kampvuur en de welpen en scouts gaan snel slapen. De explorers hadden nog een avondvullende dropping die tot na middernacht duurde.
 
De volgende dag begint vroeg en we gaan oppad naar Netterden (zie artikel "De geweldige zaterdag"). Na een super dag in Netterden kwamen we voldaan weer terug in Zeddam. Daar wachtte ons een warme pizza oven waarin wij onze eigen pizza's konden bakken. Iedereen mocht namelijk zijn eigen pizza maken, beleggen en opsmullen.
 
Op de zaterdagavond was het tijd voor de bonte avond. Onder leiding van presentatoren Frank en Marieke kwam een gezellige en uitbundig programma voorbij. Elke speltak mocht twee acts verzorgen en deze werden beoordeeld door een officiële jury van oud leiding. De jury bestond namelijk uit Sahi, Cees Hendriksen (die de avond met licht en geluid verzorgde), Jos van Dillen (zie het interview met hem) en Inge Berendsen (oud scoutleidster) als hoofdjury. De wel verdiende winnaars van de avond waren de bevers, met twee geweldige dans liedjes die ze met de hele groep uitvoerde.
Na de bonte avond vertrokken de scouts naar het bos, om daar uitdagend te gaan overnachten. Er is met bouwzeil een groepsonderkomen gemaakt door de leiding. Hierdoor waren de tenten bij de Blokhut leeg en konden de oudste welpen ook buiten slapen. Na een lekkere marshmallow doken ze allemaal in de slaapzak.
 
De zondagochtend begon met een frisse ochtendgym waarna we een stevig ontbijt namen. Nadat de scouts terug uit het bos kwamen en alle spullen waren ingepakt begonnen we aan het laatste spel. Een dief had onze kampherinnering gestolen en wij moesten met een cluedo spel in groepen erachter komen wie. Het bleek Hathi te zijn en nadat hij de insignes netjes had teruggegeven waren we weer helemaal tevree.
 
Bij de sluiting waren we allemaal voldaan en kregen we het mooie insigne als cadeau. Het was een geweldig kamp en we kijken al uit naar de 75!
 
 
Scouting Zeddam wist je dat
 • Scouting Zeddam momenteel 116 jeugdleden heeft. Dit is een record over het gehele 70-jarige bestaan van Scouting Zeddam
 • Wij in 70 jaar tijd op 4 verschillende locaties door heel Zeddam onderkomen hebben gehad:
  1946 – 1947 schuur van familie Bruins bij Montferland
  1947 – 1960 aan rand van Zandgat (Groene weg)
  1960 – 1985 Vinkwijk 2a
  1985 – 1986 Op de deel van fam. Diesveld (fam. Jansen) aan Koningsstraat 1
  1986 – nu Vinkwijk 2a
 • In 1978 de contributie (maar) 4,- gulden per maand (€21,78 per jaar) was. Momenteel is die €100,- per jaar. De stijging zit hem vooral in dure materialen, onderhoudskosten en lidmaatschap Scouting NL.
 • Dit jaar Scouting Zeddam een vijfde speltak krijgt. Dit is de "stam" en is voor iedereen van 18 jaar en ouder.
 • Scouting Zeddam met de tijd mee gaat en tegenwoordig ook een Instagram account heeft. Dit sociale medium is vooral erg geliefd bij onze jeugdleden. Volg ons hier.
 
Wie is toch die man die bijna een gouden horloge verdiende bij Scouting Zeddam?
Bij een jubileumuitgave van de nieuwsbrief hoort een gesprek met een man die heel erg veel voor Scouting Zeddam betekent heeft.
 
Jos van Dillen, 57 jaar, getrouwd, 2 zonen, heeft bijna de 40 jaar volgemaakt bij Scouting Zeddam, waarvan bijna 30 jaar in de leiding en het bestuur.
 
Jos wilde altijd al bij de scouting (toen nog padvinderij), maar in zijn jeugd mocht je daar pas naar toe als je 7 jaar was. Dus 16 oktober 1965, op zijn 7-e verjaardag stond Jos bij de toenmalige Blokhut voor zijn eerste opkomst. Hij bleef 4 jaar bij de welpen en ging daarna naar de verkenners. Bij de verkenners werd Jos patrouilleleider. Er waren toen nog strenge regels die nauwlettend nageleefd werden. Theo van Uum en Ruud Mulling waren destijds de enige leiding. De klad kwam in de Scoutinggroep toen de helft van de leden (de ’s-Heerenbergenaren) er vanaf ging. Jos, Guus en Leo werden later hulpleiding. Eigenlijk waren ze daar te jong voor, dus er moesten cursussen gevolgd worden. Mooie herinnering heeft Jos aan de cursus in Lievelde in het klooster, waar Zeddam al berucht was, o.a. omdat de Zeddamse cursisten toen op houten klompen door het klooster klosten. Om de gang er weer in te krijgen en de scouting weer wat op de rit te krijgen, was er geld nodig. De subsidie was toen 600 gulden per jaar. Omdat dat veel te weinig was, ging Jos als 17-jarige naar de gemeente om over meer subsidie te praten. Hij trof daar als wethouder een oud lid van Scouting Zeddam, die zelf ook nog in de oude blauwe bungalowtent had gekampeerd die ze op dat moment nog steeds gebruikten. Daarna kregen ze jaarlijks 50% van de grote aankopen vergoed. Door soms creatief boek te houden, lukte het de leiding toen om de boel draaiende te houden, alhoewel er van de privérekening van Jos toen ook een aantal dingen betaald werd. De gemeente kwam daar achter, vond dat een slechte zaak en schakelde de pastoor van Zeddam in.
 
Omdat de Kerk destijds in de leefgemeenschap nog een belangrijke rol vervulde zuiverde de parochie toen het negatieve saldo van Jos aan uit de Caritaspot en moest de boekhouding vanaf dat moment jaarlijks aan de pastoor getoond worden. Daarna kwam er eindelijk wat geld voor de groep. Eén van de eisen was dat Scouting Zeddam niet meer op die vrijblijvende basis mocht bestaan en er werd een stichting opgericht.
 
Omdat Jos nog geen 18 jaar was, moest er een aparte ontheffing aangevraagd worden om hem in het bestuur in te schrijven. Ook de notaris bleek een oud-lid van de scouting te zijn, en de rekening om de stichting op te zetten werd daarom ook verscheurd.
 
De Blokhut (zie ook “Geschiedenis Scouting Zeddam”) viel inmiddels bijna letterlijk uit elkaar, dus er moest een nieuwe komen. Jos’ inmiddels overleden vader heeft toen een prachtige brief geschreven naar de gemeente. Op dit moment blijkt tijdens het interview hoeveel Jos gegeven heeft aan Scouting Zeddam. Zijn hele leven draaide bijna om Scouting Zeddam. De vader van Jos kwam vaak , zonder dat Jos het destijds wist, even kijken of het allemaal wel goed verliep. En aan de “stille” goedkeuring van zijn vader aan Jos’ inzet voor Scouting Zeddam, denkt Jos met veel liefde en warmte terug.
Er bleek in die tijd een project te zijn voor kansarme, werkloze jongeren die een beroep konden leren, en met hulp van die groep jongeren werd langzaam maar zeker het casco voor een nieuwe Blokhut gebouwd. Daarna was dat potje van de gemeente leeg, en moest alles binnenin ook nog gemaakt worden. Door ook toen heel creatief met de boekhouding om te gaan, en veel rond te bellen en te zoeken, is dat toen ook allemaal voor elkaar gekomen. De groep groeide, er kwamen kabouters en gidsen bij, later ook bevers. In die tijd moest er ook een officieel bestuur komen, en ook werd de groepsraad opgericht.
 
Inmiddels woonde Jos in Nieuwegein en later in Elst. In die periode reed hij elke vrijdag op en neer naar Zeddam. De grote kracht van de leiding toen was dat het een heel hechte vriendengroep was. ( dat is bij de huidige leiding ook het geval-red.)
Jos heeft altijd gezegd dat hij met de scouting zou stoppen als zijn eerste zoon geboren zou worden. In 1998 was het zover, en Jos stopte vrij abrupt….voor drie maanden. Toen werd hij gevraagd als voorzitter, en omdat het toch niet goed voelde om gestopt te zijn, is hij tot 2004 nog voorzitter geweest van Scouting Zeddam. Inmiddels was de tweede zoon van Jos ook geboren en toen hij in Wim Ruikes een goede opvolger gevonden had, is Jos definitief gestopt na bijna 30 jaar in de leiding van Scouting Zeddam te hebben gezeten!
“Als je een stapje terug doet in de leiding, komt het verantwoordelijkheidsgevoel bij de jongeren vanzelf”
Jos van Dillen (links) en Marcel Ariëns
 
Op de vraag van John, onze vorige geïnterviewde, of er nog iets is dat Jos zou willen doen voor Scouting Zeddam, antwoordt Jos dat men hem altijd kan vragen voor een kamp of project, of als er iets anders is wat hij kan doen, maar dat hij niet meer structureel terug zou willen.
“In de basis is er niet veel veranderd bij de scouting”, zegt Jos,” de patronen zijn nog hetzelfde als vroeger. De kinderen zijn wel mondiger geworden”. Het grote verschil is de kleding! In zijn begintijd bestond het uniform uit een zware gebreide trui die je zomer en winter aan moest. Daarbij een bruine korte broek en sokken met kwastjes eraan. De latere uniformen leverden vroeger ook voordelen op. Als je op kamp met de hele groep naar de kerk ging, was het vaak zo dat je de dag erna bij de bakker of de boer voordeeltjes kreeg.
 
Jos heeft op de reünie avond twee van zijn oud-leidsters ontmoet, en heeft ze toen gezegd dat ze zo enorm streng waren. De beide dames waren zich daar niet van bewust in die tijd.
Hij vond het erg leuk om er op de reünie te zijn, en had die avond bij bijna elke foto wel een verhaal. Ook deze zaterdag van het jubileumkamp loopt Jos met veel plezier rond, trots op wat er in de jaren allemaal bereikt is bij deze mooie, bloeiende scoutinggroep.
Jos heeft ook een vraag voor de volgende persoon die geïnterviewd wordt voor de nieuwsbrief: ( iemand uit de leiding) “hoe ervaar je het dat je nu hetzelfde doet als dat wat je vroeger bij de leiding als vervelend ervaarde? “
 
We nemen afscheid van deze sympathieke Mister Scouting en weten zeker dat we hem nog wel eens tegen gaan komen bij Scouting Zeddam!
 
Deze nieuwsbrief is voor alle leden, ouders/verzorgers en belangstellenden van Scouting Zeddam.
Iedereen, ingeschreven lid of ouder/verzorger van een (oud)lid, krijgt deze nieuwsbrief toegezonden. Afmelden kan eenvoudig via de link onderaan iedere nieuwsbrief.
 
Aanleveren van kopij is mogelijk door te reageren op

Scouting Sint Oswaldusgroep Zeddam
 
Vind ons op:

Vind ons op social media:

color facebook 128   color youtube 128   color instagram 128

LJU logo Vierkant hout CMYK

Zomaar een foto uit het fotoalbum

100_2761_JPG