Scouting Zeddam nieuwsbrief
Nummer 8
Nummer 8, 15 september 2016
 
Nieuwsbrief nummer 8
 
 
 
 
Inhoud
 
Met onder andere:
  • de zomerkampen
  • containers gezocht
  • enquête
  • teamleiders aan het woord
  • en meer..
 
 
 
 
 
 
Beste scouts, beste ouders
 
De zomerkampen zijn achter de rug en het nieuwe seizoen is weer begonnen. Nog even en dan gaan we weer overvliegen. Ook komen er weer spooktochten en de greppeltochten aan. Allemaal hartstikke spannend.
 
Volg je ons al op Facebook en Instagram?
 
- De redactie
Maria, Christa en Jan
 
De zomerkampen
Bevers in Wonderland
Op 2 en 3 juli zijn de bevers op kamp geweest. Zij werden uitgenodigd om te komen logeren in Wonderland bij Alice en de hoedenmaker. Echter toen de bevers in Wonderland aankwamen was Alice spoorloos! Ook de hoedenmaker wist niet waar Alice was. Gelukkig vond de leiding een speelkaart. De hoedenmaker wist te vertellen dat deze kaarten ons naar het konijn zouden leiden. Na een lange tocht kwamen we aan bij het konijn. Hij was nog meer kaarten kwijt! Gelukkig konden de slimme bevers hem helpen zijn kaarten terug te brengen. Maar waar was Alice toch? Het konijn had Alice zien lopen in de speeltuin en stuurde ons hierna toe. En YES! Daar was Alice. De hoedenmaker was dolgelukkig om Alice weer te zien. Zonder hulp van de dappere bevers had de hoedenmaker Alice nooit kunnen vinden.
 
In de avond hebben we lekker met de bevers gebarbecued.
 
De volgende dag kwamen Alice en de hoedenmaker weer terug, om de bevers te bedanken met een lekkere High-tea. Dit was tevens de afsluiting van ons kamp.
 
Het was een super kamp! Nogmaals bedankt namens Alice, de hoedenmaker en natuurlijk de leiding.
 
Welpenkamp in Velp
Van 6 tot en met 12 augustus zijn de welpen op kamp geweest in Velp. We waren uitgenodigd door Annie van de Herberg. Daar aangekomen kwam Robin Hood naar ons toe en hij vertelde ons dat hij zou gaan trouwen met Lady Marian, maar toen de trouwerij begon bleek lady Marian verdwenen te zijn. De welpen moesten haar terug zien te vinden. Na een lange speurtocht bij Burgers Zoo en in het zwembad kwamen we de slechteriken op het spoor.
 
De volgende dag hebben we ze opgewacht en hebben we lady Marian bevrijd. Zo konden ze uiteindelijk toch nog trouwen. De welpen hebben een mooie week gehad en hebben het afgesloten met een vette bonte avond met allemaal leuke acts en een optreden van Lil’ Chil en Sahi Flex. Een topkamp dus.
 
Scouts On Tour
In de eerste week van zomervakantie gingen de scouts op zomerkamp naar Loenen. De rode draad was dit jaar “Scouts On Tour” wat direct al bij de heenreis in de praktijk werd gebracht door ze in patrouilles zelfstandig naar het kampterrein te laten fietsen. Op de zondagochtend werd zoals traditioneel de kerk bezocht waar we na afloop gastvrij werden ontvangen in het jeugdgebouw om wat te drinken. Ondertussen was het beroemde tv spel “Wie is de Mol” al begonnen voor de scouts en werd er al druk gespeculeerd wie van de leiding toch de mol zou kunnen zijn. Na diverse opdrachten zoals 2 ruimtes identiek inrichten, met portofoons aanwijzingen geven om een tekening na te maken en een spannende finale rondom de watervallen van Loenen werd uiteindelijk de winnende patrouille en de mol (Patrick) bekend gemaakt.
Kratten stappelen als wedstrijd en routetechnieken in een frikandel
 
Gedurende de week werden er verschillende activiteiten ondernomen zoals een hike lopen met verschillende (creatieve) routetechnieken (zie foto frikandel), een bezoek brengen aan de stad Apeldoorn, wedstrijdje kratten stapelen, zwemmen, klimmen en gingen ze in patrouilles op pad voor een slaaphike. De scouts hadden weer mooie locaties uitgekozen; van kamperen bij de boer tot een heuse villa met jawel, we moeten het hier even vermelden aangezien het wel minstens 10 x werd verteld tegen ons: “een eigen man cave”. De jongens waren er maar wat blij mee.
 
De week vloog voorbij en als afsluiting gingen we met z’n allen barbecueën en een bonte avond houden waarin alle belevenissen van het kamp voorbij kwamen. Via deze weg willen we nogmaals alle scouts bedanken voor het leuke kamp en kijken we uit naar het nieuwe seizoen waarin weer van alles te beleven valt!
 
De scoutsleiding
 
P.S. De foto’s van het zomerkamp staan inmiddels op de website, klik op deze link hiervoor.
 
Explorerkamp in Limburg
In de laatste week van de vakantie hebben wij ons kamp gehad. Na veel discussie zijn we met de explorers naar Limburg gegaan. De eerste dag vertrokken we met enkel 3 explorers. Het kampterrein hadden we snel opgezet.
 
We hebben in de week veel gedaan, maar het hoogtepunt was voor mij het bezoek aan de Mergelgrotten in Valkenburg. We kregen een rondleiding door de oude mijnen en bunkers. We zijn ook een dagje naar Maastricht geweest. Daar hebben we op advies van een oud explorer bij een pizzazaak gegeten.
 
Na veel plezier en gelach gingen we naar huis. De grote tent werd opgeruimd en we gingen al snel weer terug naar huis. Na het uitladen van de aanhangers konden we naar huis waar we na een douche naar bed konden. Eind van een geweldig kamp!
 
- Lex Bosch, explorer
 
Stamkamp - Expeditie Scoutingson in Zandvoort
In het weekend van 29, 30 & 31 augustus was het dan eindelijk zover. De stam van Scouting Zeddam ging voor het eerst op zomerkamp. Hieronder het weekend in een notendop.
 
Op vrijdag verdeelde de organisatie de acht stamleden in twee teams die in dit weekend de strijd met elkaar aangingen tijdens: Expeditie Scoutingson. Na een flitsende foto-hunt bleek de kamplocatie een labelterrein in de buurt van Zandvoort te zijn: het Naaldenveld. Een prachtige omgeving midden in het bos op een steenworp afstand van Zandvoort. De tent werd gereed gemaakt, het eten en drinken werd koud gelegd, het kampvuur werd aangestoken en het kamp was nu officieel begonnen. We vervolgden de dag met een vragenrace door het centrum van Zandvoort en natuurlijk een kroegentocht die tot diep in de ochtend mocht voortduren.
 
Na een zeer korte nacht, werd er zaterdagochtend een lekkere bak koffie en een stevig ontbijt gegeten en gingen we door naar Haarlem voor het spel: Wie is de Rat?, gebaseerd op het televisieprogramma: Wie is de Mol?. Nadat we de ratten hadden ontmaskerd en lekker op het terrasje waren bijgekomen van het zenuwslopende spel was het tijd voor een lekkere BBQ en een gezellige avond bij het kampvuur. Het was ouderwets gezellig, want waar kun je betere verhalen horen / vertellen dan tijdens een kampvuurtje?
 
Op zondag was de laatste dag alweer aangebroken. Nadat we het terrein hadden opgeruimd, zijn we voor de laatste keer naar Zandvoort gegaan. Dit keer hebben we genoten van een frisse duik in het water van de Noordzee. Een spelletje volleybal op het strand kon uiteraard ook niet ontbreken. Uiteindelijk bleken Patrick, Nico, Jelle en Femke de winnaars te zijn van Expeditie Scoutingson 2016 en mochten zij met de troffee naar huis. Maar uiteindelijk telde eigenlijk maar één ding: Het proefseizoen en het zomerkamp van de stam waren een groot succes. Op naar het officiële eerste seizoen waarin wij nog veel meer leuke activiteiten hopen mee te maken!
 
De stam op het strand bij Zandvoort
 
Acties
Uitbreiding opslagruimte. Zeecontainers gezocht!
Voor de zomervakantie hadden sommige ouders al gezien dat we aan het graven waren voor de Blokhut in de hoek van de hertenwei en de Vinkhof. Ze vroegen zich af wat daar gemaakt wordt.
 
Het antwoord is eenvoudig. We zijn bezig met het plaatsen van twee 20ft zeecontainers. Deze containers zullen gebruikt gaan worden voor de opslag van materiaal. We hebben van de Rabobank al diverse stellingen gekregen die we in de containers kunnen plaatsen. In deze stellingen kunnen we dan alle spullen overzichtelijk opbergen.
 
Momenteel hebben we diverse spullen opgeslagen bij kaderleden thuis, in het pionierhouthok, in het grasmaaierhok, in de zolderkast en buiten onder een zeiltje. Ook staat de huidige materiaalaanbouw helemaal vol. Als je daar iets wilt pakken moet je eerst een heleboel andere spullen weg zetten. De ruimtes die we vorig jaar hebben bijgebouwd, zijn nodig als ruimte voor opkomsten en zijn niet bedoeld/geschikt als materiaal opslag.
 
We hebben nagedacht over de beste oplossing en zijn tot de conclusie gekomen dat twee zeecontainers de eenvoudigste, goedkoopste en beste oplossing is. De 6 meter lange en 2½ meter brede containers zullen voorzien worden van een puntdak zodat ze langer mee gaan en er geen kinderen op de containers kunnen klimmen. We willen de containers groen schilderen en rond om diverse planten en struiken plaatsen, zodat ze nauwelijks opvallen.
Momenteel hebben we de bestrating (waar de containers op komen te staan) helemaal klaar.
 
We zijn nu op zoek naar twee in goede staat verkerende (A-keus) zeecontainers. Op het internet hebben we al diverse mogelijkheden gezien. Ook zijn we nog aan het bekijken hoe we de containers bij de Blokhut in Zeddam krijgen. Tips over zeecontainers, vervoer en plaatsing ervan zijn welkom.
 
- de Bouwcommissie
 
Kort nieuws
Mechteld ten Ham
  Enquête uitslag
In het weekend van 20 en 21 augustus heeft Scouting Zeddam geholpen bij het Mechteld ten Ham weekend in 's-Heerenberg.
 
Zaterdag hebben we samen met Scouting Didam in de plantage twee kabelbanen verzorgd die massaal bezocht werden.
 
Op de zondag hebben we voor kasteel Huis Bergh op geheel middeleeuwse wijze broodjes en marshmallows gebakken en Scouting Zeddam gepromoot.
 
Enige tijd geleden hebben wij een enquête onder de (ouders van) leden gehouden om te beoordelen of wij als vereniging voldoen aan de verwachtingen. Tevens waren we benieuwd naar verbeterpunten. Uiteindelijk hebben we 63 reacties gekregen (een percentage van 62%). Waarin u ons over het algemeen positief beoordeelt, dit doet ons goed.
 
Momenteel zijn het PR team en het bestuur de resultaten met de speltakken aan het bespreken, waarna de uitkomst wordt teruggekoppeld.
 
Broodjes bakken met Mechteld ten Ham
 
Evenementen
Scouting doet mee met de Möllebultrace
Op 10 september vond weer de jaarlijkse Möllebultrace plaats op de Bovendorpsstraat in Zeddam. Scouting hielp ook dit jaar weer de organisatie met onder andere het plaatsen van het hekwerk en het voorbereiden van de baan. Ook deden er dit jaar weer meerdere eigen leden mee met de zeepkistenrace. Jong en oud, in totaal deden er dit jaar maar liefst 5 zeepkisten met leden van onze vereniging mee.
 
Uiteindelijk wisten onze eigen Martijn en Kaa de snelste te zijn in poel A en weer de wisselbeker mee naar huis te nemen. Ook onze penningmeester Frank wist in de prijzen te vallen als snelste in poel B met wel een heel bijzonder aerodynamische zeepkist. Al liggend op de rug ging hij de bult af. Snel was hij zeker zo ook te zien op onderstaande foto.
 
Voor meer foto's en info zie deze site
De aerodynamische zeepkist van Frank
De bevers bij Kunst en Kunstig in Zeddam
Op 1 en 2 oktober vindt de 20e editie van Festival Kunst en Kunstig plaats. Een jubileumeditie!! Kunst en Kunstig is een GRATIS kunst festival in Zeddam. Niet alleen schilderijen en beelden zijn deze dagen te bewonderen maar ook muziek- en culinairekunst kunt u horen en proeven. Met dit spektakel mogen ook de bevers meedoen!
 
Tijdens de opkomst gaan wij een groot schilderij maken in het thema: Dromen
 
Kom ons schilderij bewonderen op 1 en 2 oktober in Zeddam? Voor meer info kijk op: http://www.kunstenkunstig.nl/
 

Wist je dat de bevers nog nieuwe leden zoeken!? Er zijn nog plaatsen vrij voor het nieuwe seizoen.
 
 
 
Wat hebben een vraagbaak, een knutselkoning, een creatieve techneut en een avonturier met elkaar gemeen?
Buiten het gegeven dat het vier leuke, enthousiaste en vrolijke mannen zijn, zijn ze bovendien alle vier teamleider bij een speltak van Scouting Zeddam.
 
Vier teamleiders bij elkaar
De in Zeddam woonachtige Roel Rougoor is met zijn 37 jaar niet alleen de oudste van het stel, maar tevens ook degene die het langst lid is van Scouting Zeddam (30 jaar) en het langst leider is (21 jaar). De Zeddammer Antal Rutjes is de jongste van het stel met zijn 25 levensjaren, waarvan 14 jaar als lid bij Scouting Zeddam en 10 jaar als leider. De tegenwoordig in Azewijn wonende 26 -jarige Patrick Rutjes is 21 jaar lid, waarvan 10 jaar als leiding. Tenslotte als laatste, de zeer aan (Scouting) Zeddam gehechte Arjan Berendsen (35) is al vanaf zijn 7-e jaar lid en met nu 16 jaar in de leiding, ook al echt een rot in het vak.
 
De heren omschrijven zichzelf als: kartrekker, entertainer, creatief, teamspeler, sociaal, inventief, avontuurlijk en behulpzaam. Allemaal elementen waar een goede Scoutingleider aan moet voldoen. Antal is teamleider van de bevers, Roel is teamleider van de welpen, Patrick van de scouts en Arjan van de explorers. Alle vier zijn ze vanuit hun positie als leiding doorgestroomd naar teamleider, soms noodgedwongen omdat er binnen de leiding niemand anders de taak op zich wilde nemen, soms om taken meer te verdelen binnen een speltak en soms als logisch gevolg, maar allen geven aan volledig op hun plek te zitten. Waar de één nog moest groeien in zijn nieuwe functie, zo stond de ander al meteen zijn mannetje.
 
De meeste leiding is zelf lid geweest van Scouting Zeddam en stromen van daaruit door naar leiding. Uiteraard zijn ook niet oud-leden welkom als leiding, maar het is meer uitzondering dat dit gebeurt dan regel.
 
Toen en nu
De variatie binnen Scouting maakt het dat de heren al van jongs af aan betrokken zijn bij deze club. De opmerking van één van hen, dat “voetbal toch wel saai is, want iedereen rent altijd maar achter die ene bal aan, meer variatie is het niet”, brengt de aanwezigen wel even aan het lachen, maar geeft wel aan waar het om draait bij Scouting. Iedereen is gelijk, niemand zit in het 1e of 3e team. Je hoeft bij Scouting niet specifiek ergens goed in te zijn, het is eigenlijk gewoon ALGEMEEN.
 
De reden waarom Scouting Zeddam zoveel leden heeft, heeft volgens de heren te maken met het feit dat SZ niet hoeft te concurreren met andere Scoutinggroepen in de regio. Zeddam heeft toch wel een centrale ligging.
 
Het grote verschil met toen onze gesprekspartners nog jeugdlid waren, is dat Scouting Zeddam zich steeds meer naar buiten toe begeeft. Dit gebeurt niet alleen tijdens de opkomsten (vroeger was het toch alleen maar rond en in de Blokhut), maar ook tijdens evenementen zoals Mechteld ten Ham, Kerstmarkten, Sinterklaas, Airborne, 4 Mei herdenking en natuurlijk “Zomer in Gelderland”.
 
De samenwerking tussen de leiding onderling is natuurlijk ook een belangrijke factor die ertoe bijdraagt dat Scouting Zeddam een positieve uitstraling heeft. De verhouding jong versus oud, zorgt ervoor dat de leidinggroep dynamisch blijft. Ongeveer 20 jaar geleden werd het onderscheid tussen jongens- en meisjes groepen opgeheven en werd het leidingteam ook gemengd. De heren zijn het er over eens dat in iedere groep vrouwelijke leiding aanwezig moet zijn, want ze geven alle vier volmondig aan, dat mannen het toch wel lastig vinden om een vrouwvriendelijk programma samen te stellen! ” liever een vlot bouwen als smoothies maken. ” Over de plaats van de Blokhut zijn ze het ook allemaal eens, deze is leuk maar de meest ideale is toch wel de oude, die aan de bosrand!
 
Extra aandacht
Waar de één een tijd lang vanuit het westen iedere vrijdagavond naar de opkomst kwam, zo ziet de ander zich ook wel bij een andere Scoutinggroep, mocht hij moeten verhuizen om wat voor een reden dan ook, maar onder gelijkblijvende omstandigheden zien ze zichzelf over 10 jaar ook nog wel bij Scouting, wellicht dan als bestuurslid of in een andere functie.
Van links naar rechts Antal (bevers), Arjan (explorers), en Roel (welpen)
 
Op de vraag of het toeval is dat er een aantal kinderen bij Scouting Zeddam zitten die extra aandacht nodig hebben, zijn de teamleiders het snel eens. Onderling wordt altijd besproken of en hoe een kind geplaatst kan worden. In het leidingteam zijn een aantal mensen die extra aandacht willen en kunnen besteden aan kinderen met een beperking of ziekte, maar hoe graag zij ieder kind een plekje bij Scouting Zeddam gunnen, dit blijkt niet altijd mogelijk. Het kind moet wel aan de opkomsten kunnen deelnemen en niet alleen maar kunnen toekijken. Ook moet het niet zo zijn, dat er een 1 op 1 leiding/kind verhouding moet zijn en ook de andere kinderen moeten evenveel aandacht krijgen. Het gehele team beslist of een kind wordt toegelaten, als het niet om een reguliere aanmelding gaat. Indien mogelijk worden kinderen doorverwezen naar de Blauwe Vogel in Didam (Scoutinggroep voor kinderen met een beperking). Maar ook over het toelaten van nieuwe leiding wordt gezamenlijk besloten, want nieuwe leiding moet wel in het team passen.
 
Op de vraag of het handig zou zijn om een doorlopende leerlijn bij de Scouting te hebben, opbouwend van de bevers tot de explorers, wordt uitgebreid gesproken. Er is nu wel sprake van een zekere opbouw, bv. met knopen maken, maar een echte doorlopende leerlijn hanteren ze niet bij Scouting Zeddam. Elke groep maakt zijn eigen programma, maar de verschillende programma’s worden niet echt met elkaar besproken.
 
Vanuit ons vorige interview heeft Jos nog de volgende vraag voor de teamleiders: hoe ervaren jullie het dat je nu soms dezelfde dingen doet/zegt die je vroeger als jeugdlid als vervelend ervaren hebt?
 
Na heel lang nadenken kwam er toch wel de opmerking dat men zich als kleine jongen ergerde aan de zeurende opmerkingen, zoals iedere ouder die eigenlijk wel maakt. “Vooruit, ruim de troep in je tent eens op, ga je tandenpoetsen etc.” En nu blijkt men als leider dit toch ook te doen, maar misschien is dit gewoon zoals volwassenen zijn. Eigenlijk hebben ze alle vier alleen maar leuke herinneringen aan hun leiders. Vooral de vriendschappen tussen de leiding onderling, vonden ze als kind prachtig en dat hebben ze nu zelf ook weer. Waar ze het wel over eens zijn, is dat er “vroeger” minder betutteling was. Vanuit de leiding, maar ook vanuit ouders. De maatschappij is hierin erg veranderd en niet altijd ten goede wat betreft het heerlijk onbezonnen kunnen spelen.
Patrick (scouts)
De vraag die de heren aan de volgende geïnterviewde willen stellen is:
 
Wat heb jij nog op je Bucket list staan, wat betreft Scouting?
 
Maria en Christa bedanken de heren voor dit gezellige gesprek.
 
 
 
Agenda
Overvliegen welpen-scouts-explorers
30 september | welpen, scouts en explorers
 
Halloween Anholter Schweiz
29-31 oktober | iedereen
     
Festival Kunst & Kunstig
1 en 2 oktober | iedereen
 
Spooktocht regio
29 oktober | welpen
     
Overvliegen bevers-welpen
8 oktober | bevers en welpen
 
Greppeltocht regio
Nog niet bekend | scouts en explorers
     
Jotihunt
15 en 16 oktoboer | explorers en leiding
 
 
     
     
     
Voor meer informatie zie de evenementen kalender op onze site ...
 
Gezocht:
Leider M/V (vrijwillig)
Lijkt het je leuk om leider te zijn van een groep kinderen en wekelijks Scoutingactiviteiten te organiseren? Dan zoeken wij jou!
Kijk hier voor de omschrijving en kom Scouting Zeddam versterken.
 
Deze nieuwsbrief is voor alle leden, ouders/verzorgers en belangstellenden van Scouting Zeddam.
Iedereen, ingeschreven lid of ouder/verzorger van een (oud)lid, krijgt deze nieuwsbrief toegezonden. Afmelden kan eenvoudig via de link onderaan iedere nieuwsbrief.
 
Aanleveren van kopij is mogelijk door te reageren op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Scouting Sint Oswaldusgroep Zeddam
 
Vind ons op:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vind ons op social media:

color facebook 128   color youtube 128   color instagram 128

LJU logo Vierkant hout CMYK

Zomaar een foto uit het fotoalbum

PICT0291