Kan je hem niet goed zien? Bekijk hem op onze website

Scouting Zeddam nieuwsbrief
Nummer 9

Nummer 9, 24 november 2016

Beste scouts, beste ouders

De nieuwbrief heeft een nieuw jasje gekregen, nog meer mobielvriendelijk nu. In de nieuwsbrief kun je laten weten wat je ervan vindt.

Sinterklaas, Kerst en Oud en Nieuw komen eraan. Kortom veel gezelligheid en natuurlijk ook bij Scouting. Nu de maanden kouder worden trekt een scout erop uit, veel leesplezier.

Volg je ons al op Facebook en Instagram?

- De redactie
Maria, Christa en Jan

Info

Met onder andere:
 • Griezelen met Halloween
 • Scouting en wandelen
 • Op zoek naar een verhuurder
 • Liemerse Uitdaging
 • en meer...

Volg ons ook op social media

Facebook
Website
YouTube
Instagram

Evenementen

Griezelen met Halloween

De welpen hebben zaterdag 29 oktober, tijdens het Halloween weekend, meegedaan aan de spooktocht van de Regio. 
 
Mijnwerkers hadden onze hulp nodig, er lag namelijk veel goud in de heuvels bij Beek. We werden gewaarschuwd voor concurrentie die ons het gewonnen goud wilde afpakken. We moesten dus sluw zijn en langs de boeven sluipen.
 
Het was een leuke spooktocht die soms toch wel een beetje eng was.

In hetzelfde weekend werd er ook gegriezeld in wildpark Anholter Schweiz, net over de grens in Duitsland. Het hele park was in Halloween sfeer verkleed, met allerlei lichteffecten, het “treintje der duisternis”, verkleedde engerds en vooral ook veel gezelligheid. Scouting was daar ook deze keer weer te vinden.
 
Dit jaar hebben we een beweegbaar doolhof opgebouwd met bouwhekken en zeilen. Dit in het donker en met de nevel uit een rookmachine, verschillende lichteffecten en natuurlijk de griezels, maakte er een eng doolhof van. Een groep leiding en explorers was in het doolhof om de mensen flink te laten schrikken.

Een mooi filmpje van Regio8 over het weekend hier
 
Foto van de groep leiding en explorers
Foto van de groep leiding en explorers

Terug van weggeweest

Weer terug in het assortiment van Scouting Zeddam: het katholieke kruis insigne. Sinds 2015 uitverkocht in de Scoutshop, en toen bleek dat Scouting Nederland ze ook niet meer ging bijbestellen, hebben wij ze daarom zelf laten maken. Beide kleuren zijn vanaf volgende week te koop bij de leiding, zo heeft straks iedereen zijn uniform weer compleet.

Scouting is op zoek naar een vrijwilliger

Onze vereniging verhuurt de Blokhut regelmatig aan andere Scoutinggroepen maar ook aan andere verenigingen en stichtingen en voor buurt- en familie evenementen. De verhuurinkomsten zijn belangrijk voor onze vereniging, omdat wij daarmee de contributie laag kunnen houden.
Jacqueline Wissink verzorgt al een aantal jaren de verhuur. Zij heeft ons gevraagd iemand te zoeken die samen met haar de verhuur wil verzorgen, omdat ze er nu te veel tijd aan kwijt is. De werkzaamheden bestaan vooral uit sleuteloverdracht (inclusief uitleg van de huisregels, verwarming e.d.) en inspectie van de Blokhut bij of na het vertrek van de huurders. Verhuur vindt vooral plaats in de zomermaanden. Je stemt de taken met Jacqueline af. Wie komt onze vereniging versterken en Jacqueline helpen met de verhuur?
Wilt u reageren op deze oproep of heeft u nog vragen dan kan dat per mail naar .

Scouting en wandelen

Tot in de negentiende eeuw was te voet gaan het belangrijkste middel om je te verplaatsen. Eind negentiende, begin twintigste eeuw kwam er aandacht voor het gezondheids- en recreatieve aspect. In 1909 organiseerde de KNBLO-NL de eerste wandelmarsen of wandelvierdaagsen. Met de ingebruikneming in 1914 van de ANWB Bondswandelweg Amsterdam-Arnhem volgde het eerste recreatieve wandelpad. Vandaag de dag trekken velen de wandelschoenen aan om alleen of met anderen de buitenlucht in te gaan en dat kan op meerdere manieren gebeuren. Van een wandelingetje in het park of bos, tot meerdaagse tochten met een rugzak, waarbij grote afstanden worden afgelegd en wordt gekampeerd. Bij wandelen wordt vaak gebruikgemaakt van routebeschrijvingen en gemarkeerde wandelpaden. De meerdaagse wandelingen door ruig terrein worden wel trektochten genoemd of hiking. Deze laatste term is over komen waaien vanuit de Verenigde Staten.

Ook binnen Scouting Zeddam wordt er veel gewandeld. Jaarlijks wordt er door de scouts meegedaan aan de Arnhemse Winter Hike (AWH). Een 3 daags (weekend) wandelevenement georganiseerd door Regio Klein Gelderland.  Zoals de naam al aangeeft vindt deze Hike (meestal) jaarlijks in Arnhem plaats.  Uiteraard gaat het hierbij ook weer om: wie scoort de meeste punten!

Vervolgens vindt eind april de Bloesemtocht in Geldermalsen plaats.  Duizenden mensen nemen deel aan deze door het Rode Kruis georganiseerde 1 daagse wandeltocht. Scouting Zeddam heeft hier nog niet aan deelgenomen. Wie weet in 2017!!
In juni vinden de regionale 4 daagse wandeltochten plaats. Veel Scoutingleden nemen hier aan deel samen met hun school, misschien is het een keer leuk om samen als Scouting Zeddam mee te lopen bij 1 van de regionale 4 daagse (in Stokkum of in Ulft, waar de grote intocht op zaterdagmiddag is!).

In juli verschijnen jaarlijks enkele leden van Scouting Zeddam aan de start van de Nijmeegse 4 Daagse. Ook is het dan traditie om op het Scouting 4 Daagse kamp in Nijmegen te logeren.  Afgelopen zomer liepen mee: Morris en Jesse van Dee (30 km) Maaike Hendriksen (40 km) en oud-lid Joris van der Elsen (50 km). Helaas is Joris vroegtijdig uitgevallen. Wellicht toch iets te weinig getraind. Roel Rougoor was alle dagen als EHBO-er langs het parcours aanwezig.
Iedereen die een binding heeft met Scouting mag gebruik maken van de camping op het terrein van Scouting Karel de Stoute in Nijmegen. Men kan dan ook gebruik maken van alle faciliteiten: ontbijt, lunch, diner, massage, pedicure, EHBO onderweg etc.
In het 1e weekend van september lopen de leden van Scouting Zeddam de één daagse wandeltocht Airborne in Oosterbeek, samen met duizenden anderen uit binnen- en buitenland. Die dag zijn er met name militaire deelnemers. Dit jaar liep een klein groepje scouts met hun leiding mee.

Aan het eind van het jaar kunnen de Scoutingleden nog deelnemen aan de Greppeltocht en de jaarlijkse dropping.
Zoals u hierboven leest, verslijten de leden van Scouting Zeddam menig schoenzool met alle wandelactiviteiten waaraan ze kunnen deelnemen. Naast het feit dat wandelen erg gezond is, is het ook een erg sociale aangelegenheid. Lekker samen kletsen over van alles en nog wat.  En je wordt ook nog eens uitgedaagd om over je grens heen te gaan, want door samen te wandelen kun je vaak meer kilometers aan dan je zelf denkt te kunnen!
 
Dus leden van Scouting Zeddam: laat geen wandelmoment aan je schoen voorbij gaan….

Acties

De Liemerse Uitdaging

In de nieuwsbrief van juni 2016 stond al dat Scouting Zeddam TL-verlichting voor de nieuwe materiaalopslag heeft gekregen via de Liemerse Uitdaging; een stichting welke vraag en aanbod van verenigingen en bedrijven met elkaar verbindt. (liemerseuitdaging.nl)

Voor het verder afronden en renoveren van de Blokhut en de nieuwe materiaalopslag hadden wij nog veel meer verzoeken bij de Liemerse Uitdaging neergelegd en niet zonder succes!

Hierbij een overzicht van bedrijven welke een donatie hebben gedaan aan Scouting Zeddam:
 • Hulkenberg Transport- en opslagsystemen uit 's-Heerenberg
  TL-verlichting voor de nieuwe materiaalopslag. (www.hulkenberg.nl)
   
 • Rabobank Graafschap uit Didam
  Materiaal stellingen voor de nieuwe materiaalopslag. (www.rabobank.nl)
   
 • Vink Kunststoffen uit Didam
  Kunststof wandbeplating voor het nieuw te maken toilet op de verbouwde zolderverdieping.(www.vinkkunststoffen.nl)  

 • Kremer Installatie uit 's-Heerenberg
  Grond- en buitenkabel voor de aanleg van stroom en verlichting in de nieuwe materiaalopslag.(www.kremer.nl)
   
 • Hülkenberg Installatiebedrijf uit Zevenaar
  2 nieuwe inbouwtoiletten met wasbakken en leidingwerk: één voor het nieuwe toilet op de verbouwde zolderverdieping en één om het bestaande toilet beneden te renoveren.
  Het contact met Hulkenberg Installatie is gelegd op de 1e Beursvloer de Liemers welke 21 november plaatsvond op het Liemers College in Zevenaar. Hier hebben wij onze vraag voor nieuwe toiletten gesteld en deze is direct positief beantwoord! (
  www.hulkenbergzevenaar.nl)
- Arjan Berendsen, bouwcommissie-lid en explorerbegeleiding
 
Jurgen Hülkenberg sluit de ‘deal’ voor 2 nieuwe toiletten met Arjan Berendsen van Scouting Zeddam
Foto: Fotografie Jacques Kok
Via deze weg willen wij al deze bedrijven hartelijk bedanken voor hun bijdrage! 

Materiaal opslag in zeecontainer

Zoals in de vorige nieuwsbrief al gemeld, waren we opzoek naar twee zeecontainers. Na wat zoekwerk op het internet, hebben we besloten om twee nieuwe zeecontainers te kopen. Het prijsverschil t.o.v. oude containers was niet groot. Zeker niet als je de kosten van het schilderen van oude containers meeneemt in de prijs.

Op vrijdag 21 oktober zijn 2 mooie nieuwe donker groene zeecontainers geleverd bij de boerderij van familie Berendsen in Lengel. Een dag later hebben we ze naar de Blokhut gebracht. Met behulp van een graafmachine van Loonbedrijf Vriezen stonden ze binnen een uur op de plaats. Nog dezelfde dag werden de materiaal stellingen opgehaald bij familie Berendsen, waar ze tijdelijk stonden opgeslagen.

In de dagen en weken daarna hebben we al diverse materialen in de container geplaatst, zodat we wat meer ruimte in de Blokhut kregen. Ook werden de laatste spullen opgehaald bij familie Driesen, die daar bijna 22 maanden hebben gelegen.

Via deze weg willen we alle mensen bedanken die (direct of indirect) geholpen hebben.

- Frank Weijers, penningmeester

Heitje voor een Karweitje

Afgelopen weekend liepen er door heel Zeddam bevers, welpen, scouts en explorers rond om klusjes te doen. Heitje voor een Karweitje is wat wij elk jaar doen om zo geld op te halen voor de vereniging. Met klusjes als bladharken, onkruid schoffelen of hondjes uitlaten hebben wij een mooi bedrag opgehaald wat we gaan gebruiken voor de aanschaf van spelmaterialen.
 
Op de foto drie welpen die een hondje
moesten uitlaten als klusje

Presentje van de Scouting

Bij het rondsturen van de enquête in mei werd ook vermeld dat er onder de inzendingen een kleine attentie zou worden verloot en in oktober hebt u de uitwerking van de enquête mogen ontvangen. Onder alle 63 inzendingen zijn Susanne en Pieter den Heijer, ouders van de welp Kiki, de gelukkige winnaars. Zij hebben het lekkere Zeddamse presentje mogen ontvangen. Nogmaals bedanken we iedereen die de enquête heeft ingevuld.

Op de foto Pieter, Susanne, Kiki en Noah

Wie is toch die nieuwe, enthousiaste dame bij de leiding van de bevers?

Nieuwe leiding


Karin Wittenaar, 43 jaar jong, is sinds haar laatste dochter van de bevers naar de welpen gegaan is, bij de leiding van de bevergroep. Soms komt de leiding waar je naar op zoek bent, zomaar aanwaaien. In Karins geval werd de beslissing genomen op het Azewijnse carnaval, alwaar een vrolijke Karin tegen dj Roel vertelde dat ze wel bij de leiding wilde. Omdat de jongste van haar 2 dochters nog naar de welpen moest overvliegen, heeft Karin gewacht tot het nieuwe seizoen om te beginnen. "Scouting is echt iets van hun persoonlijk, daar hoeven ze mij niet ook nog tegen te komen" zegt Karin in haar mooie huis in Azewijn waar wij haar interviewen.

Karin is jaren geleden voor de liefde naar de Achterhoek gekomen vanuit Het plaatsje Fries in Noord Drenthe. Sinds 2007 woont ze met veel plezier in Azewijn met haar man en 2 dochters Vera en Femke.

Toen ze bij de leiding begon, was Karin nog werkzoekend, inmiddels heeft ze een fulltime baan bij Renza als databeheerder. Ondanks de drukte van een pittige baan en haar gezin, valt het Karin niet tegen om als vrijwilliger bij Scouting te zijn. "Als ik zaterdagochtend op de fiets stap, voel ik de energie al komen, heerlijk zo even zonder verdere verplichtingen iets voor mezelf doen"

Stoere bever

De bevers was een logische leuze omdat het al bekend was vanuit haar kinderen, maar Karin wil ook best bij de scouts inspringen als ze daar vrouwelijke leiding te kort komen. Met haar technische achtergrond vindt ze de technische dingen (echte Scoutingdingen zoals pionieren en zo) bij de opkomsten het leukst, ze hoopt dat ze daar ook wat meer van kan invoeren bij de bevers. Heel leuk om daar al te beginnen met de leerlijn, pionieren met lucifersstokjes en touwtjes bijvoorbeeld.

Het enthousiasme van de kinderen trekt Karin erg aan. Vroeger was haar broer bij de Scouting (zelf deed ze al aan 3 sporten en paste Scouting daar niet meer in) en toen al vond ze de filosofie achter Scouting erg leuk. Samenwerken, lekker buiten, respect voor de natuur. Vooral het sociale aspect trekt haar erg aan. Dat ziet ze ook weer terug hier bij Scouting Zeddam, een hechte en gezellige groep die met elkaar probeert om het voor de kinderen leuk en gezellig te maken. Veel verschillende mensen bij de leiding, samen toch een groep. Zelf denkt ze dat ze een goede aanvulling op het beverteam is. "met mijn levenservaring tussen de jonge honden".  ( met een knipoog)

Bucketlist

De vraag van de vorige groep geïnterviewden was: "heb je wat Scouting betreft nog iets op je bucketlist staan?" Bij Karin is deze vraag niet zo relevant omdat ze net pas begint, maar ze zou graag een "bloezenmarkt "willen organiseren." Er moeten veel bloezen zijn die niemand meer draagt en het aantal dat nu aangeboden wordt is erg klein. Dat moet beter kunnen. Het zou mooi zijn als ouders onderling bloezen te koop aan kunnen bieden of ruilen."
En op de vraag of er iets is dat ze anders zou willen doen zegt Karin dat ze ook wel graag wat meer de natuur in wil trekken met de kinderen." Behalve technische opdrachtjes met ze doen vind ik het ook heel leuk om bijvoorbeeld met de kinderen in het gras te liggen en wolken te benoemen, of ze attent te maken op een grote roofvogel. En verder iets heel anders: hoe handig zou het zijn als er een centrale voorraadkast zou komen voor alle speltakken samen zodat niet overal van alles staat en er een goed overzicht op de voorraad is."

We sluiten zoals altijd af met een vraag van Karin voor de volgende die we gaan interviewen:
Hoe zou je ouders kunnen enthousiasmeren om te helpen op klusdagen?

We nemen afscheid van Karin met het goede gevoel dat er nog steeds mensen zijn die het leuk vinden om zich ergens enthousiast voor in te zetten.

Agenda

Greppeltocht

26 november | explorers

Sinterklaas bij Scouting

2 en 3 december | iedereen

Winterkamp bevers

17 – 18 december | bevers

Winterkamp welpen

27 – 29 december | welpen

Nieuwjaarsbijeenkomst

7 januari | iedereen

AWH

13 – 15 januari | scouts en explorers

Carnaval bij Scouting

17 en 18 februari | iedereen

Wat vindt u van de vernieuwde nieuwsbrief?

Laat het ons weten door te klikken op Like of Dislike
*|SURVEY: like|* *|SURVEY: dislike|*

Voor tips, suggesties of andere kan je mailen naar:
 
Facebook
Website
YouTube
Instagram
Deze nieuwsbrief is voor alle leden, ouders/verzorgers en belangstellenden van Scouting Zeddam. 
Iedereen, ingeschreven lid of ouder/verzorger van een (oud)lid, krijgt deze nieuwsbrief toegezonden. Afmelden kan eenvoudig via de link onderaan iedere nieuwsbrief.
 
Aanleveren van kopij is mogelijk door te reageren op 

Scouting Sint Oswaldusgroep Zeddam

Gegevens wijzigen of uitschrijven

Vind ons op social media:

color facebook 128   color youtube 128   color instagram 128

LJU logo Vierkant hout CMYK

Zomaar een foto uit het fotoalbum

Zomerkamp 2012 (06)