Scouting Zeddam nieuwsbrief:
Een Scoutingwinter op zijn best

Nummer 10, 2 februari 2017

Beste scouts, beste ouders


De sneeuw is aan het wegsmelten en de lente activiteiten worden langzamerhand alweer gepland. Nieuwe activiteiten zitten in de pen en we hebben in het voorjaar voor iedereen een verrassing gepland staan. Wie zal het zeggen...

Het beloofd weer een uitdagend jaar te worden. Zin in!

Volg je ons al op Facebook en Instagram?

- De redactie
Maria, Christa en Jan

Info

Met onder andere:
  • AWH
  • Winterkampen
  • NLdoet
  • Voorzitter gezocht
  • en meer...

Volg ons ook op social media

Facebook
Website
YouTube
Instagram

Evenementen

Witte AWH vol met gezelligheid en enthousiasme

Brrrr….. sneeuw en winterse temperaturen, de Arnhemse Winterhike gaat van start. 
Het is zaterdagochtend 14 januari en ik sta om 08:15 uur op de parkeerplaats van het Deelensewoud in Beekbergen. Eerst nog de briefing voor de postbemanning en fietsers en dan kan de Arnhemse Winterhike (AWH) wat mij betreft echt beginnen.
Gisteren is er flink wat sneeuw gevallen en de sneeuw ligt zo ongeveer 10 cm hoog. Door de luidsprekers begint de carnavalsmuziek te spelen waardoor het thema van dit jaar direct duidelijk is en de eerste deelnemers komen langzaam binnenlopen.

Na een wat chaotische start met aanmelden, hebben we alle patrouilles die de gevorderden hike lopen op de route zitten. Nog voordat we met de auto onderweg zijn, worden we gebeld door de fietsers. Bij de start zijn er een aantal patrouilles naar rechts gegaan in plaats van links. Of wij mee willen rijden die kant op, op zoek naar de patrouilles. Even denk ik nee!!! Dit wordt niet zo’n weekend! Als de start al fout gaat, hoe moet dat dan met de rest van het weekend? Maar natuurlijk gaan we mee op zoek naar de patrouilles. Al snel kwamen we de eerste patrouilles tegen en konden we ook de rest van de patrouilles weer op de route krijgen. Echter lopen ze nu wel 30 – 40 minuten achter op de rest. Hoe we dat gaan oplossen zien we vanmiddag wel.

Op het moment dat we op de eerste post aankomen, komt ook de eerste patrouille aan. Vol enthousiasme vragen ze of ze de eerste zijn en dus voorop lopen. Als ze horen dat ze voorop lopen komt er een brede glimlach op hun gezicht, het enthousiasme groeit en eigenlijk hebben ze geen tijd om pauze te houden. Na een korte theepauze en een spel gaan ze snel verder.
Nadat we een aantal patrouilles hebben zien binnen komen, gaan ook wij verder. Op naar de volgende post. En dit is een bijzondere, we hebben namelijk Nationaal Park de Hoge Veluwe gevraagd om mee te werken aan deze AWH en dit wilde ze direct. Dit jaar lopen de deelnemers dus niet alleen, maar ze leggen ook een flink stuk af op de fiets door het park. En door het laagje sneeuw is het park nog mooier dan anders. Op de post welke zich bij de Picknickweide bevindt, krijgen de scouts soep en thee, ze zijn enthousiast over het fietsen. Naarmate er steeds meer scouts komen, neemt de verzameling fietsen rondom de tent ook toe. Het is gezellig, iedereen is enthousiast en op een paar scouts na, heeft iedereen het warm. Het lijkt erop dat de dag goed verloopt.
Dat de AWH goed verloopt is op zondagochtend ook duidelijk. Het op gang komen verloopt wat langzaam, waardoor we wat later starten, maar over het algemeen heeft iedereen goed geslapen en hebben ze zin in de tweede dag. En de gezelligheid spatte er bij onze scouts ook vanaf. Ze komen al zingend in polonaise op de posten aan. Of het de gezelligheid was, de goede oplettendheid of gewoon een beetje geluk, al onze scouts hebben het erg goed gedaan. Dusdanig goed dat zelfs 1 patrouille ervoor heeft gezorgd dat de trofee mee naar Zeddam is gegaan. En stiekem ben ik daar ook wel een beetje trots op.

Een winter hike organiseer je niet alleen en het stopt niet bij alleen de gevorderden hike. Zo hebben Patrick en ik voor de gevorderden hike hulp gehad van het scoutsteam, werden de posten onder andere door hen bemand, gezamenlijk met de leiding van Scouting Didam en Scouting Aerendheem en waren de fietsers van Scouting Christoforus. Andere onderdelen van de AWH zoals bijvoorbeeld de fourage, de andere hikes en het thema werden door andere personen en groepen geregeld.

Samen hebben we er een gave en bijzondere editie van gemaakt. Terwijl ik nog aan het nagenieten ben, kijk ik alweer uit naar volgend jaar!

- Marieke Smit, (oud)scoutsleiding

Nieuwjaarsbijeenkomst nieuwe stijl

De nieuwjaarsbijeenkomst zag er dit jaar iets anders uit als normaal. Dit jaar moesten we namelijk  een moord oplossen door Cluedo te spelen. Alle speltakken gingen gemengd in groepjes rond door Zeddam om langs de verdachten te gaan. Daar speelden ze een spelletje en aan de hand van hoe goed ze het speelden kregen ze veel of weinig aanwijzingen.

De aanwijzingen waren: WIE het niet heeft gedaan, WAAR het niet heeft plaats gevonden en WELK wapen het niet was. Uiteindelijk werd de moord opgelost door het winnende groepje.
 
De moord was namelijk door James Bond gepleegd bij de Ank met een afwasborstel, hij is meteen opgepakt.

Na al dit speurwerk hebben we heerlijke boerenkool gegeten, gemaakt door Theo, Anneke en Bernadette. Het was weer een gezellige middag.

Scouting Zeddam is op zoek naar een voorzitter van het bestuur

De termijn van de huidige voorzitter loopt ten einde en hij heeft besloten om zijn termijn niet te verlengen. Daarom is Scouting Zeddam op zoek naar een nieuwe voorzitter van het bestuur.
Scouting St. Oswaldus zoekt een voorzitter die zijn/haar ogen op de toekomst heeft gericht en tegelijkertijd met zijn/haar voeten stevig in de praktijk van de groep staat.

Ben jij een enthousiaste vrijwilliger, op zoek naar een nieuwe uitdaging, waarbij je de mogelijkheid krijgt om in Zeddam betekenisvol te zijn voor de ontwikkeling van kinderen? Vind je het leuk om, samen met andere vrijwilligers, iets op te bouwen in je eigen buurt? Ben je bovendien een paar uur in de week hiervoor beschikbaar, dan zijn wij op zoek naar jou!

Heb je interesse in deze vacature dan kun je contact opnemen met één van de bestuursleden:
-        Henk van Spil (06) 30 50 94 82
-        Frank Weijers (06) 21 68 75 62
-        Robert Giesen (06) 29 14 44 62
-        Inge Berendsen (06) 40 99 04 14
-        Coen Ariëns (06) 46 79 07 59

Winterkampen

Bevers: het feest van Elsa

Alle bevers hadden een uitnodiging van koningin Elsa gekregen.
 
Elsa werd namelijk gekroond door de koning en alle bevers mochten op het feest komen. Op het moment dat Elsa gekroond werd kreeg ze van de koning de staf, maar die bevroor helemaal. Van schrik liet Elsa de staf vallen en rende ze weg. De koning was heel erg verdrietig dat Elsa weg was, maar de bevers beloofden dat ze Elsa zouden gaan zoeken. Dat was een goed plan.

Het bleek dat Elsa een spoor had achter gelaten van sneeuw en ijs, zo konden we haar makkelijk terug vinden. Toen Elsa gevonden was konden we weer terug naar de Blokhut, hier stond de kok op ons te wachten die lekker voor ons ging koken. We hebben lekkere soep en poffertjes gegeten met als toetje een Frozen ijsje. Hierna gingen we de film Frozen kijken met een zakje chips en gingen we heel laat naar bed ;)

Welpen winterkamp

Tijdens het winterkamp van de welpen had de leiding een licht zien branden op de uitkijktoren van Stokkum. We zijn hier toen met zijn allen als een speer naar toe gefietst. 

Daar aangekomen bleek er een sneeuwhulpje bezig met schoonmaken. De toren moest namelijk netjes worden gemaakt voor de IJskoningin die elk moment kon komen. Wij konden hier niet op wachten en gingen weer naar huis, het had ons niet echt avontuur opgeleverd. Echter werden we 's avonds alsnog bezocht door de IJskoningin. Het hulpje was ontvoerd en ze verdacht ons ervan het gedaan te hebben.

Toen wij de volgende dag ons onschuld bewezen hadden zagen wij een advertentie op Marktplaats waarin het sneeuwhulpje te koop werd aangeboden. We hebben met de handelaren afgesproken en ze in de val gelokt. Toen hebben we ook nog deze te gekke foto gemaakt.

Foto's van het winterkamp kan je vinden op onze website

Stam winterkamp: SinterKerst en nieuw

De stam is in het weekend van 21 januari op winterkamp geweest. Ook bij de stam hoort bij elk kamp een thema, met dit jaar ‘SinterKerst en Nieuw’.  Na een tocht met de auto en allerlei pieten opdrachten onderweg, bracht de reis ons naar een mooie Blokhut in Amstelveen. Hier werden we begroet door Sinterklaas en zijn pieten, die speciaal voor ons weer even naar Nederland waren gekomen. We speelden samen een mooi dobbelspel waarbij werd gestreden om de beste cadeaus. Na een heerlijk kerstdiner werden onze hersens gekraakt door een lastige kerstquiz en later op de avond heeft de groep de binnenstad van Amsterdam nog even onveilig gemaakt.
 
Na een korte nacht stond iedereen weer fris en fruitig op en bracht de organisatie iedereen naar een glow in the dark minigolfbaan. Hier hebben we veel lol gehad, maar toen was het helaas toch weer tijd om naar huis te gaan. Een druk weekend, maar we hebben de grootste lol gehad. Bedankt allemaal!

- Lieke, stamlid

Acties

Vele handen maken licht werk

Zaterdag 11 maart is het weer zover: Het Oranje Fonds organiseert voor de 13e keer NLdoet in Nederland en Scouting St. Oswaldus in Zeddam doet mee.
 
Met NLdoet worden bergen werk verzet. Als Scouting zijn we daar ontzettend blij mee, want de leiding komt daar zelf niet altijd aan toe. Voor het nieuwe seizoen heeft de Blokhut een opfrisbeurt nodig, binnen en buiten! De Scouting doet dan ook een beroep op mensen die kunnen helpen klussen, plamuren, schilderen en materiaal in orde maken. Binnen in het gebouw zoeken we enthousiaste mensen die helpen met de catering, poetsen, kasten soppen, ramen wassen, vloeren dweilen, etc. Er zijn ook buitenwerkzaamheden, bij mooi weer willen we een stukje straatwerk aanleggen.
 
Mensen die in actie willen komen kunnen zich aanmelden via: . We willen starten om 09.00 uur en stoppen om 17.00 uur. Alle hulp is welkom, ook als u maar 2 uurtjes kunt helpen, is dat fijn, want vele handen maken licht werk! We willen, als ouders, allemaal toch een veilig, schoon en duurzaam onderkomen voor onze kinderen? Voor koffie, thee en een broodjes wordt gezorgd.

- Jacqueline, verhuurder

Wie is dat toch?

“Veel lol en zelfvertrouwen” 

Dat is wat Marieke Smit (30) heeft overgehouden na 23 jaar Scouting Zeddam en wat haar betreft komt hier nog heel veel plezier bij.

Aan het eind van vorig jaar heeft Marieke haar mede leiding van de scoutsleiding laten weten dat zij in januari stopt als wekelijkse leiding van de scouts. Nu zij helemaal gesetteld is in Arnhem, met haar vriend Stefan (leider bij Scouting Aerendheem in Arnhem), vindt ze het tijd geworden om het stokje over te dragen aan nieuwe leiding. Wel blijft Marieke lid van Scouting Zeddam en kan de leiding altijd een beroep op haar doen, om bij te springen bij bijzondere opkomsten. Daarnaast is Marieke aan het kijken of ze nog openliggende projecten kan oppakken binnen Scouting Zeddam. Wat dit concreet is en in welke vorm dat zal zijn, is momenteel nog niet duidelijk.

Hoe het Scoutingvirus begon…

Lachend vertelt Marieke dat zij als zevenjarig, zeer verlegen meiske met blond koppie, door haar moeder werd opgegeven bij Scouting Zeddam, tijdens de plaatselijke braderie. Haar moeder was van mening dat Scouting wel iets voor Marieke was, aangezien Marieke’s moeder vroeger ook bij Scouting heeft gezeten. Destijds heette dat nog padvindsters.

Samen met haar dorpsgenootjes uit Lengel, Sanne en Leonie, toog Marieke ieder weekend naar Zeddam. Ze begon als kabouter (meisjeswelpen). Ook de gidsen en verkenners waren toen nog een aparte groep.Toen zij overvloog als 11 jarig meisje kwam zij in de nieuwe groep scouts, namelijk een gemengde groep. Van haar 15de tot haar 18de was zij ropa, dit is wat nu de explorers zijn. Nadat ze 1 jaar ropa was, werd ze gevraagd door de welpen als hulpleiding bij de Halloweenopkomst. Dit beviel iedereen zo goed dat ze vanaf dat moment hulpleiding bij de welpen werd.

In 2004 heeft ze samen met Vera, Carmen, Ellen en Martijn Giesen de bevers opgericht. Een tijd lang was ze zowel beverleiding als welpenleiding. Haar zaterdagen stonden toen geheel in het teken van Scouting Zeddam. Naast haar taken als leiding, heeft Marieke ook nog veel andere taken binnen Scouting Nederland verricht. Zoals verderop in de nieuwsbrief is te lezen, is Marieke ook actief voor de Arnhemse Winterhike (AWH) en heeft ze jarenlang het Rampenkamp georganiseerd.

 

Rampenkamp…..?

Velen van jullie zullen het nog wel kennen, van naam, maar omdat er landelijk zo weinig Scoutingleden aan deelnamen, is het de laatste jaren niet meer georganiseerd. Maar wat was dat dan??

Het Rampenkamp is een landelijk kamp wat wordt georganiseerd door een landelijk team. Dit team bestaat uit verschillende personen die allemaal op een andere manier betrokken zijn binnen Scouting.

Op de eerste plek is het een Scoutingkamp, dus we slapen in tenten, doen bosspellen en zitten bij het kampvuur. Echter is er 1 verschil en dat is dat tijdens dit kamp alle facetten van de eerstehulpverlening aan bod komen. De scouts krijgen instructies in EHBO, brandweer en Lotus. Op toegankelijke manier doen ze kennis op welke op de laatste avond in praktijk wordt gebracht. De laatste avond staat altijd in het teken van “de ramp”. De ramp is een grote oefening waarbij de scouts in verschillende onderdelen deelnemen. Zo is een gedeelte slachtoffer (lotus), moet er eerste hulp verleend worden (EHBO) en moeten er gebouwen veilig gesteld worden en branden geblust (brandweer). Dit alles doen de scouts onder begeleiding van professionals.
 

Ouders enthousiasmeren om te komen helpen bij NLDoet

Karin, de beverleiding uit onze vorige nieuwsbrief, had deze vraag gesteld en Marieke is van menig dat je als speltakleiding de ouders persoonlijk moet vragen en moet uitdagen met leuke klussen, die gezellig en eenvoudig zijn. Een mailtje is onpersoonlijk en dan voelen mensen zich niet aangesproken. In een persoonlijk gesprek kun je ouders beter enthousiasmeren.
 

Wat is er veranderd in jouw jaren bij Scouting Zeddam?

In de loop der jaren is de maatschappij zodanig veranderd, dat kinderen zeer beschermd worden opgevoed. Er zijn veel meer regels en verplichtingen vanuit de overheid, niet dat dit altijd overbodig is, maar kinderen kunnen soms minder lekker kind zijn. “De ruimte” voor het kind om zich te kunnen ontplooien en dingen te ontdekken wordt kleiner. De vraag van Marieke aan de volgende geïnterviewde is dan ook:
 

“Hoe kan Scouting ervoor zorgen dat zij een “stoer” image blijft houden? Waar je kunt stoeien, bouwen, klimmen en spannende avonturen kunt beleven, want dat is wat Scouting juist zo leuk maakt.


We nemen afscheid van Marieke en we gaan elkaar in de toekomst nog vaak tegenkomen bij Scouting.

Agenda

Carnaval bij Scouting

10 en 11 februari | iedereen

iScout

4 maart | explorers en kaderleden

NLdoet

11 maart | ouders en kaderleden

Leidingweekend

25 - 26 maart | kaderleden

RSW 

7 - 9 april | scouts

Sint-Jorisdag

22 april | iedereen
Facebook
Website
YouTube
Instagram
Deze nieuwsbrief is voor alle leden, ouders/verzorgers en belangstellenden van Scouting Zeddam. 
Iedereen, ingeschreven lid of ouder/verzorger van een (oud)lid, krijgt deze nieuwsbrief toegezonden. Afmelden kan eenvoudig via de link onderaan iedere nieuwsbrief.
 
Aanleveren van kopij is mogelijk door te reageren op 

Scouting Sint Oswaldusgroep Zeddam

Gegevens wijzigen of uitschrijven

Vind ons op social media:

color facebook 128   color youtube 128   color instagram 128

LJU logo Vierkant hout CMYK

Zomaar een foto uit het fotoalbum

Scouts zomerkamp 2015 Overasselt (57)