Scouting Zeddam nieuwsbrief:
Het hoogtepunt van het jaar

 
Nummer 20, 12 juli 2019

Beste scouts, beste ouders

Komende tijd gaan alle speltakken op zomerkamp, wat voor velen het hoogtepunt van het jaar is. Een lang weekend of zelfs een hele week op kamp, in binnen- of buitenland. 

Eerst nog even een nieuwsbrief en dan veel plezier op kamp. Tot na de zomerstop!

- de redactie
Maria, Christa en Jan

Info

Met onder andere:
  • zomerkampen
  • interview met Tabaqui
  • kabelbanen en een klimnet
  • fotowedstrijd
  • en meer....

Volg ons ook op social media

Facebook
Website
YouTube
Instagram
 

Zomerkampen

Alle speltakken gaan binnenkort op zomerkamp, of zijn al geweest. Waar gaat de reis naar toe?
 

Zomerkamp van de bevers

De bevers zijn 2 dagen op expeditie-kamp geweest met Diego de ontdekker in Etten.
Samen met hem hebben we veel mee gemaakt. Zo hebben we op een vlot gevaren, lekker aan het water gespeeld en na het spelen lekker gebarbecued met zijn allen bij het kampvuur. We sliepen zelfs allemaal in een tent.

Op de tweede dag zijn we met z’n allen naar wildpark Anholter Schweiz geweest. Daar hebben we allemaal wilde dieren gezien en mochten we ze zelfs voeren. Het was een super cool kamp.

- Keet Kleur, beverleiding

De foto's voor beverkamp staan online, volg de onderstaande link naar onze website.
Foto's zomerkamp bevers 2019

De welpen naar het Wilde Westen

De welpen gaan dit jaar, na meer dan 21 jaar, weer naar Oosterbeek op zomerkamp. Hier ligt een hele mooie Blokhut in het bos.

De 24 welpen die mee gaan krijgen binnenkort een uitnodiging thuis afgeleverd. Maar de leiding kan al een beetje verklappen. We gaan op bezoek bij een Sheriff die hulp nodig heeft in zijn Gold Lake City. Het is daar erg onrustig en er is iets niet helemaal in de haak. Het belooft een grote uitdaging te worden en we zijn benieuwd wat ons te wachten staat. De welpen gaan tijdens het kamp natuurlijk ook veel spelletjes doen, een mooi uitje maken, lekker zwemmen en de leiding bouwt een hoge kabelbaan voor degenen die durven. Tot snel!

- Bagheera, welpenleiding
 

De scouts op hike

Deze zomer gaan de scouts weer op zomerkamp. Na het geslaagde zomerkamp van vorig jaar in Wiltz, blijven we dit jaar gewoon lekker in ons eigen kikkerlandje. Dit betekent ook dat we weer andere leuke dingen kunnen gaan doen. De scouts zitten van de zomer op een mooi bosrijk kampterrein, waar we met de groep naar toe gaan fietsen. Hier eenmaal aangekomen kan de opbouw van het kamp beginnen. Over de hele week verspreid gaan we allemaal leuke, actieve, sportieve en zelfs culturele dingen doen, om zo weer een mooi en leuk zomerkamp met ons allemaal te beleven. Wij als leidingteam kijken weer uit naar deze week en hebben er alweer veel zin in!

- Daan, scoutsleiding
 

De explorers & rovers

De explorers en roverscouts gaan dit jaar nog een keer samen op kamp en het aavontuur gaat naar Brugge in België. Benieuwd wat dit voor kiekjes gaat opleveren...
  

De stam op kamp naar....

Van 13 juli t/m 16 juli is het weer tijd voor het zomerkamp van de stam. Dit keer is de locatie al bekend: daar waar kilo’s verse mosselen in pannetjes op je staan te wachten, waar ze 1953 maar net te boven zijn gekomen en waar je dankzij al het zilt en zand vanzelf een beachy hairlook krijgt. Het zomerkamp van de stam vindt plaats in Zeeland! Hier kamperen we op een labelterrein en er staan leuke, maar nog geheime activiteiten op het programma. Tipje van de sluier: de beste stuurlui staan aan wal... De rest komt pas tijdens het kamp boven water.

Het is bijna zover!

- Laura, de stam
 

Scouting Zeddam zomerspelen

Dit jaar is er weer voor alle speltakken de Scouting Zomerspelen georganiseerd. Aan het begin van de middag waren de bevers/welpen en in de namiddag de scouts/explorers/rovers. Er was veel te doen, er was een grote stormbaan geregeld, er kon mee gedaan worden aan een wedstrijd kratstapelen, je kon je behendigheid tonen met ranjapong en natuurlijk werden er waterspelletjes gespeeld. 's Avonds sloot de leiding en vrijwilligers af met een lekkere BBQ.

De foto's spreken voor zich
 

Scouting Zeddam zomer-foto-wedstrijd

Veel scouts, bevers, welpen, leiding, explorers en rovers gaan deze zomer op vakantie naar de meest mooie plekken. Doe mee met de Scouting Zeddam zomer-foto-wedstrijd en win een echt (kindvriendelijk) Scouting zakmes. Wat moet je doen? Maak een foto van jezelf met je Scoutingdas op je vakantiebestemming. Hoe gekker de foto of hoe extra bijzonder de locatie hoe meer kans je maakt om te winnen. 
 
App je mooiste foto naar jouw leiding of naar mail hem naar en doe mee voor de prijs. Vertel er even bij waar je de foto hebt gemaakt en met wie of wat. In sturen kan tot uiterlijk 1 september.

Veel plezier deze zomer.
 

Help Morris naar Amerika

Ingezonden brief van scout Morris die op 19 juli naar Amerika vertrekt voor de World Scout Jamboree.

Hallo allemaal,

Mijn naam is Morris van Dee en ben scout bij Scouting Zeddam. In de zomer van 2019 ga ik samen met 40.000 anders Scouts uit 123 landen deelnemen aan de World Scout Jamboree in West Virginia (klik hier voor een filmpje).

Om deze reis te kunnen betalen, verkoop ik originele WSJ Dutch Continent 2019 dasklompjes, die speciaal hiervoor gemaakt zijn door Scouting Nederland. De klompjes kosten € 2,50 per stuk. Ik hoop dat je mij wilt steunen en een klompje wilt kopen. Je kunt een klompje kopen door € 2,50 over te maken op banknummer: NL 43 RABO 0112032826 t.n.v. Morris van Dee. Vermeld je naam en je speltak en ik breng je de volgende opkomst (in het nieuwe seizoen) een klompje mee

Groetjes Morris van Dee
 

Kort nieuws

Nieuw stormbaan net

Bij Scouting doen we veel met klimmen en klauteren en nu kunnen we nog meer doen. De welpen hebben afgelopen jaar mee gedaan met Heitje voor een Karweitje waarmee geld is gespaard. Dit geld samen met een positief saldo van een aantal zomerkampen geleden was een mooi bedrag samen. Hiervoor hebben we een klimnet voor een stormbaan gekocht. De welpen hebben hem al getest en goed gekeurd.Leiding op kabelbaan training

Er zijn bij onze vereniging zo van die leiding dit het leuk vinden om in bomen te klimmen, daar een paar touwen in te spannen en er dan vanaf te razen. Om hiervoor nog meer wilde ideeën op te doen en ook om vertrouwd te raken met nog onbekende technieken zijn er drie van deze leiding, Roel, Patrick en Jan, een weekend op techniekentraining geweest bij het kamp Scoutakel. Naast een heel gezellig weekend was het ook enorm leerzaam en zijn er veel kabelbanen gebouwd, ideeën uitgewisseld en nieuwe methoden uitgeprobeerd om het bij onze Scouting nog uitdagender te maken. Dat de kennis gedeeld en verspreid mag worden!


Activiteiten in het nieuwe seizoen

Aan het begin van het nieuwe seizoen zijn er gelijk een aantal activiteiten waar wij als Scouting bij helpen of naar toe gaan. De eerste twee kan je ook zelf naar toe, kom je ons hier opzoeken?
  • Op zaterdag 31 augustus staan wij met een kabelbaan in het Fluisterwoud van Mechteld ten Ham in 's-Heerenberg. Van 13.00 tot 16.00 uur kan je ons komen bezoeken en van de kabelbaan afgaan.
  • Op zaterdag 14 september gaat Scouting helpen bij de Möllebultrace in Zeddam. Dit is een zeepkistenrace, waar misschien ook weer explorers of leiding aan mee gaat doen. Kom je ons aanmoedigen?
  • In het weekend van 20-21-22 september is het Scout-In weekend voor de leiding, daarom zijn er geen opkomsten.
 

Wie is toch die man die zich Tabaqui noemt?

Er zijn vermoedelijk niet zo erg veel mensen die weten wie Tabaqui in het Jungleboek is.Het is een jakhals die in de oorspronkelijke versie van het Jungleboek ”het slijmerige hulpje van Shere Khan” is. ( aldus Scoutpedia)
 
“Onze “ Tabaqui daarentegen kent denk ik ( bijna) iedereen wel. Er zijn hooguit wat bevers die de man niet kennen, maar dat komt dan wel zodra ze naar de welpen gaan.
We vroegen het zelf aan Tabaqui. Hij vertelt ons dat hij deze welpennaam heeft gekozen omdat een jakhals een restjesdier is, net als hijzelf houdt het dier niet van verspilling.
Ook rookte hij vroeger sigaartjes, dat kwam er ook mooi bij. ( tabak)
 
We interviewen Tabaqui op een warme avond buiten. Na de koffie volgt al snel een biertje en hij praat honderd uit.

Volgende maand, 8-8, wordt Tabaqui 50 jaar. Met zijn rossige krullen en bril kun je hem niet missen rondom de Blokhut, waar hij al vanaf zijn 19-e jaar in de leiding zit. Hij zet de totem klaar, vult altijd de ranjaflessen als er naar het bos gegaan wordt, loopt graag met een shaggie in zijn mond en op feestjes zorgt hij graag voor de frituur. Hij loopt al bij Scouting Zeddam rond vanaf zijn 10-e jaar. Zijn vader, Johnny van Uum,  is ook lang actief geweest en er is zelfs een plein naar hem genoemd! Toendertijd vroeg zijn oom Theo van Uum ( ook nu nog zeer bekend binnen Scouting Zeddam)of het hem niet leuk leek om eens te gaan kijken bij de scouting. Hij ging, samen met een klasgenoot en later met nog twee vrienden , en hij is nooit meer weg gegaan. Dat seizoen kwamen er in totaal 21 nieuwe kinderen door hun enthousiasme! Vermoedelijk is Tabaqui ook de scout ( toen nog verkenners) die het langst van iedereen bij de scouts gezeten heeft. Hij zat daar van zijn 10-e tot zijn 18-e jaar, omdat al zijn vrienden daar jonger waren en hij op hen wachtte voor hij  door wilde gaan naar de rowans. ( nu explorers ) Zijn bloes kreeg hij op de groei, hij kwam in het begin onder zijn knieën en toen hij naar de rowans overging zaten de mouwen halverwege de ellenbogen. Bij de rowans kwam hij, samen met Marcel Ariëns, Peter Menting en Ellen Koster,  op het idee om een clubblad te gaan maken. Ze noemden de brief “Scouty” , namen daarvoor uitgebreide interviews af en typten hun artikelen op een typmachine uit. Daarna gebruikten ze een stencilmachientje om het blaadje te vermenigvuldigen! Ze deden dit ongeveer 5 keer per jaar. In diezelfde tijd werd hij , samen met Marcel , gevraagd om bij een kamp mee te doen als “brugwachter”. Dit was om te kijken of je het leuk vond om bij de leiding te komen. Na een lange fietstocht kwamen ze eindelijk aan in het kamp en bleek de leiding nog in bed te liggen. Maar het bleek toch leuk genoeg om, samen met Marcel,  bij de leiding te gaan. Hij koos voor de welpengroep omdat hij dat de leukste leeftijd vond, en is daar niet meer weggegaan.

De welpen moesten later esta’s gaan heten, maar Scouting Zeddam bleef gewoon een welpentroep houden. De meisjes heetten toen de kabouters en later zijn die twee groepen samen gegaan.
Bij de leidingcursus die Tabaqui moest doen kreeg hij als opdracht een themakamp bedenken en hij heeft toen samen met Peter Menting in 3 kwartier een “zwerverskamp” bedacht.
Bij de overgang naar Klein Gelderland raakten Tabaqui’s papieren weg en moest hij opnieuw een leidingcursus doen. Dit is pas een paar jaar geleden en er bleek toen al veel meer geregeld en gestructureerd te zijn.

Tabaqui is niet altijd in staat geweest om wekelijks bij de opkomsten te zijn. Hij is 16 maanden in dienst geweest en heeft later een paar jaar in België gewoond.( de liefde achterna) In die tijd draaide hij zo nu en dan opkomsten mee. In België heeft hij een tijdje 7 dagen in de week gewerkt, waardoor het even helemaal niet meer lukte om te helpen. Na België kwam hij bij een medicijngroothandel te werken, eerst in Maastricht. Maar helaas kocht André Rieu het pand en moesten ze daar weer weg. Tabaqui  verhuisde via Eindhoven naar Deventer en kreeg daar toen een vaste baan . De liefde hield geen stand en hij is inmiddels alweer een tijdje vrijgezel. Omdat Scouting zo leuk bleef,  heeft hij het ook even geprobeerd om ook bij Scouting Deventer in de leiding te gaan. Daar werd hij een tijdje aan het lijntje gehouden en gingen ze aan de haal met zijn “zwerversthema” kamp. Daardoor besloot hij om het te houden bij Scouting Zeddam, waar hij nu nog steeds praktisch iedere week te vinden is.
 
We krijgen er zo nu en dan een vraag tussen, en we vragen naar de verschillen tussen Scouting toen en nu.
Vroeger ging het er allemaal wat ruwer aan toe en mocht er veel meer, aldus deze aardige ’s-Heerenbergenaar. “We gingen wel naar Eindhoven op de fiets, en we maakten dan, naast de keuken die sowieso gepionierd werd, ook een wasrek en zelfs een hele alarminstallatie. De kampdopen waren heel wat ruwer dan nu. Er waren geen telefoons, we kregen op hike een kaart en een kompas en dat was het dan. We moesten zelf een slaapplek voor de nacht regelen en moesten dan een kroeg bellen waar de leiding zat. We hadden wel een noodbrief mee, met daarin ook het telefoonnummer van de leiding. Dat was ook in de kroeg, waar ze met z’n allen zaten.”
De kinderen nu zijn een stuk mondiger en er zijn nu veel meer regeltjes. Waar bv vroeger alle kinderen in de waskuip moesten , heb je nu gescheiden wasruimtes waar steeds twee personen toezicht moeten houden.
Door alle regeltjes is er veel meer betutteling en is er niet veel kans meer om de scherpe randjes op te zoeken.
Maar Tabaqui is nu al meer dan 30 jaar heel blij dat hij bij Scouting Zeddam is, heeft er een leuke vriendengroep en hoopt nog wel even te blijven, al zal hij het misschien iets rustiger aan gaan doen. Vorig jaar heeft hij ook de onderscheiding gekregen voor 30 jaar leiding!
Inmiddels heeft hij samen met vriend Frank die ook 50 geworden is, een groot feest bij de Blokhut gegeven voor alle leiding en familie en vrienden.

We sluiten dit interview af met een heel hartelijke felicitatie voor deze ( bijna) Abraham waar we een heel leuk gesprek mee gehad hebben en wensen hem een heel mooie verjaardag toe.
 
 

Agenda

Zomerkamp scouts

20 - 27 juli | scouts

Zomerkamp welpen

27 juli - 2 augustus | welpen

Zomerkamp explorers & rovers

10 - 17 augustus | explorers & rovers

Fluisterwoud (kabelbaan)

31 augustus 13.00 - 16.00 uur | voor iedereen

Möllebultrace

14 september, vanaf 17.00 uur | voor iedereen

Scout-In (geen opkomsten)

20 - 22 september | kaderleden en leiding
 
Facebook
Website
YouTube
Instagram
*|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*

Deze nieuwsbrief is voor alle leden, ouders/verzorgers en belangstellenden van Scouting Zeddam. 
Iedereen, ingeschreven lid of ouder/verzorger van een (oud)lid, krijgt deze nieuwsbrief toegezonden. Afmelden kan eenvoudig via de link onderaan iedere nieuwsbrief.

Ons adres is:
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*

Gegevens wijzigen of uitschrijven

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*

Vind ons op social media:

color facebook 128   color youtube 128   color instagram 128

Zomaar een foto uit het fotoalbum

Weekendkamp_welpen_2007__3_