Scouting Zeddam nieuwsbrief:
Jubilarissen bij Scouting

 
Nummer 14, 25 januari 2018

Beste scouts, beste ouders

Welkom in het nieuwe Scoutingjaar. Het belooft weer een gaaf seizoen te worden met veel activiteiten.Op welke manier laat jij je dit jaar uitdagen door Scouting? Ga je op dat gave kamp, of loop je mee met die speciale tocht. Misschien start je in een nieuwe vrijwilligersfunctie?

We gaan het meemaken in 2018!

Volg je ons al op Facebook en Instagram?

- De redactie
Maria, Christa en Jan

Info

Met onder andere:
  • Nieuwjaarsbijeenkomst
  • AWH
  • de HIT
  • en meer...

Volg ons ook op social media

Facebook
Website
YouTube
Instagram
 

Nieuwjaarsbijeenkomst 2018

Op zaterdag 6 januari hadden we onze jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomst. Alle bevers, welpen, scouts, explorers, stam, leiding en kaderleden waren hierbij aanwezig. Om 10 uur werd gestart met het openingswoord, waarna de groepjes werden verdeeld. Het spel Vossenjacht werd uitgelegd, wat dit jaar georganiseerd was door de explorers. Onderweg stond de leiding als vos (visser, student, toerist, groenmedewerker van de gemeente etc.) de kinderen op te wachten. Hier moesten ze een opdracht doen, waarbij ze 3 punten konden verdienen. Ook kregen ze een letter, waarmee ze een woord konden maken. Nadat ze alle vossen hadden gevonden gingen de groepjes weer terug naar de Blokhut, waar ze vervolgens de tijd kregen om samen het woord te puzzelen.

Een Nieuwjaarsbijeenkomst zou geen Nieuwjaarsbijeenkomst zijn zonder de beroemde boerenkool, al jarenlang gemaakt door Theo van Uum, Bernadette van Bergen en Anneke Mulling. Deze 3 mensen verzorgen al decennialang deze maaltijd. Het PR team van Scouting Zeddam, bestaande uit welpenleider Bagheera (Jan Esselink), Maria Mullié (ouderafvaardiging scouts) en Christa van Dee (ouder), vond het tijd worden dat deze 3 fanatieke koks eens extra in het zonnetje werden gezet. En dat mag ook wel na 30 jaar!!  Het PR team creëerde de “Gouden Stamper”. Deze werd door de leiding na de overheerlijke stamppot boerenkool met rookworst en speklap, uitgereikt aan deze bijzondere vrijwilligers. Verrast, maar erg trots werd de bokaal in ontvangst genomen.

 

Jubilarissen bij de nieuwjaarsborrel van Scouting

Jaarlijks wordt het nieuwe jaar voor de leiding, stam, explorers en kaderleden afgetrapt met een nieuwjaarsborrel. Zo ook weer dit jaar. Op zaterdag 6 januari werd 's avonds onder het genot van een hapje en een drankje vooruit gekeken naar 2018.

Dit jaar hadden we iets bijzonders: Het PR team had aan de hand van het Scouting Zeddam insigne een insigne ontworpen voor die vrijwilligers die 5, 10, 15, 20, 25 en zelfs 30 jaar als leiding of vrijwilliger fungeren bij Scouting Zeddam. Voorzitter Robert Giesen nam het woord en huldigde de desbetreffende leiding.

Voor het 5-jarig insigne kwamen in aanmerking: Thijs Roem (beverleiding), Femke Verweij (welpenleiding) en Jacqueline Wissink (vrijwilliger verhuur). Voor het 10 jarig insigne kwam in aanmerking: Gitte van Bergen (welpenleiding). Voor het 15 jarig insigne werd Marieke de Kuijper-Smit (secretaris) naar voren geroepen.

Het hoogtepunt van de avond was toen Yuri van Uum (welpenleiding) en Frank Weijers (penningmeester) naar voren werden gehaald onder luid applaus. Yuri werd beloond met een insigne voor 30 jaar leiding en ook Frank kreeg dit insigne voor zijn inzet van ruim 31 jaar. Voor deze 2 mensen had het PR team nog iets bijzonders in petto. Beide heren ontvingen een persoonlijk aandenken, gemaakt door Martin Venhorst van de firma Wanders uit Netterden. Mensen zoals Yuri en Frank zijn een uitstervend ras, die je extra moet koesteren. Het PR team weet dat de komende 5 jaar nog enkele vrijwilligers bij Scouting Zeddam deze prestatie zullen evenaren, maar daarna zal de spoeling dun worden, want helaas is een langdurige vrijwilliger bij één en dezelfde vereniging een uitstervend ras.

De avond werd na deze officiële ceremonie voorgezet onder leiding van de stam. Zij hadden een quiz met feitjes en weetjes over Scouting Zeddam in elkaar gezet en zoals het in de tegenwoordige tijd gaat, werd hiervoor gebruik gemaakt van de smartphone. De winnaars, wonnen voor hen zelf en alle aanwezigen een avond vrij drinken. De prijs werd dan ook onder luid applaus door alle aanwezigen in ontvangst genomen.
 

Evenementen

De Scouting HIT in het Paasweekend van 2018

Wat is de HIT?

De HIT is een landelijk evenement van Scouting Nederland. Het staat voor Hikes, Interessekampen en Trappersexpedities, en wordt ieder jaar gehouden in het Paasweekend. Dit jaar van 30 maart - 2 april 2018. Op verschillende plekken, verspreid over Nederland kun je alleen of met je Scoutingvrienden naar een leuk en gezellig weekend, samen met andere scouts uit het hele land. Dit staat los van je kampen bij Scouting Zeddam.

De HIT is het enige Scouting-evenement waarbij JIJ mag kiezen wat voor gaaf avontuur je gaat beleven. Dat kan bijvoorbeeld een hike zijn: je loopt, fietst, vaart of rijdt daarbij een route door de omgeving, en komt ondertussen verschillende posten tegen. Of je kiest voor een interessekamp: je leert er bijvoorbeeld kamperen, paardrijden, koken, EHBO of je beleeft een spannend avontuur rond een themaverhaal. En wie van een echte fysieke uitdaging houdt, kan kiezen voor een trappers expeditie waarbij je conditie en je uithoudingsvermogen flink op de proef worden gesteld.

Voor wie is het? 

Iedereen tussen de 5 en de 88 die lid is van Scouting Nederland kan zich voor een HIT inschrijven; alleen, per koppel, met je ouders of met een groep. Natuurlijk vindt iemand van 5 hele andere dingen leuk dan iemand van 25. Daarom zijn er voor elke leeftijdsgroep andere HIT-onderdelen.
 

Waar is het?

Er zijn zes HIT-locaties verspreid over Nederland; Alphen (NB), Baarn, Dwingeloo, Harderwijk, Mook en Zeeland. Een HIT-activiteit vindt meestal plaats op of rond deze locaties, al zijn er ook enkele onderdelen die het land doorkruisen, of geheel of gedeeltelijk in Duitsland of België worden gehouden. Elke HIT-plaats heeft zijn eigen HIT-activiteiten en zijn eigen sfeer. De ene scout kiest ervoor om elk jaar een HIT op een andere locatie te doen, terwijl de andere scout ieder jaar naar zijn favoriete HIT-plaats terugkomt.

Voor meer informatie kijk op hit.scouting.nl en schrijf je in! Let op dit kan tot 17 februari.

De HIT van Kiki en haar vader

Samen met mijn vader ben ik nu twee keer op HIT-Scoutingkamp geweest.
Beide keren zaten we in Baarn. Ik heb daar heel veel avonturen beleefd.
 
De eerste keer was het thema: media. We zijn zelfs naar het mediapark in Hilversum geweest.
Ook moesten we cakejes versieren en zonder handen opeten. Ik kwam helemaal onder te zitten.
Met behulp van walkie-talkies moesten we dingen doorgeven aan elkaar, en uiteindelijk een tekening maken die er hetzelfde uit moest zien bij degene die het doorgaf, en bij degene die de informatie doorkreeg. Toen we terugkwamen bij de tenten in Baarn, stond daar een hele grote stormbaan. Voor de ouders en kinderen samen was er een escape-room.

Er waren hele leuke mensen en ik heb veel vrienden gemaakt. Ook was er iemand die binnen een paar seconde een Rubik’s cube kon oplossen achter zijn rug. We hebben het erg gezellig gehad. Het weer zat soms wel tegen. We dreven letterlijk onze tent uit, maar konden toen veilig binnen in de blokhut overnachten aangezien onze tent lek was.
 
Mijn tweede kamp was ook in Baarn. Nu hadden we ervoor gezorgd dat we een waterdichte tent bij ons hadden. Het thema was dit keer de Middeleeuwen/ridders en prinsessen.

We maakten onze eigen katapulten, zwaarden en konden boogschieten, bamboe-bouwen, knotshockey spelen, een soort Kolonisten van Catan,  en een kampvuur maken. We hebben heel wat kilometers afgelegd op de fiets dit keer, zelfs extra omwegen gemaakt omdat we fout waren gereden. We hebben een bonte avond gehad bij het kampvuur, en dronken warme chocomelk. Uiteindelijk moesten we in het donker allemaal lichtstaafjes zoeken in het gras. Voor de ouders was er een wel héél bijzonder avondprogramma, zij gingen vuurspuwen! Zelf heb ik er nog blijvende herinneringen aan , ik heb diverse emblemen op mijn scoutingblouse die draag ik met trots!
 
Hoop jullie allemaal gauw te zien op mijn volgende HITkamp.
Gr. Kiki den Heijer, welp
 
 

Arnhemse Winterhike: The Hungergames

Afgelopen weekend deden er 2 groepjes scouts en 2 groepjes explorers van Scouting Zeddam mee met de Arnhemse Winterhike. Hierbij hun ervaringen:
 

De eerste AWH van scout Floris

Vorig weekend ben ik voor het eerst naar de AWH in Arnhem geweest. Het was erg leuk. Er waren te weinig kinderen om 3 groepen voor Zeddam te maken en ik moest helaas ook bij de gevorderden hike. Dit was niet zo leuk, omdat ik geen GPS kon lezen, want dat had ik nog nooit geleerd. Ver lopen is geen probleem voor mij, want ik wandel veel. Ik had wel een erg leuk groepje.

De leiding was wel een beetje dom. Ze zouden mijn natte schoenen droogstomen, maar toen lieten ze mijn natte schoenen buiten staan -> de volgende dag bevroren schoenen. Het nachtspel vond ik een beetje stom, erg ongeorganiseerd. Ik was wel erg moe toen ik thuis kwam. Lekker in bad en weer warm worden. Volgend jaar weer? Ja, denk het wel...
- Floris, scout

Arnhemse Winterhike van de explorers

Na drie dagen hard lopen, puzzels oplossen en verdwalen hebben de explorers van Scouting Zeddam bijna de finish gehaald. Samen met leden van scouting Markesteen leggen we de laatste loodjes af.
- Lex, explorer
 

Carnaval, dat smik noar meer!

Over nog maar twee weken is het al carnaval en natuurlijk ook bij Scouting!


Bevers en welpencarnaval in de Blokhut

Komend weekend gaat het dak eraf bij de bevers en welpen tijdens de carnavalsopkomst in de Blokhut. Onder leiding van de Rainbowband gaat er gezellig gefeest worden. We gaan lekker hossen en leuke spelletjes doen waarmee onderscheidingen te verdienen zijn. Trek je mooiste carnavalskleren aan, want ook daar zullen prijzen voor worden uitgereikt. Alaaf!

Carnaval bij Ruimzicht voor scouts en explorers

Op vrijdagavond 2 februari gaat het dak eraf worden gefeest bij de zaal van Ruimzicht.  Er wordt een gezellig feestje gemaakt. Ook worden er door de explorers uitdagende spelen georganiseerd. Wie kan het langst spijkerbroek kan hangen en wie kan het diepst door de knieën met limbo? 

Dit feest is toegankelijk voor alle jeugd uit de omgeving van Zeddam in de leeftijd van 12 t/m 15 jaar en wordt gegeven in de zaal van Hotel Restaurant Ruimzicht. Kom je ook een feestje vieren?
 
 

Acties

NLdoet

Op zaterdag 10 maart is het weer zover: Het Oranje Fonds organiseert voor de 14e keer NLdoet in Nederland en Scouting St. Oswaldus Zeddam doet mee.
 
Met NLdoet worden bergen werk verzet. Als Scouting zijn we daar ontzettend blij mee, want de leiding komt daar zelf niet altijd aan toe. De Scouting doet dan ook een beroep op mensen die kunnen helpen klussen, plamuren, schilderen en materiaal in orde maken. 
 
Mensen die in actie willen komen kunnen zich aanmelden via:  We willen starten om 09.00 uur en stoppen om 17.00 uur. Alle hulp is welkom, ook als u maar 2 uurtjes kunt helpen, is dat fijn, want vele handen maken licht werk! We willen, als ouders, allemaal toch een veilig, schoon en duurzaam onderkomen voor onze kinderen? Voor koffie, thee en een broodjes wordt gezorgd.
 

Wij zijn op zoek naar jou!


Vacature algemeen bestuurslid

Ben jij een enthousiaste en daadkrachtige vrijwilliger, op zoek naar een nieuwe uitdaging, waarbij je de mogelijkheid krijgt om bij Scouting St. Oswaldus betekenisvol te zijn voor de ontwikkeling van kinderen?

Vind je het leuk om, samen met andere vrijwilligers, iets op te bouwen in je eigen buurt?
Ben je bovendien een paar uur in de maand hiervoor beschikbaar, dan zijn wij op zoek naar jou!
Heb je interesse in deze vacature of wil je meer informatie dan kun je contact opnemen met één van de bestuursleden:
  • Frank Weijers (06-21687562)
  • Robert Giesen (06-29144462)
  • Inge Berendsen (06-40990414)
  • Marieke de Kuijper (06-28327644)
 

Agenda

Carnaval bij Scouting

27 januari | bevers en welpen

Carnaval bij Ruimzicht

2 februari | scouts en explorers

iScout

3 maart | explorers, stam en kaderleden

NLdoet

10 maart | ouders en kaderleden

RSW

13 - 15 april | scouts en explorers

Sint-Jorisdag

21 april | iedereen
 
 
Facebook
Website
YouTube
Instagram
*|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*

Deze nieuwsbrief is voor alle leden, ouders/verzorgers en belangstellenden van Scouting Zeddam. 
Iedereen, ingeschreven lid of ouder/verzorger van een (oud)lid, krijgt deze nieuwsbrief toegezonden. Afmelden kan eenvoudig via de link onderaan iedere nieuwsbrief.

Ons adres is:
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*

Gegevens wijzigen of uitschrijven

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*

Vind ons op social media:

color facebook 128   color youtube 128   color instagram 128

Zomaar een foto uit het fotoalbum

Welpen zomerkamp 2017 Lochem (13)