Scouting Zeddam nieuwsbrief:
Sint-Joris en de draak

 
Nummer 15, 19 april 2018

Beste scouts, beste ouders


Komend weekend hebben we onze jaarlijkse Sint-Jorisdag. Hoe zit het nu eigenlijk precies met deze traditie? Ook hebben alle speltakken en leiding gave opkomsten en kampen gehad waar iedereen het naar de zin heeft gehad. Je leest hier allemaal over in deze nieuwsbrief.

Uitkijken naar de zomer!

Volg je ons al op Facebook en Instagram?

- De redactie
Maria, Christa en Jan

Info

Met onder andere:
  • RSW
  • Sint-Joris en de draak
  • nieuwe pionierpalen
  • en meer..

Volg ons ook op social media

Facebook
Website
YouTube
Instagram
 

Het verhaal van Sint-Jorisdag en de draak

Zoals jullie vast allemaal weten, wordt er bij Scouting Zeddam, en bij vele andere Scoutinggroepen, internationaal, ieder jaar rond 23 april Sint-Jorisdag gevierd. Vooral katholieke scouts houden een feestdag die afgesloten wordt met een groot kampvuur. Oorspronkelijk door Lord Baden-Powell gekoppeld aan ridderlijkheid, maar tegenwoordig staat Sint-Jorisdag in het licht van het thema goed en kwaad. Maar wie is nou eigenlijk die Sint Joris?

Joris (Georgius) van Cappadocië (gestorven 23 april, 303) is een martelaar en heilige. Sinds 1222 is hij  beschermheilige van Engeland. Daar heet hij Saint George. Tevens is hij als Sant Jordi de beschermheilige van de Spaanse autonome regio Catalonië en is hij patroon (beschermheilige) van de Scouting. Joris is vooral bekend door het verhaal dat hij een draak zou hebben gedood.

Sint-Joris is een van de heiligen waarvan wordt aangenomen dat hij nooit heeft geleefd. De eerste vermeldingen over Joris zijn honderden jaren na zijn veronderstelde marteldood opgetekend. Het is ook niet duidelijk waar deze Sint-Joris geleefd zou hebben, men denkt aan de Afrikaanse kust maar ook aan Klein-Azië ( tegenwoordig Anatolië, een streek in Turkije). Voor de ridderschap was de historiciteit van Sint-Joris onbelangrijk, het ging hun om een patroonheilige die krijgshaftig en moedig was en op een voor de krijgslieden aansprekende wijze, dus met het zwaard of de lans en niet met een gebed, het kwaad overwon. De meeste heiligen waren vredelievend. Sint-Joris wordt traditioneel afgebeeld met een draak, die hij volgens de overlevering zou hebben gedood. De draak staat hierbij symbool voor het heidendom. Het verslaan van de draak symboliseert de bekering van een heidens land of stad tot het christendom.


De legende

Volgens de legende leefde in een meer bij de stad Silena in Libië een draak, die met zijn adem de hele streek en de stad vergiftigde. Dus gaven de stadsbewoners hem twee schapen per dag om zijn honger te stillen. Toen de schapen op waren, werden de mensen geofferd, aangewezen door een loting. Toen het lot op de dochter van de koning viel, bood hij al zijn rijkdom aan voor een vervanger, maar de bewoners weigerden. Dus werd de dochter, verkleed als bruid, naar de draak gebracht. Toen kwam de ridder Joris aanrijden en vroeg het meisje wat ze daar deed. Ze smeekte hem weg te gaan, anders zou ook hij omkomen. Maar de ridder bleef en toen de draak kwam, maakte hij het teken van het kruis, vocht hevig en doorstak hem met zijn lans. Daarop vroeg hij de gordel van het meisje, bond die om de nek van de draak en zo leidde hij de draak als een mak beest naar de stad. Toen ze in de stad aankwamen zei Joris dat ze in God moesten geloven en zich laten dopen, dan zou hij de draak doden. Iedereen liet zich dopen, waarna Joris het hoofd van de draak afsloeg.

Het vieren van Sint-Joris

In vroeger tijden werd Sint Jorisdag binnen Scouting gevierd op de dag zelf. 's Morgens kwam iedereen, verkenners en welpen bij elkaar en werd de vlag gehesen. Hierna kreeg iedereen een rode tulp en ging weer naar huis. 's Avonds kwam iedereen weer bij elkaar, waarbij rond een kampvuur de legende van Sint-Joris werd verteld, met uitleg. Daarna werd afgesloten met het gezamenlijk vernieuwen van de belofte. De rode tulp op Sint-Jorisdag is een typisch Nederlandse traditie. De tulp is het symbool van de druppels bloed die St.-Joris na zijn gevecht met de draak verloor. Volgens de legende ontsproten op de plaatsen waar zijn bloed op de grond drupte rode rozen, die door de schaarste in april en de hoge kosten in Nederland vervangen zijn door rode tulpen. De tulp is daarmee het symbool voor de overwinning van het “goede” en het “kwade”. Door de tulp in het vuur te gooien, na de hernieuwing van de belofte, hopen scouts alleen maar het “goede” tegen te komen.  
 

Scouting Zeddam en Sint-Jorisdag

Scouting Zeddam viert ook dit jaar weer de Sint Jorisdag, op zaterdag 21 april a.s.
Alle speltakken doen er aan mee, de opkomst wordt ieder jaar verzorgd door één van de speltakken.
Er wordt traditiegetrouw een grote draak gemaakt door de leiding en ook wordt er weer een dochter van de koning ontvoerd. Aan alle bevers, welpen, scouts en explorers wordt een oproep gedaan om te komen helpen. De koning wil weten wie de sterkste is door hen te testen. Zo worden ze allemaal getest op uithoudingsvermogen, kracht en lenigheid. Als de sterkste scout gekozen is, moet hij of zij de draak verslaan en zo de prinses redden. Hierna wordt de draak in de kampvuurcirkel verbrand en wordt er jaarlijks een nieuwe groepsfoto gemaakt.

We hopen dat er ook dit jaar weer veel Scoutingleden uit alle speltakken opkomen voor de prinses.

Sint-Joris verslaat de draak om de prinses te redden!
 

Evenementen

 

RSW: Een weekend vol avontuur

Afgelopen weekend werd in onze regio Klein Gelderland weer de jaarlijkse regionale Scoutingwedstrijden (RSW) gehouden die
dit jaar in het thema van Big Bang (oerknal) stond. Onze scouts waren met twee patrouilles vertegenwoordigd.

Aan de RSW, die plaatsvindt op Scouting kampeerterrein de Waterberg in Arnhem, kunnen alle scouts uit onze regio meedoen. Zij strijden gedurende het weekend tegen elkaar om de beste van de regio te worden. Onderdelen die worden beoordeeld door een onafhankelijke jury (dus geen eigen leiding) zijn onder andere het pionieren van een keuken, eten koken en een hike lopen.

Uiteindelijk eindigden onze patrouilles in de middenmoot met een mooie 16e en 19e plek van de 36 patrouilles. Een plek naar de landelijke Scoutingwedstrijden (LSW) zit er dit jaar dus niet in, maar plezier hebben ze zeker gehad en daar gaat het om!

- Frank, scoutsleiding
 

iScout

Zaterdag 3 maart hebben 30 leiding, explorers, stam en kaderleden van Scouting Zeddam, Scouting Graaf Ottogroep Doetinchem en Scouting Subanhara Liemersgroep mee gedaan met de iScout. We zijn op de 42ste plaats geëindigd van de 420 deelnemers!

 

Welpen naar de film

Op zaterdag 17 februari was het een bijzondere dag voor de welpen van Scouting Zeddam. Ze mochten namelijk naar de film in Arnhem. In het Pathé draaide de film 'de IJslandbende' en de welpen mochten hier gratis naar toe. De leiding had treinkaartjes gekocht en ze reisden vanaf Wehl naar station Arnhem Centraal. Deze treinreis was voor velen al de helft van het avontuur. De film was erg bijzonder en spannend. Na afloop mochten de welpen vragen stellen aan de cast en handtekeningen verzamelen. Het was een geslaagde opkomst.
Scouttvnl heeft een Scoutvlog gemaakt over het bezoek aan de IJslandbende. Bekijk hem op YouTube.
 

Acties

Nieuwe pionierpalen

Zaterdag 24 maart mochten we twee dozijn verse pionierpalen ophalen. Deze houten stammen, in de lengte van 2 tot 5 meter, waren omgewaaid op het bosperceel van Marcel Bruggeman. Oudleiding Marco Menting, de buurman van Marcel, gaf ons het bericht dat we hier deze mooie stammen gratis konden komen ophalen. Een aanhanger vol was het resultaat. Marco en Marcel bedankt voor deze palen!
 

Agenda

Dodenherdenking

4 mei | scouts, explorers en kaderleden

Weekendkamp welpen

25 - 27 mei | welpen

Weekendkamp scouts

25 - 27 mei | scouts

Stam BBQ

30 juni | explorers, stam en kaderleden
 
 
Facebook
Website
YouTube
Instagram
*|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*

Deze nieuwsbrief is voor alle leden, ouders/verzorgers en belangstellenden van Scouting Zeddam. 
Iedereen, ingeschreven lid of ouder/verzorger van een (oud)lid, krijgt deze nieuwsbrief toegezonden. Afmelden kan eenvoudig via de link onderaan iedere nieuwsbrief.

Ons adres is:
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*

Gegevens wijzigen of uitschrijven

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*

 

Vind ons op social media:

color facebook 128   color youtube 128   color instagram 128

Zomaar een foto uit het fotoalbum

Zomerkamp_welpen_2003__30_