Scouting Zeddam nieuwsbrief:
Een luidruchtig najaar

Nummer 17, 02 november 2018

Beste scouts, beste ouders

Ondanks dat de zomeractiviteiten alweer achter ons liggen, gaat Scouting Zeddam nog steeds met volle vaart door. De afgelopen tijd zijn er weer veel leden overgevlogen en gestart bij hun nieuwe speltak. Tot 2019 zitten we weer bijna helemaal vol. Ook de leiding heeft leuke activiteiten gedaan en Scouting heeft een mooie prijs verzilverd. 

Je leest erover in deze nieuwsbrief.

Volg je ons al op Facebook en Instagram?

- De redactie
Maria, Christa en Jan

Info

Met onder andere:
  • Leidingweekend
  • Het overvliegen
  • Parkeren in de buurt
  • Stamkamp in Polen
  • en meer....

Volg ons ook op social media

Facebook
Website
YouTube
Instagram

Leidingweekend

In het weekend van 22 en 23 september zijn  de leiding en het kader op leidingsweekend geweest.
Het weekend begon rond 9 uur op de Blokhut. Na een persoonlijke rebus wist je wie er één van je teamgenoten was. Nadat iedereen zijn rebus had opgelost waren de teams gevormd en na een korte uitleg en een stapeltje willekeurige detail foto's te hebben gekregen kon de "het is geen race" wedstrijd beginnen.

Snel werd de eerste QR-code (een slimme barcode) gescand. Deze code gaf ons de volgende locatie van het niet op volgorde liggende stapeltje willekeurige detail foto's. Wanneer we de juiste locatie hadden gevonden aan de hand van de foto's, moesten we snel de QR-code vinden voor de volgende locatie. Als bewijs moest er een foto worden gemaakt van de locatie met een aan jou toegekende paperclip.
 
Iets na de middag hadden alle teams de eind locatie gevonden en werd er nog druk nagepraat over de "het is geen race" foto route. Als overnachtingslocatie had de organisatie gekozen voor klein weiland naast stadspark Duisburg, de oude verlaten staalfabriek met hoogovens.
 


Aan het eind van de middag, nadat het kampterrein was opgezet, kregen we de opdracht om zoveel mogelijk Scouting Zeddam slotjes te vinden op het terrein van de verlaten fabriek.
Na een flinke zoektocht en de meeste slotjes te hebben gevonden, op de uiteenlopende gekke plekjes, was het tijd om te verzamelen.

Natuurlijk was de dag hier nog niet afgelopen, want de organisatie had de klim spullen meegenomen omdat er in deze fabriek een klettersteig route is aangelegd.


 
Nadat de leiding de aap/klimgeit had kunnen uithangen was het tijd om te barbecueën in de stromende regen. Toen de buikjes gevuld waren en de regenbuien waren overgewaaid stond er nog lasergamen op het programma, de donkere verlaten fabriek zorgde voor het spannende speelveld.
 
De avond werd afgesloten rond het kampvuur en er werd tot in de late uurtjes nog nagepraat over deze fantastisch leuke dag.
 
Op de vroege zondagochtend werd het terrein netjes opgeruimd en was het tijd om terug te keren richting Zeddam.

- Jan, scoutsleiding

Evenementen


Jotihunt

In het weekend van 20 & 21 oktober heeft de leiding weer meegedaan met een heel leuk spel: Jotihunt. Dit spel speelde zich af door heel Gelderland in de vorm van een vossenjacht. In meerdere auto's mochten we weer jagen op groepjes mensen, "vossen", om zo punten te verzamelen voor onze groep. Ook dit jaar deden we weer samen met Scouting Groessen mee aan dit 30 uur durende spel. 

In totaal hebben we genoeg punten punten gehaald om op de 9de plek te eindigen, van de in totaal 64 groepen. Een erg geslaagd weekend.


Stam in Polen

Afgelopen magazine kon je al lezen over de zomerkampen van de bevers, welpen, scouts en explorers. Maar in de zomer is er nog een groep op zomerkamp geweest: de stam.

Op 8 augustus vertrokken 12 leden voor een 5-daagse expeditie richting Polen. We gingen "lichtgewicht" op kamp, iets wat even wennen was voor sommigen. Gelukkig paste alles in 3 auto's en na een autorit van heel wat uurtjes stapten we uit in Wrocław, z'n 900 km van Zeddam. In deze stad was het tot 's avonds erg gezellig.

De volgende dag gingen we, bijna ;), allemaal fris naar de dierentuin. In deze Zoo van formaat hebben we onze ogen uitgekeken naar de exotische dieren. Die avond sliepen we op een camping buiten de stad. Onder een heldere sterrenhemel keken we de hele nacht naar vallende sterren. Jammer dat we dat hier in Nederland door de lichtvervuiling niet hebben. 

De expeditie zou geen expeditie zijn als we niet in de buitenlucht zouden slapen. Omdat je in Polen veel meer natuur hebt is het ook gemakkelijk een plekje te vinden waar dat mag natuurlijk. Hier hebben we primitief gekookt en onder een zelfgemaakte shelter geslapen. Toch wel een beetje extreem voor sommigen, maar erg goed voor de teamspirit.

Op de derde dag gingen we op pad naar Szczeliniec Wielki, een hoge rots midden in het landschap aan de grens met Tsjechië. Na een 5 km lange  beklimming werden we getrakteerd op een prachtig uitzicht. Een letterlijk hoogtepunt van het kamp. Deze laatste avond hebben we relaxed geslapen op een camping met Nederlandse eigenaren en de laatste dag reden we weer terug met de auto.

Het was een week om nooit meer te vergeten.

- Jan, stamlid

Parkeren in de buurt

"Een goede buur is beter dan een verre vriend….."

Deze uitspraak geldt ook zeker voor onze vereniging. Jaarlijks hebben wij een overleg met de buurt waarin allerlei zaken besproken worden. Hier kan de buurt ook aangeven of ze tegen zaken aanlopen waarin ze overlast ervaren. Velen zullen er niet bij stilstaan als ze bij de Blokhut ‘even’ de auto voor aan de weg laten staan om de kinderen op te halen. Kijk dan wel even goed of u niet een andere auto vastzet of uw auto op een oprit van één van onze buren heeft staan zodat deze niet weg kan of zijn/haar auto niet op de eigen oprit kan zetten omdat daar een vreemde auto staat. Dat voorkomt onnodige ergernis.

Alvast bij voorbaat bedankt.

Robert Giesen, voorzitter Scouting Zeddam

Kort nieuws


Steiger


Ondertussen bijna een jaar geleden heeft Scouting Zeddam een waardecheck gewonnen bij het Univé Oost Fonds. Hiermee konden we een 10,9 meter hoge rolsteiger aanschaffen. Roel had Scouting Zeddam namelijk hiervoor via zijn verzekering aangemeld en met succes. We zijn enorm blij met onze nieuwe aluminium steiger en hij is ook al veel gebruikt de afgelopen maanden met opkomsten en kampen. Het bouwen van een hoge toren voor onze kabelbaan is nu nog gemakkelijker.

Afgelopen maand hebben we voor Univé tijdens het overvliegen nog een mooie foto gemaakt. Wat het volgende plaatje opleverde.

Overvliegen


In de weekenden van 5 en 13 oktober zijn er bij alle speltakken weer heel veel leden en een paar leiding overgevlogen naar de volgende speltak.


Spionnen overvliegen bevers - welpen

Bij het overvliegen van de bevers naar de welpen kwam Spion 008 onze hulp vragen. Ze moesten opdrachten doen, om hun speciaal agent vaardigheden te bewijzen. Ook moesten ze sluipen door een donker doolhof waarbij er overal lasers schenen. Als laatste proef gingen de oudste bevers van de hoge kabelbaan en vlogen ze over naar de welpen. De welpen hebben er 7 stoere leden bij.
 

Opdrachten voor de welpen bij de scouts

Op 5 oktober was het overvliegen van de welpen naar de scouts. De welpen en scouts werden in 10 groepen verdeeld en moesten door heel Zeddam heen tegen elkaar strijden. Van touwtrekken, flesjes voetbal, kennis opdrachten en matjes race. De groepen waren aan elkaar gewaagd. 

Terug bij de Blokhut was de eindstrijd: het grote sleutelspel. Tussen twee groepen werd er elke keer gestreden om de snelste antwoorden en renners. De groep van wie de lamp als eerste brandde had gewonnen. Hierna was er een kabelbaan waar we allemaal vanaf mochten en een lekker kampvuur. In totaal zijn er 11 welpen overgevlogen naar de scouts. Veel plezier!


Overvliegen scouts - explorers, inclusief leiding

Op 5 oktober vlogen er ook 4 scouts over naar de explorers. Deze scouts moesten een moord oplossen door het spel levend cluedo te spelen. Door heel Zeddam stonden explorers, verkleed als getuigen, om aanwijzingen bij te verzamelen. Alle vier de scouts zijn veilig overgevlogen.

Tegelijkertijd vlogen er ook 5 leiding mee over naar de explorers, maar die kwamen er niet zo gemakkelijk vanaf. In twee teams, het mannen- en vrouwenteam, moesten ze zoveel mogelijk opdrachten vervullen. Van ergens zwemmen, bij een onbekende onder de douche staan, eten regelen of op het Simonsplein in Doetinchem een foto maken. Hierbij werden ze ook nog ergens anders gedropt. Na deze vuurproef kwamen beide teams aan bij de Blokhut en zijn ze succesvol lid geworden van de explorerbegeleiding.

Nancy, Maaike, Patrick, Frank en Antal veel plezier met deze nieuwe uitdaging!


 

Van het bestuur

 

Vertrouwenspersoon

Vanuit Scouting Nederland is het advies om als vereniging een vertrouwenspersoon te hebben voor de jeugdleden, ouders en kaderleden. Mochten personen met iets zitten wat ze niet met de leiding of het bestuur willen bespreken kunnen ze altijd contact opnemen met de vertrouwenspersoon.  Scouting St. Oswaldus heeft sinds 2015 een vertrouwenspersoon in de persoon van John Stevens. John woont in Wageningen met zijn vriendin en 2 dochters. Is huisarts in Nijmegen en doceert aan de universiteit van Nijmegen.  John is in het verleden leiding bij de welpen geweest en 4 jaar voorzitter van onze vereniging, van daaruit is hij dus bekend met Scouting en onze vereniging. Hij is bereikbaar onder  
Agenda

Greppeltocht

10 november | scouts

Leidingtraining regio

17 & 18 november | leiding

Winterkamp welpen

22 - 24 december | welpen

Nieuwjaarsbijeenkomst

5 januari | iedereen

Nieuwjaarsborrel

5 januari | leiding, stam en explorers

Arnhemse Winterhike (AWH)

25 - 27 januari | scouts & explorers

Winterbivak training leiding

25 - 27 januari | leiding
Facebook
Website
YouTube
Instagram
*|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*

Deze nieuwsbrief is voor alle leden, ouders/verzorgers en belangstellenden van Scouting Zeddam. 
Iedereen, ingeschreven lid of ouder/verzorger van een (oud)lid, krijgt deze nieuwsbrief toegezonden. Afmelden kan eenvoudig via de link onderaan iedere nieuwsbrief.

Ons adres is:
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*

Gegevens wijzigen of uitschrijven

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*

Vind ons op social media:

color facebook 128   color youtube 128   color instagram 128

Zomaar een foto uit het fotoalbum

2016 iScout (32)