Scouting Zeddam nieuwsbrief:
Nieuwe gezichten bij Scouting

Nummer 18, 09 februari 2019

Beste scouts, beste ouders

Voor jullie ligt al weer de eerste nieuwsbrief van 2019. Dit jaar zijn wij traditioneel begonnen met een gezellige nieuwjaarsbijeenkomst voor al onze leden. Ondanks dat het weer niet helemaal mee zat was het een geslaagde start van het jaar. ’s Avonds was er voor alle kader- en stamleden een gezellige nieuwjaarsborrel. Daar werden 10 kaderleden gehuldigd voor hun 5, 10, 15, 20 en zelfs 2 voor hun 30 jarige inzet als kaderlid…… Chapeau.

Want wat is een vereniging zonder vrijwilligers die de vereniging draaiend houden. Jullie zien natuurlijk wekelijks de leiding die jullie een leuk programma aanbieden, maar denk ook aan alle vrijwilligers die op de  achtergrond hun steentje bijdragen…. Denk ik aan onze Blokhut die onderhouden moet worden, de verhuur, de website, het groen rondom onze Blukhut, de PR en zo kan ik nog even verder gaan. Vandaar niet alleen aan onze jubilarissen een woord van dank maar aan een ieder die zijn steentje bijdraagt aan deze leuke vereniging. Om onze vrijwilligers af en toe bij te staan vragen wij u als ouders om soms bij klussen te helpen….. ik denk bijvoorbeeld aan de schoonmaak van onze Blokhut, elke speltak maakt een aantal keren per jaar de Blokhut grondig schoon, hierbij kunnen wij altijd hulp gebruiken…. al is het maar een uurtje! Ik hoop dat wij u dit jaar eens bij een klus mogen treffen.

Sluit ik af met jullie een mooi scouting jaar met vele nieuwe avonturen en uitdagingen toe te wensen!

Robert Giesen, voorzitter

Volg ons ook op social media

Facebook
Website
YouTube
Instagram

De 25ste AWH!

In het weekend van 25 tot 27 januari hebben de scouts en explorers weer mee gedaan met de AWH. Met een succes van twee keer een 2de plaats. De leiding helpt vaak bij deze regiokampen altijd samen met andere vrijwilligers uit de regio om het tot een succes te maken. Wat ze precies allemaal doen? Maaike vertelt over haar AWH weekend achter de schermen:

Op zaterdagochtend ging mijn wekker al vroeg. Om 7.00 uur waren Patrick en ik op de startlocatie in Zelhem. Hier hebben we de deelnemers uitgezwaaid. Vervolgens ben ik samen met Femke en Antal samen naar de locatie van onze post gegaan. Het regende en het was koud... Helaas hadden we geen tentje meegenomen. Wel zaten we voor een klein schooltje. Nadat we onze eerste warme chocomelk ophadden vroeg een vrouwtje uit de buurt of we in het schooltje wilde. Hier zaten we lekker warm en konden we de kinderen allemaal opvangen. Eigenlijk hebben we helemaal niet lang gewacht voordat het eerste groepje al kwam. De kinderen nemen altijd zo veel gezelligheid mee. 

Bij onze post hebben we suikerhuisjes gebouwd of eigenlijk iglo's, aangezien het thema Nova Zembla was! Mooie creaties zaten er tussen. Na een tijdje hield het op met regenen en konden we ook lekker buiten staan. Nadat alle groepjes langs geweest waren vertrokken we weer naar het kampterrein. Eenmaal op het kampterrein heb ik samen met Patrick de scorepunten van deze dag berekend.

Na de boerenkool was er nog een avondactiviteit. Deze editie van de AWH was niet zomaar een editie, het was namelijk de 25-e AWH! Daarom was er een leuke activiteit waarvan zelfs wij als vrijwilligers niet wisten wat het was. Wel was er verteld dat je je zwemspullen moest meenemen, (dit kan ook altijd zijn om je op het verkeerde been te zetten) maar we gingen echt zwemmen! 

Moe maar voldaan gingen we op tijd naar bed. 's Ochtends was het medewerkersontbijt al om 6.30 uur (best vroeg op de zondagmorgen haha). Vandaag ging ik mee op routeteam met Patrick. Omdat alle groepjes zo ontzettend goed liepen was er voor ons niet heel veel te doen. We zijn langs de posten geweest om te kijken of daar alles goed liep. De eerste post had een grappig spel waarbij je eieren moest stelen, maar je kon getikt worden. Natuurlijk hebben Patrick en ik dit spel even uitgetest. Op de 3-e post konden we een broodje hamburger scoren en was er weer een verrassing namelijk de Arnhem Band. Post 3 was echt een feestje, lekker wat te eten en leuke muziek, iedereen ging los.  

De laatste post was bij sporthal de Bongerd in Doetinchem, daar hebben we alle punten weer berekend. Er stonden grote geluidsboxen in de sporthal en de prijsuitreiking kon plaatsvinden! 

Het was een geslaagd weekend, super enthousiaste kinderen, leiding en alle vrijwilligers. Dit was de eerste keer dat ik als medewerker mee was naar de AWH en ik vond het leuk om het ook eens van de andere kant te zien. 

- Maaike, explorer begeleiding

Evenementen


Nieuwjaarsbijeenkomst en nieuwjaarsborrel

Op de eerste zaterdag van 2019 kwamen we met alle bevers, welpen, scouts, explorers, stam en leiding bij elkaar. Geheel volgens traditie vierden we gezamenlijk de nieuwjaarsbijeenkomst.De speltakken gemixt in groepjes hebben we die middag een kracht- en slimheid meting gedaan in een soort Ganzenbord. De groepjes moesten bij een post in het dorp een vraag beantwoorden om de volgende post te ontcijferen. Was het antwoord fout moesten ze terug en het opnieuw proberen. En er konden ook nog opdrachten gedaan worden voor extra punten. Dit alles werd natuurlijk weer afgesloten met een heerlijke boerenkool maaltijd met speklap of worst. Heerlijke kost op een koude dag.

's Avonds heeft de leiding samen met alle andere vrijwilligers van de vereniging 2019 feestelijk ingeluid op de nieuwjaarsborrel. Op deze gezellige avond werden er een aantal vertrekkende kaderleden bedankt voor hun jarenlange inzet. Ook werden er weer een aantal kaderleden gehuldigd ter ere van hun jubilarisjaar. Dit jaar waren Nico en Jan 5 jaar in de leiding, Lieke, Antal en Patrick 10 jaar, Nancy 15 jaar, Luc en Cees 20 jaar en Marcel en Carmen maar liefst 30 jaar! Alle jubilarissen werden gefeliciteerd en kregen hun jubilaris insigne overhandigd.

Dat ze nog lang leiding mogen blijven. 

Mario en Luigi op het winterkamp van de welpen

Afgelopen december hebben de welpen het winterkamp gehad. De leiding had hiervoor hulp gevraagd bij Mario en Luigi. Gelukkig bleken ze bereid om het kampthema te verzorgen. Ze hadden ook de prinses Peach uitgenodigd en hiermee hebben de welpen op de eerste dag allemaal spellen gedaan. Zo werd er Mario kart op de Wii gespeeld, een levend Bowsercastle doorlopen en moesten ze sluipen door een doolhof met bananen en boobytraps. Echter 's avonds toen Mario en Luigi waren vertrokken werden de welpen en de leiding verrast door Donkey Kong. Hij vond Peach erg leuk en wou graag indruk op haar maken met een zelf gemaakt parcours en vroeg of de welpen dit wilden testen. Nadat iedereen dit had afgelegd bleek hij de prinses ontvoerd te hebben toen we even niet opletten. De paniek was uitgebroken.

Gelukkig konden de welpen de dag erop gaan zwemmen bij Embricana. Hier bleken allemaal gouden munten verstopt die opgedoken konden worden. Deze munten konden Mario en Luigi gebruiken om Power-Ups mee te kopen om zo Donkey Kong te verslaan. Nadat er een geheime afspraak met Donkey Kong was gemaakt, kon hij in de val worden gelokt. Hierbij kon de prinses bevrijd worden en kwam het toch nog goed.

Mario en Luigi bedankt voor het gave kamp!

In actie komen met NLdoet 2019


Zaterdag 16 maart is het weer zover: NLdoet en Scouting St. Oswaldus doet weer mee.
 
Met NLdoet worden bergen werk verzet. Als vereniging zijn we daar ontzettend blij mee, want de leiding komt daar zelf niet altijd aan toe. Voor het nieuwe jaar gaan we daarom weer een heleboel klussen doen! De Scouting doet dan ook een beroep op mensen die kunnen helpen klussen, plamuren, schilderen en materiaal in orde maken. Er zijn ook buitenwerkzaamheden, bij mooi weer willen we met het buitenmateriaal aan de slag.
 
Mensen die in actie willen komen kunnen zich binnenkort aanmelden via de informatie mail die verspreid gaat worden via de speltakken. We willen starten om 09.30 uur en stoppen om 16.00 uur. Alle hulp is welkom, ook als u maar 2 uurtjes kunt helpen tijdens bijvoorbeeld een opkomst, is dat fijn, want vele handen maken licht werk! Voor koffie, thee en broodjes wordt gezorgd.

Alvast bedankt.

Yvonne Sommers, activiteitencommissie Scouting Zeddam

Kort nieuws

Nieuwe aanplanting met dank aan gemeente Montferland


Afgelopen 19 november waren wij aanwezig wij bij de Beursvloer van de Liemerse Uitdaging. Op deze middag kunnen bedrijven en verenigingen elkaar helpen door een match maken met vraag en aanbod. De vraag kan gaan over goederen of diensten, die geleverd kunnen worden voor geen of een kleine tegenprestatie. Afgelopen november kwamen we hierbij in contact met de gemeente Montferland. Wij hadden een vraag uitgezet voor extra aanplanting op en rond ons terrein. De gemeente hoorde van onze vraag en wij mochten op een gemeentegrond geheel gratis twee aanhangers vol met jonge boompjes ophalen. Door de inzet van een tiental kaderleden zijn deze op 15 december gepland op het terrein. Nu is het wachten tot het voorjaar, waarna het terrein er een stuk  fleuriger uitziet.

 


Smoelenboek in de Blokhut

Wie zijn er nu allemaal vrijwilliger bij de Scouting? Naast de eigen speltak zijn er heel veel andere vrijwilligers die zich wekelijks inzetten voor Scouting Zeddam. Het bestuur en mensen achter de schermen zijn misschien gezichten die je niet vaak voorbij ziet komen. Tot nu toe.

Een paar weken geleden is in de hal van het clubgebouw het nieuwe smoelenboek opgehangen. Hierop kun je zien wie er allemaal bij de leiding zijn, in het bestuur zitten en wie er allemaal achter de schermen helpen.

Nieuwe ouderafvaardiging welpen, scouts en explorers


Afgelopen periode zijn er maar liefst 3 nieuwe ouderafgevaardigden verkozen. We stellen ze graag aan jullie voor:

Wilry - welpen

Hallo,

Ik ben Wilry Giesen (40), vriend van Liesbeth, vader van Sven en Anouk en woonachtig in Vethuizen. Vanaf begin dit jaar ben ik ouderafgevaardigde  van de welpen. Thuis hebben we een melkveebedrijf dat ik samen met mijn ouders run.
Op mijn zevende ben ik bij Scouting St. Oswaldus in Zeddam bij de welpen begonnen. Vervolgens doorgestroomd naar de verkenners en de explorers. Op mijn 19e ben ik als leiding bij de toen nog verkenners begonnen. Snel daarna gingen de gidsen samen met de verkenners en werd het scouts. Een aantal jaren later heb ik de overstap gemaakt en werd ik explorer begeleider. Door de werkzaamheden op de boerderij werd het steeds lastiger om de vrijdagavond vrij te maken voor de explorers en ben ik er in 2009 mee gestopt.

Aan Scouting Nederland ben ik altijd verbonden gebleven door lid te zijn van de landelijke Medische en EHBO Stam (MES). Door de jaren heen voelde ik me altijd erg betrokken bij Scouting en doordat Sven en Anouk lid werden nam dit de laatste jaren alleen maar toe. Ik vind het dan ook erg leuk dat ik gevraagd ben als ouderafgevaardigde van de welpen.

U kunt Wilry bereiken per mail: 

Maurits - scouts

Hallo allemaal,
Bij deze wil ik mij even voorstellen als de nieuwe ouderafgevaardigde voor de scouts.
Mijn naam is Maurits Bulsink. Ik ben de vader van Scoutingleden Stan en Kes.
Ik woon samen met mijn vrouw en kinderen in het dorp Kilder.
In de dagelijks leven werk ik als technisch-commercieel medewerker bij Bosch scharnieren te Doetinchem.
Wij maken daar klant specifieke maatwerk scharnieren.
Dingen die ik leuk vind om te doen zijn fietsen in het bos en klusjes doen in en rond het huis.

U kunt Maurits bereiken per mail: 

Rob - explorers

Hallo,
Ik ben Rob Scheffel, de nieuwe oudervertegenwoordiger voor de explo's. Woonachtig in Zeddam sinds 2003, getrouwd en vader van maar liefst 2 explorers, Sem en Kai. Beide heren zijn al sinds de bevers/ welpen bij de Scouting en hebben het altijd naar de zin gehad. Als er iets was, kon er altijd over gesproken worden. Wij deden dat dan rechtstreeks met de leiding van de speltak, wel zo direct.

Omdat er soms ook wel dingen kunnen zijn die beter of liever via een derde gebracht kunnen worden is er de oudervertegenwoordiger (ik dus). Ik zal dan de "boodschap" overbrengen naar de leiding of bestuur. Uiteraard hou ik je dan op de hoogte van de voortgang van "de boodschap".

Je kunt me bereiken via email: 
Wel even je naam en nummer doorgeven, bel ik terug en nemen we het door.

Nou, dat was ik. Laat de heren en dames (ook leiding uiteraard) er weer een mooi seizoen van maken. Mocht er iets zijn, hoe klein dan ook? Iedereen weet: voorkomen is beter dan genezen. Neem dus gerust contact met me op.
 

Agenda

Carnaval bij Scouting

15&16 februari | iedereen

iScout

9 maart| leiding, explorers, rovers en stam

NLdoet

16 maart | iedereen & ouders

 

RSW

5 - 7 april | scouts

Weekendkamp welpen

12 - 14 april | welpen

Sint-Jorisdag

13 april | iedereen
Facebook
Website
YouTube
Instagram
*|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*

Deze nieuwsbrief is voor alle leden, ouders/verzorgers en belangstellenden van Scouting Zeddam. 
Iedereen, ingeschreven lid of ouder/verzorger van een (oud)lid, krijgt deze nieuwsbrief toegezonden. Afmelden kan eenvoudig via de link onderaan iedere nieuwsbrief.

Ons adres is:
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*

Gegevens wijzigen of uitschrijven

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*

Vind ons op social media:

color facebook 128   color youtube 128   color instagram 128

Zomaar een foto uit het fotoalbum

Winterkamp 2011 (03)