Scouting Zeddam nieuwsbrief
Overvliegspektakels

 
Nummer 13, 12 oktober 2017

Beste scouts, beste ouders

Alle bevers, welpen en scouts zijn de afgelopen weken overgevlogen en we gaan nu echt van start met het nieuwe seizoen.

De leiding, explorers en stam gaan binnenkort mee doen met de Jotihunt, ook gaat er gegriezeld worden in Anholter Schweiz met Halloween. Weet jij al wat voor bijzondere dingen je gaat doen in het komende Scoutingseizoen?

Volg je ons al op Facebook en Instagram?

- De redactie
Maria, Christa en Jan

Info

Met onder andere:
  • Het overvliegen
  • Zomerkamp welpen
  • De nieuwe das
  • en meer..

Volg ons ook op social media

Facebook
Website
YouTube
Instagram
 

Evenementen

Zomerkamp welpen: Een Lochems avontuur door de tijd

In het Scoutingmagazine hebt u al kunnen lezen over de zomerkampen van de bevers, scouts, explorers en de stam. De welpen hadden toen nog een kamp tegoed en dat mag zeker niet ongenoemd blijven.

Op 5 augustus begon het zomerkamp voor de welpen in Lochem. Professor Lampenkap had een aanbod voor ons. In het verleden heeft hij een schat verstopt en daar een schatkaart voor gemaakt. Met zijn Tele Tijdmachine had hij in verschillende tijdperken de stukjes van zijn schatkaart verstopt. Nu hij een dagje ouder werd wilde hij de schat weer opgraven. Wij moesten de stukken schatkaart gaan zoeken, om zo de schat te vinden. In de tijdperken kwamen we voorbij de Holbewoners, Ridders, Romeinen en Industriële Revolutie, maar nergens vonden we een stukje schatkaart.

Het bleek dat wij niet de enige waren die op zoek gingen naar de schat, twee oude hulpjes van de Professor waren ook op jacht en zij kaapten steeds de stukjes voor onze neus weg. Gelukkig hebben wij ze in een hinderlaag kunnen lokken en de stukjes van ze kunnen afpakken. De welpen hebben leuke uitjes gemaakt, zo zijn ze naar de Waarbeek in Hengelo geweest en ze zijn gaan  zwemmen in Haaksbergen. De Professor bedankte ons voor de leuke week en we gingen voldaan naar huis.

De foto's van het welpenkamp staan sinds kort op onze website. Ook de kampfoto's van de scouts kan je hier vinden.
Klik hier voor de foto's van het zomerkamp van de welpen
 

Het leidingkamp: Scout-In17 met een naar begin

In het weekend van 22, 23 en 24 september werd door Scouting Nederland het tweejaarlijkse evenement “Scout-In” georganiseerd voor alle leden ouder dan 17 jaar. Tijdens het weekend heb je de kans om workshops te volgen om meer kennis voor Scouting op te doen, waarnaast er 's avonds  de kans is om gezellig te feesten.

Van leiding, kader en stam gingen dit weekend 25 personen mee en op de vrijdagochtend vertrok vroeg de eerste auto met de aanhangwagen naar het terrein. Nog maar net buiten Zeddam sloeg het noodlot toe, de aanhangwagen begon te slingeren en kwam ter hoogte van de kruising Beekseweg - Oude Eltenseweg op zijn kant terecht. Wonder boven wonder raakte niemand gewond, maar de aanhanger was flink beschadigd. Al snel werden de materialen overgeladen naar een andere aanhangwagen zodat we alsnog aan het weekend konden beginnen.

Aangekomen op het kampeerterrein werd het op vrijdagavond al snel gezellig en hebben we geproost op het leven. Zaterdag en zondag waren er allerlei workshops voor de Scoutingkennis en zaterdagavond kon er gefeest worden bij de verschillende optredens van o.a. Pater Moeskroen, Turn up the 90's, Hitjestrein en de Pianobar. Ook zijn er veel contacten gelegd met andere Scoutinggroepen, met veel oude bekenden.

Het was een gezellig en geslaagd weekend, met jammer genoeg een naar begin. Momenteel wordt er gekeken naar de mogelijkheden van reparatie of vervanging van de aanhangwagen.
 

De overvliegspektakels

Overvliegen bevers-welpen

Zaterdag 7 oktober was het overvliegen voor de oudste bevers naar de welpen. Al snel kwamen er een piloot en stewardess naar ons toe. We mochten mee vliegen met hun snelle vliegtuig, maar ze misten nog wat onderdelen. Deze moesten wij eerst gaan verdienen bij een monteur.

Bij de monteur moesten we onze kracht en snelheid bewijzen en in ruil daarvoor kregen we de missende vliegtuigonderdelen. Weer terug bij de Blokhut stapten we in het vliegtuig en stegen we op. Na een gevaarlijke storm te hebben getrotseerd zijn we allemaal "overgevlogen". We verwelkom de 6 nieuwe welpen.

Benieuwd hoe het vliegen in het vliegtuig er aan toen ging? Bekijk het op onze YouTubepagina via de link hieronder.
Vliegtuig overvliegen bevers - welpen 2017

Overvliegen welpen-scouts

Vrijdagavond 29 september zijn er weer veel welpen overgevlogen naar de scouts.
Dit jaar vlogen maar liefst 10 welpen over. Het thema was: "De Vliegende Hollander".  Het verhaal ging dat het spookte bij Hotel Moors en de welpen en scouts werd het verhaal van de Vliegende Hollander verteld. We moesten maar eens gaan kijken bij het Hotel...

Na een wandeltocht met regen werden we bijna meteen weer weggestuurd bij Moors, we hadden daar niets te zoeken. De uitleg kwam bij de Blokhut, hier gingen we het spookschip van de Vliegende Hollander in. Na een wilde zeetocht werden we gescheiden in welpen en overgevlogen welpen / scouts. 

Met een broodje knakworst bij het kampvuur konden we ons lekker opwarmen.
 

Overvliegen scouts-explorers

Na opkomsten voorbereiding is het eindelijk zo ver, het overvliegen van de scouts naar de explorers. Voor  de zes oudste scouts was er een escaperoom gebouwd waar zij uit moesten ontsnappen. Na een vossenjacht te hebben voltooid, werden de oudsten opgesloten in de bevertoren en moesten ze binnen 60 minuten met de sleutel boven weten te komen. Al na 40 minuten was het hen gelukt, de deur ging open en de nieuwe explorers stapten het hok binnen.

Eenmaal boven werd er een rondje van de zaak gegeven en gingen de bitterballetjes de frituur in. Onder genot van een hapje en drankje, speelden allen mee met een spel en werd het een gezellige avond.

-Lex, explorer
 
We wensen de overvliegers veel plezier bij hun nieuwe speltak.
 

Scouting Zeddam en de (nieuwe) Hunting Stewart das

Bij het Scoutinguniform, de Scoutfit, hoort een das. Er zijn vele verschillende dassen bij de groepen in Nederland. Iedere groep kan bij zijn oprichting een das kiezen.
Het patroon van onze das is in 1946 bij de oprichting gekozen. De keuze viel voor de Schotse tartan “Hunting Stewart”. Dit heeft waarschijnlijk te maken gehad met de betrokkenheid van Schotse militairen bij de bevrijding van Zeddam. Helaas hebben we hierover geen informatie kunnen vinden in de historie van Scouting Zeddam.
 

Historie Hunting Stewart

Het patroon van onze das behoort tot de Schotse Stewart Hunting tartan.
In het verre Schotse verleden had elke familie een eigen tartan. Dit betekende dat je alleen kleren in dit patroon mocht dragen als je tot deze bepaalde familie of clan behoorde. Van oorsprong werden de tartans gemaakt van wol.

Er zijn in Schotland officiële afspraken over de kleur en het patroon van de tartan vastgelegd. Het is altijd een patroon van lijnen die elkaar haaks kruisen. Voor de Hunting Stewart is bijvoorbeeld de kleur overheersend blauw en groen met zwart, geel en rode banen / strepen.
(foto: geregistreerde Hunting Stewart tartan)

Keuze nieuwe das

Tot enkele jaren geleden kochten wij de dassen in bij de Scoutshop.
Zo’n drie jaar geleden heeft Scouting Nederland echter gekozen voor een nieuwe leverancier voor al de tartan dassen. De structuur van deze stof en het patroon is grover dan van de voorganger. Binnen de groep ging het opvallen dat er diverse das-patronen worden gedragen. Niet echt een uniforme verschijning voor de vereniging.
Er is toen besloten om te gaan zoeken naar een stof die het meeste lijkt op de meest voorkomende das. In deze zoektocht zijn we uitgekomen bij ‘The World of Scotland’.
Bij ‘The World of Scotland’ bleek dat we niet de enige Scoutinggroep waren die ontevreden zijn met de nieuwe stof waar Scouting Nederland de dassen van heeft laten maken. Wij hebben daar een stof uitgezocht die het dichtste bij onze das ligt, en waarvan de garantie is dat de stof nog lange tijd gemaakt wordt.
Van de lap stof die we gekocht hebben, is door Mevr. Ariëns de eerste serie van 16 nieuwe dassen genaaid. We zijn hier erg tevreden over en hebben de volgende bestelling al gedaan.

(foto: links huidige, midden nieuwe van Scoutshop, rechts nieuw bestelde das)

Embleem/Insigne

In 2016 heeft Scouting Zeddam het 70 jarig jubileum gevierd. Elk lid heeft een badge gekregen dat op de das genaaid kan worden.
 
Over deze combinatie, das + badge zijn we zo enthousiast, dat we ook een badge hebben laten maken voor de leden die na het jubileum bij de groep zijn gekomen.
Deze is identiek aan de jubileumbadge, maar dan zonder jaartallen.

Zodra de nieuwe leden geïnstalleerd worden, kan de nieuwe das / insigne combinatie worden gekocht via de leiding. Omdat het bestellen en maken van de nieuwe dassen wat langer duurt, kunnen nieuwe leden tijdelijk een oude das lenen mochten de dassen tijdelijk niet voorradig zijn.
De kosten zijn: Das €7, Insigne €2
 

Wie zijn die twee enthousiaste ouders?

We nemen plaats aan tafel in ’s-Heerenberg en voor mij zitten Maria Mullié en Christa van Dee. Beiden enthousiast ouder van in totaal vier scouts en beiden betrokken als vrijwilliger bij onze vereniging. Voordat we kunnen beginnen met het interview wordt er eerst weer bijgepraat na de zomermaanden en natuurlijk over Scouting.


Twee wereldreizigers

Maria is geboren in Herwen en heeft 10 jaar op Aruba gewoond, daarna op vele adressen in Nederland. Een heleboel jaar geleden viel het oog op ’s-Heerenberg voor haar trouwdag en sinds  11 jaar woont ze ook hier. Ze is als ouder betrokken geraakt met de Scouting toen haar dochter Myrthe bij de welpen begon, nu iets meer dan tien jaar geleden. Haar zoon Jaco volgde ook al snel bij de bevers en is nu lid bij de scouts. Maria was altijd al een betrokken ouder, toen in 2013 de leiding een etentje verdiende heeft ze dit samen met mede-ouder Margot Verhagen opgezet. Sindsdien is ze actief bij de vereniging en sinds begin 2015 ook ouder afgevaardigde van de scoutsspeltak. Maria doet graag vrijwilligerswerk blijkt wel, zo is ze naast de Scouting ook actief bij De Aanschuiftafel, samen koken met alleenstaanden van stichting Welcom en is ze coördinator voor de collecte van de Nierstichting. Hiernaast heeft ze ook een klein cateringbedrijf.

Christa opgegroeid in Netterden en, nadat ze in Indonesië is afgestudeerd en op veel plaatsen heeft gewoond, heeft ze zich daar ook uiteindelijk weer gesetteld. Het eerste contact met Scouting Zeddam kwam door haar middelste zoon. Toen hij 5 jaar oud was waren ze op zoek naar een vrijetijdsbesteding die niet competitief was, maar vooral met zijn Diabetes type 1 kon omgaan. Allereerst werd bij de Scouting in Gendringen gekeken, maar dat voelde niet vertrouwd genoeg. Toen haar de Scouting in Zeddam werd aanbevolen was het vertrouwen met de toenmalige beverleiding er wel en in het bijzonder wordt Marieke Smit genoemd. Momenteel zit Morris bij de scouts en zitten zijn broers Jesse en Floris ook bij de Scouting.

Scouting biedt uitdaging

Door de suikerziekte van Morris had Christa altijd veel contact met de leiding en de vereniging. Toen Maria haar twee jaar geleden vroeg of ze het leuk vond om samen te helpen met de nieuwsbrief van Scouting, zei ze volmondig ja. Ook hebben ze beide zitting gehad in de organisatie van het jubileumkamp afgelopen jaar en vervullen ze sinds 2015 samen met Jan Esselink maandelijks de nieuwsbrief, waarmee ze tevens sinds vorig jaar samen met Coen Ariens actief zijn in de PR-commissie van Scouting.

Beiden vinden Scouting een verrijking voor kinderen. Het is niet competitief, iedereen kan mee doen, ze leren zelfstandig te zijn, maar vooral maken ze veel lol. Ze vinden dat Scouting zich stoer en uitdagend neer zet, maar toch merken ze dat kinderen zich er soms nog voor schamen bij vriendjes. Ze vinden het super dat er zoveel jongeren vrijwilliger zijn voor de jeugd en vinden het belangrijk dat je als ouders iets terug doet voor de vereniging van je kind. Het wordt jammer gevonden dat niet meer mensen dat doen.


Vriendschappen over de grens heen

Leden van Scouting Zeddam komen uit veel kernen om Zeddam heen en de vriendschappen die bij de vereniging worden gemaakt zijn dan ook grensverleggend. Christa benoemt het heel mooi: “een grens is geen begrenzing, maar een uitdaging om iets nieuws te leren kennen” en dat is ook wat Scouting zo mooi maakt. Zelf geeft Christa Nederlandse les op een Grundschule in Emmerich, waarmee ze haar spreuk bekrachtigt. Daar spreekt ze o.a. mensen van de Emmerichse Scoutingvereniging en met een knipoog zegt ze dat er voor een gezamenlijke activiteit met een Duitse Scouting mooie kansen liggen.

Deze dames zijn erg enthousiast over Scouting en we nemen afscheid van elkaar met de zekerheid dat je altijd bij ze kan aankloppen voor een vrijwilligerstaak. 
 

Veiligheid binnen Scouting Zeddam

Veiligheid binnen Scouting is erg belangrijk. Op diverse gebieden is daar aandacht voor.
Onze Blokhut en omliggend terrein moet veilig zijn. De Blokhutbeheerder en terreinbeheerder zorgen daar samen met het klusteam voor. Er zijn o.a. aanpassingen gedaan aan de waterleidingen in de Blokhut i.v.m. legionella-preventie. Jaarlijks wordt het water gecontroleerd op legionella door een bevoegd bedrijf. De brandblussers worden jaarlijks door een erkend bedrijf gekeurd. Ook de gemeente/brandweer komt het gebouw controleren op veiligheid. De diverse EHBO-koffers worden periodiek door onszelf gecontroleerd en aangevuld. Dit geldt voor de EHBO-koffer die op een vaste plek hangt, maar ook voor de mobiele koffers die we op kampen en opkomsten buiten het gebouw mee nemen.
Natuurlijk hebben we voor de Blokhut een ontruimingsplan gemaakt, zodat tijdens een calamiteit snel en op een juiste manier ontruimd kan worden. Dit ontruimingsplan wordt jaarlijks geoefend met de leiding.
 
Om de opkomsten veilig te laten verlopen, streven we er naar dat alle leiding de basiscursus van Scouting heeft gedaan en dat een deel van de leiding per speltak een vervolgcursus en/of kampcursus heeft afgerond. Ondanks dat het niet verplicht is, proberen we dat binnen ieder speltakteam er 1 of 2 personen een EHBO-diploma heeft. Er zijn handelingen die een EHBO-er niet mag doen; dit hebben we vastgelegd in het protocol medisch handelen.
Ieder kaderlid moet een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) hebben. Een VOG is een verklaring waaruit blijkt dat het gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor het vervullen van een specifieke taak of functie. Justis (Ministerie van veiligheid en justitie) screent personen die een VOG aanvragen en geeft de VOG's af. Dit wordt ook geëist vanuit Scouting Nederland.  Binnen Scouting Zeddam hebben we ook een onafhankelijke vertrouwenspersoon, John Stevens.
 
In de Drank- en Horecawet staat dat het verboden is om alcohol te verkopen aan jongeren onder de 18 jaar. Scouting Zeddam houdt zich aan dit verbod en wij schenken dus geen alcohol aan jeugdleden onder de 18 jaar.
 
Af en toe maken we gebruik van een tokkelbaan of klimwand. We maken daarbij gebruik van goedgekeurde klimmaterialen, die jaarlijks worden geïnspecteerd. Diverse (±6) kaderleden hebben een klimcursus gedaan en een klimvaardigheidsbewijs behaald. Ze weten dus o.a. hoe ze veilig kunnen zekeren.
 
Mocht er toch een keer een ongeval gebeuren, dan moet dit gerapporteerd worden aan het bestuur, zodat er samen gekeken kan worden hoe een dergelijk ongeval in de toekomst voorkomen kan worden.
 
Scouting Zeddam besteedt veel aandacht aan veiligheid op de diverse gebieden. Het is immers erg belangrijk dat kinderen het spel van scouting in een veilige omgeving kunnen spelen.

-Frank Weijers, materiaal- en penningmeester
 

Agenda

Jotihunt

21 & 22 oktober | explorers, stam en leiding

Halloween Anholter Schweiz

29 - 31 oktober | explorers, stam en leiding

Winterkamp bevers

9 & 10 december | bevers

Winterkamp welpen

23 & 24 december | welpen

Nieuwjaarsbijeenkomst

6 januari | iedereen

Arnhemse Winterhike (AWH)

19 - 21 januari | scouts, explorers en stam
 
 
Facebook
Website
YouTube
Instagram
Deze nieuwsbrief is voor alle leden, ouders/verzorgers en belangstellenden van Scouting Zeddam. 
Iedereen, ingeschreven lid of ouder/verzorger van een (oud)lid, krijgt deze nieuwsbrief toegezonden. Afmelden kan eenvoudig via de link onderaan iedere nieuwsbrief.
 
Aanleveren van kopij is mogelijk door te reageren op 

Scouting Sint Oswaldusgroep Zeddam

Gegevens wijzigen of uitschrijven

Vind ons op social media:

color facebook 128   color youtube 128   color instagram 128

Zomaar een foto uit het fotoalbum

Zomerkamp_Scouts_2005__51_