Scouting Zeddam nieuwsbrief:
Klaar voor een nieuw seizoen

 
Nummer 21, 10 oktober 2019

Beste scouts, beste ouders

Na een lange zomer met tropische temperaturen zijn de opkomsten weer begonnen. De speltakken hebben het overvliegen achter de rug en de leiding is tussentijds een ontspannend weekendje weg geweest.

We zijn klaar voor het nieuwe seizoen!

- de redactie
Maria, Christa en Jan

Info

Met onder andere:
  • Aliens bij de welpen en scouts
  • Bloembollen poten voor de vrede
  • Scout-In 2019
  • Oproep PR lid
  • en meer....
 

Overvliegen voor de speltakken

Afgelopen weken hebben de speltakken weer het overvliegen gehad. In totaal zijn er 34 jeugdleden overgevlogen. Zo is het gegaan:


De bevers en welpen bij de sjamaan

Op zaterdag 28 september hebben de bevers en welpen samen een opkomst gehad, het overvliegen! Bij aankomst werden de bevers en welpen al opgevangen door een sjamaan en een zieke indiaan. Volgens de sjamaan is zijn gehele stam ziek geworden omdat de elementen; water, aarde, vuur en lucht uit balans zijn. Hij vraagt aan de kinderen of zij kunnen helpen om de elementen te verdienen door opdrachten te doen binnen Zeddam.

Het element water was in overvloed, maar dat heeft het plezier niet minder gemaakt. Door te stapelen, lasso te werpen en nog veel meer, hebben alle groepjes de elementen kunnen bemachtigen. Bij terugkomst was de sjamaan al druk bezig met het voorbereiden van zijn genezingsdrankje. Hij had alleen nog de laatste paar ingrediënten nodig, die de kinderen kwamen brengen. Met de laatste paar ingrediënten bemachtigd, kon de sjamaan zijn magische drankje maken om zijn stam te genezen. 12 nieuwe welpen zijn erbij gekomen en zullen nog geweldige jaren beleven!

Via het heelal van de welpen naar de scouts

Op vrijdag 13 oktober was het overvliegen van de welpen naar de scouts. Scoutsleider Jan bleek een opleiding tot wetenschapper te volgen en was erin geslaagd aliens uit te nodigen in Zeddam. Voor we naar de aliens mochten, moesten de welpen en de scouts zich echter bewijzen. In groepen kregen ze een groot houten puzzelstuk en de opdracht om op verschillende plekken in Zeddam spelletjes te spelen. Hiermee konden ze de overige puzzelstukken winnen.

Terug bij de Blokhut was het tijd om de puzzel te maken. Het bleek een raket te zijn! Na controle van wetenschapper Jan mocht iedereen door een doolhof om uiteindelijk bij het ruimteschip van de aliens te komen. De aliens zonden iedereen zo omhoog. Bovenin het ruimteschip werden de overvliegende welpen naar de scouts gestuurd. We sloten de avond af met een fijn kampvuur en marshmallows. In totaal zijn er 13 welpen overgevlogen naar de scouts. Veel plezier!

Bekijk hieronder het filmpje gemaakt in het ruimteship. 
 

Overvliegen scouts - explorers

Na maanden voorbereiding was het vrijdag 13 september dan eindelijk zover: het overvliegen van de scouts naar de explorers. Zowel voor de overvliegers als voor de explorers een spannend moment!
 
De spoedig zijnde nieuwe explorers werden nietsvermoedend op pad gestuurd met de scouts. De scouts liepen een tocht door Zeddam met allerlei posten. Toen de nieuwe explorers weer terugkeerden bij de Blokhut werden ze opgewacht door leden van de explorers en werden naar boven gestuurd om daar een escape room op te lossen.
 
Hiervoor kregen ze één uur de tijd. Na kort overleg gingen de nieuwe explorers voortvarend te werk onder muzikale begeleiding!
 
Maar zoals je misschien al wel raadt: het is ze niet gelukt om deze escape room op te lossen. Er was namelijk een bijzondere twist: deze was niet op te lossen!
 
Wij hopen dat ze toch een leuke avond gehad hebben. Welkom bij de explorers!
 
- Bas Jansen, explorer
Alien ruimteschip binnenkomst
 

Scouting Zeddam naar de Scout-In

Iedere twee jaar in september is het weer tijd voor de Scout-in op het landgoed in Zeewolde. Een weekend gevuld met workshops, een infomarkt en gezelligheid voor leiding en bestuur uit het hele land.

Ook Scouting Zeddam was dit jaar weer met een flinke club van de partij. Van leiding die inmiddels al voor de 15e keer mee ging tot een nieuwe generaties leiding die benieuwd was wat het weekend hen zou brengen.

Bij aankomst op het landgoed werden we ontvangen door een aantal jungledieren: Jacala, Baloe en Dahinda. De Scout-In was namelijk de aftrap voor het bestaan van 100 jaar welpen in Nederland. Tijd voor een feestje! Onze grote circustent stond al opgebouwd door degenen die in de ochtend al vroeg gegaan waren. Dus ik mocht meteen aanschuiven voor de avondmaaltijd. 

Op alle 3 de dagen werden er workshops aangeboden om informatie uit te wisselen over bijvoorbeeld programma-ideeën, trainingen voor ontwikkeling als leiding/ bestuurder of hoe geef ik meer aandacht aan werving van leiding. Dit jaar had ik mezelf niet alleen als deelnemer opgegeven, maar ook als medewerker. 

Als lid van Spelteam Rainbowscouting mocht ik samen met 5 anderen 13 workshops gedurende het weekend verzorgen. Een van de onderwerpen was "Hoe krijg je seksuele- en genderdiversiteit op een leuke en veilige manier in je programma?" Hierbij lieten we de deelnemers kennismaken met verschillende spellen waarbij o.a. zowel voor bevers als welpen aandacht werd gevraagd hoe je dit thema bespreekbaar maakt op een leuke manier. In het begin was het best even spannend om de workshop te geven, maar de spanning viel gelukkig snel weg. Ik kan er met een goed gevoel op terug kijken. 

In de avond was het tijd voor feest! De band Mooi Wark trad op en samen met duizenden andere scouts gingen we lekker uit ons dak! Bijkletsen met oude bekende en nieuwe mensen ontmoeten. 

Al met al weer een geslaagd weekend!

- Nancy, explorerbegeleider & lid spelteam Rainbowscouting
 

Bloembollen poten voor de vrede

Op 7 oktober 1944 werd om 14.00 uur de hemel zwart in Emmerich am Rhein (Emmerik zoals de meesten van jullie het kennen).
 
Het was een stralende zonnige dag, maar honderden bommenwerpers verschenen aan de hemel. Ze hadden zojuist de Stadt Kleve (Kleef) gebombardeerd en kwamen nu Emmerik bombarderen.
 
Er bleef niets heel van deze prachtige Hanzestad. 98% van de stad werd weggevaagd. Er vielen 3000 doden. Na dit bombardement woonden er nog maar 421 mensen in deze stad, waar voorheen duizenden mensen woonden.


Foto van Emmerik na het bombardement
 
Na de oorlog werd de stad weer opgebouwd, maar ze werd nooit meer zo mooi als voorheen.
 
Dit jaar is het 75 jaar geleden dat dit allemaal gebeurde en de mensen in Emmerich willen dat dit nooit meer gebeurt. Niet in hun stad, in hun land, eigenlijk nergens in Europa of daarbuiten.
 
Daarom gaan op 7 oktober 30 kinderen uit Nederland en 10 kinderen uit Duitsland, gele en blauwe (de kleuren van de Europese vlag) tulpenbollen poten. Maar dat kunnen ze niet alleen. Daarom gaan de leden van Scouting Zeddam samen met leden van "Deutsche Pfadfinderschaft Sankt Georg Stamm Janusz Korczak” hen meehelpen. Dit gaat gebeuren komende zaterdag 12 oktober van 14 - 16 uur bij de kruising Borgheeser Weg - Heckerenfelder Weg in Emmerik. Ook ouders en grootouders mogen komen kijken.
 
We planten deze bloembollen zodat we blijven werken aan de vrede en vrijheid, want het is niet vanzelfsprekend.

- Christa van Dee
 

Plezante avonturen voor explo’s en rovers in België

Op zaterdag 10 augustus was het dan eindelijk zover. De explorers vertrokken samen met de roverscouts naar het Belgische Loppem (zo’n 300 km van Zeddam) voor een week vol avontuur en plezier. 

Activiteiten

Gedurende de week werden er verschillende activiteiten ondernomen zoals een hike lopen met tussendoor opdrachten, een dagje naar badplaats De Haan om daar onze Achterhoekse trots te laten zien, een bezoek naar de stad Brugge met escape room en naar het zwembad inclusief een meet en greet met Beire de beer.

Culinaire hoogstandjes

Eten en drinken zijn bij de explo’s en rovers (en laten we eerlijk zijn ook voor de begeleiding) erg belangrijk en daarom zijn er verschillende gerechten en drankjes bereid en genuttigd. Van bresflappen, wraps, tosti frikandel tot vers bereide wafels van Lex en Brugse Zot voor de 18 plussers, (bijna) alles smaakte heerlijk!

Bonte avond

Het kamp kon natuurlijk niet zonder een terugblik afgesloten worden en daarom werd er een bonte avond georganiseerd waarbij iedereen fanatiek meedeed. Als 2 echte journaallezers namen Guus en Bas de week door en waren er optredens van Joost als fanatieke jongleur, Sem die zong over een ijverige snoepverkoper, de begeleiding die een ABC-tje had geschreven en als uitsmijter van de avond bracht Timo verschillende zelf geschreven liedjes op de gitaar. 

Wist je dat….?

  • De explo’s en rovers een brede muziekkeuze hebben? Van Kinderen voor Kinderen tot André Hazes, Normaal en Danny’s Autopaleis, niets is ze te gek. 
  • Sem niet de beroerdste is om zijn handen vuil te maken en met gemak een fiets repareert. 
  • Volgens Lex je prima een hike op prachtige koeienklompen kunt lopen en je helemaal geen speciale wandelschoenen hoeft te hebben. 
  • De gele hesjes beweging ook al in zwembaden werd gesignaleerd. Het was namelijk verplicht om een van de 18 plussers een hesje te laten dragen om de jongeren onder de 18 in de gaten te houden. Gelukkig mochten we onderling wel rouleren zodat iedereen wel een moment had om te zwemmen.
  • Toni goed is in het verzorgen en op tijd met een kan koffie, thee en koekjes klaarstaat voor iedereen. 
 

Kort (maar niet minder belangrijk) nieuws 


Wij zijn op zoek naar jou…..

Onze Blokhut wordt met enige regelmaat verhuurd, zo kunnen andere groepen ook genieten van ons mooie clubhuis. Met deze verhuuropbrengsten kunnen wij de Blokhut onderhouden, mooie programma’s maken en de contributie betaalbaar houden voor onze leden.

Om dit in goede banen te leiden zijn wij op zoek naar vrijwilligers die daarbij willen helpen. Mocht jij het leuk lijken en/of meer informatie willen hebben kun je contact opnemen met Frank Weijers (penningmeester) 06 21 68 7562


 

Scouts scoren beter op lifeskills dan niet-scouts

Dat Scouting goed voor ons is wisten we allemaal al lang, maar hierbij nogmaals aangetoond met onderzoek!

"Nederlandse jongeren die lid zijn van Scouting zijn lichamelijk actiever dan niet-scouts en gaan bewuster om met de natuur. Dit blijkt uit onderzoek van World Organization of the Scout Movement - WOSM, een van de twee wereldbonden van Scouting. Tijdens de tweejaarlijkse Scout-In op zaterdag 21 september in Zeewolde boden jonge scouts het onderzoeksrapport aan aan het aanwezige Tweede Kamerlid Antje Diertens. Meer lezen? http://bit.ly/2nsFz45 "
 

Oproep PR lid   

Beste ouder, kaderlid en belangstellende
  
Nu bijna vijf jaar is het PR team van Scouting Zeddam actief. Ons grootste doel is mensen bereiken en betrekken en Scouting Zeddam onder de aandacht brengen. Voor de mensen die bij Scouting betrokken zijn, is hetgeen een Scoutingvereniging doet waarschijnlijk wel bekend. Maar er zijn ook flink wat mensen die dat (nog) niet weten. Ook die mensen willen we graag bereiken; om nieuwe leden te werven maar ook om simpelweg te laten zien wat we doen en met hoeveel plezier dat gedaan wordt. Dit doen we door bijvoorbeeld een nieuwsbrief te publiceren, door pagina’s te maken in het Scoutingmagazine, door foto's en verhalen op internet en door het (laten) publiceren van verslagen van evenementen waaraan we deelnemen. Voor dit laatste wordt ook contact met de lokale kranten onderhouden. We vergaderen voor iedere nieuwsbrief.
 
In januari stopt de zoon van één van onze leden bij Scouting Zeddam en daardoor krijgen we een teamlid minder. We zijn nu op zoek naar enthousiaste mensen die er zin in hebben op een leuke en constructieve manier met elkaar aan het werk te gaan. Heb je belangstelling en/of wil je meer weten? Mail dan naar prteam@scoutingzeddam.
 

Agenda

Bloembollen poten voor de vrede

12 oktober | welpen & (groot)ouders

Jotihunt

19 & 20 oktoboer  | explorers, rovers en leiding

Winterkamp bevers

21 - 22 december | bevers

Winterkamp welpen

27 - 29 december | welpen

Nieuwjaarsbijeenkomst

04 januari 2020 | iedereen

Arnhemse Winterhike

24 - 26 januari 2020 | scouts, explorers en rovers
 
Instagram
Facebook
Website
YouTube
*|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*

Deze nieuwsbrief is voor alle leden, ouders/verzorgers en belangstellenden van Scouting Zeddam. 
Iedereen, ingeschreven lid of ouder/verzorger van een (oud)lid, krijgt deze nieuwsbrief toegezonden. Afmelden kan eenvoudig via de link onderaan iedere nieuwsbrief.

Ons adres is:
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*

Gegevens wijzigen of uitschrijven

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*

Vind ons op social media:

color facebook 128   color youtube 128   color instagram 128

LJU logo Vierkant hout CMYK

Zomaar een foto uit het fotoalbum

PICT0312