Scouting Zeddam nieuwsbrief:
Het volgende Scoutingdecennium

Nummer 22, 20 januari 2020

Beste scouts, beste ouders

Een nieuw decennium, ook voor Scouting. Wat gaat er allemaal gebeuren. Ga jij in 2021 naar de Scout Moot in Ierland, of misschien in 2023 wel naar Korea voor de World Jamboree? 

Wat de komende 10 jaren ons ook allemaal gaan brengen, laten ze in ieder geval avontuurlijk zijn!

- de redactie
Maria, Christa en Jan

Info

Met onder andere:
 • Nieuwjaarsborrel voor de leiding
 • Leiding gehuldigd
 • IJskoud winterkamp
 • De nieuwsbrief van 1985
 • en meer....

Het nieuwe jaar in met de nieuwjaarsopkomst en borrel

 

Speuren op de nieuwjaarsopkomst

Het is weer een nieuw jaar en dat betekent (natuurlijk) ook een nieuwjaarsbijeenkomst met boerenkool, worst en speklapjes! Zaterdag 4 januari was het weer zover. Samen met alle speltakken gingen we op pad om een mysterie op te lossen. Wie-oh-wie was de dader van het grote nieuwjaarscluedo?! Door middel van spelletjes te doen waren er locaties, moordwapens en verdachten bij elkaar te sparen. Hoe meer spelletjes je won, hoe meer je te weten kreeg en hoe dichter je bij de oplossing was. Voor het winnende groepje was er een heerlijke prijs: romige slagroomsoesjes, die natuurlijk al weer snel op waren. Het was een geslaagde middag waar alle kinderen van genoten hebben. Hopelijk gaan we weer een mooi jaar tegemoet met veel leuke activiteiten en gezelligheid.

- Femke, scoutsleiding

Leiding gehuldigd bij de nieuwjaarsborrel

's Avonds werd de nieuwjaarsborrel gehouden, waarbij weer ruimte was voor het bedanken en huldigen van een aantal van onze vrijwilligers. Tijdens een mooie toespraak bedankte Robert alle vrijwilligers voor al het werk en enthousiasme die iedereen ook in 2019 weer voor de kinderen en onze vereniging opgebracht had. Er waren ook een viertal nieuwe leiding die genoemd werden: bij de bevers Kai Scheffel, bij de welpen Guus Verweij en bij de scouts Bas Jansen en Sem Scheffel. Colinda Baars werd met een mooie bos bloemen bedankt voor alle wassen die ze draait.

Vertrekkende leiding is dit jaar Inge Berendsen. Na een heleboel jaar als scoutsleiding en de laatste jaren in het bestuur als groepsbegeleidster houdt Inge er mee op. Ze krijgt een lekkere doos chocola met een bedankkaartje. Dan is het de beurt aan de jubilarissen. Henk van Spil is dit jaar 5 jaar vrijwilliger, Frank Ruikes 10 jaar en Yvonne Sommers zelfs 20 jaar! Helaas waren Henk en Yvonne er niet. Frank kreeg een insigne met een roos en kaartje, de anderen krijgen deze thuis gebracht.
 

Met een goed vervolg 2020 in

Vervolgens hadden Antal en Maaike voor alle kaderleden een geweldige Pubquiz voorbereid. In groepen moesten we vragen beantwoorden zoals 'van wie zijn deze ogen?' 'welk liedje hoor je?' en 'van wie zijn deze jeugdfoto's?'. Hoewel kaderleden zichzelf niet eens herkenden in hun jeugdfoto's ging er toch een groep naar huis als winnaars. Na de leuke quiz ging het borrelen nog even door. De organisatie van deze avond bedankt, dat het maar een mooi jaar mag worden!

- Ikki, welpenleiding
 

Speltakkampen


Eskimo en de bevers

De bevers kwamen op zaterdagochtend 21 december samen bij de Blokhut en toen de bedjes waren opgemaakt en de ouders weg waren kon het kamp echt beginnen. Eerst deden we wat spellen en 's middags aten we een lekker broodje knakworst. Toen gebeurde er iets raars: de stroom viel uit. Gelukkig kende Steven Stroom iemand die we konden bellen, namelijk de klusjes man genaamd Handige Harry. Hij was in de buurt en kwam al snel ter plaatse en ging meteen kijken wat de oorzaak was. "Helaas duurt het wel eventjes" vertelde hij ons "Ga maar op mijn kosten naar de spannende film." We konden ons geluk niet op.

Frozen deel 2 werd de keuze en met popcorn en drinken erbij was het heel gezellig. Toen we weer terug kwamen bleek er iemand in de Blokhut te slapen, namelijk een Eskimo. We hebben haar wakker gemaakt en ze vertelde ons dat zij degene was die de stroom had afgezet. Het was veel te warm en ze was haar omgekeerde jas, die haar ijskoud maakt, kwijt. Gelukkig hadden de bevers de jas al snel gevonden zodat de Eskimo koud kon worden.
 
Als avondeten gingen de bevers gourmetten en na het eten was het tijd voor ijs, dat lustte de Eskimo ook wel. Helaas was het ijs gesmolten, want daar had de Eskimo niet over nagedacht toen ze de stroom af had gezet. Hierom gingen we op speurtocht naar een ijsboer, eenmaal gevonden aten we hier al het ijs op en was het bedtijd.

Op zondag hebben we uitgeslapen en zijn we opgestaan met ochtendgym. Om 12:00 was ons gezellige kamp weer afgelopen.

- Rebbel, beverleiding

Welpenkamp in het donker?

Op 27, 28 en 29 december afgelopen jaar vond het welpenwinterkamp plaats in Zeddam. Er was alleen een probleem… de stroom was uitgevallen?! Ja, je leest het goed, het hele weekend had de Blokhut geen stroom. Zelfs een monteur van Liander kon de boel niet aan de praat krijgen. De meterkast was namelijk gesaboteerd en al snel bleek dat een stel Eskimo’s dat hadden gedaan. O nee de bevers hadden ons al gewaarschuwd.

Volgens de Eskimo’s smolten alle ijskappen en dus ook hun thuis. De aarde warmt op en dat komt onder andere, omdat wij met z'n allen ontzettend veel energie verbruiken. De welpen van Scouting Zeddam moesten maar eens proberen een weekend zonder stroom te leven. Gelukkig was dit voor ons geen probleem. We hebben de lokalen mooi aan kunnen kleden met lampionnen met daarin lichtjes en hebben ons prima zonder stroom kunnen redden. Aan het einde van het kamp waren de Eskimo’s tevreden met onze vorderingen en kregen we gelukkig de stroom weer terug.

Eind goed, al goed!

- Chil, welpenleiding

Contributie verhoging 2020

Op 6 december 2019 hebben alle ouders/verzorgers van de (jeugd)leden een email ontvangen over de contributie verhoging in 2020 van €100,- naar €110,- per kind per jaar.

We zijn momenteel een financieel gezonde vereniging, maar om te zorgen dat we dat blijven was de contributie verhoging nodig. Diverse zaken hebben een rol gespeeld bij deze beslissing:
 • De contributie was sinds 2015 niet verhoogd en gelijk gebleven op €100,- per jaar;
 • De prijzen (kosten) stijgen ieder jaar (inflatie). In 2019 was de inflatie 2,63%;
 • We verwacht dat de kosten van o.a. gas en elektra en verzekeringen de komende jaren fors zullen stijgen;
 • We verwacht door scherpere wet- en regelgeving dat we meer uitgaven zullen moeten doen en minder inkomsten kunnen genereren;
 • Na enkele jaren van stijgende inkomsten van het verhuren van onze Blokhut, is afgelopen jaar de verhuurinkomsten gedaald;
 • De gemiddelde contributie ligt landelijk gezien rond de €120,-;
 • In vergelijking met andere vrijetijdsbestedingen voor kinderen is de contributie bij Scouting relatief laag;
 • Het afgelopen jaar waren de uitgaven hoger dan de inkomsten, en hebben dit tekort moeten aanvullen vanuit onze algemene reserves.
We hebben voldoende financiële reserves om één jaar (of enkele jaren) een klein tekort aan te vullen. Maar als we de contributie nu niet een beetje verhogen zouden we waarschijnlijk over enkele jaren de contributie fors moeten verhogen. Omdat een plotselinge forse verhoging voor diverse gezinnen voor problemen zou kunnen zorgen, hebben we hebben er voor gekozen om de contributie nu met 10% te verhogen.

We zullen volgend jaar opnieuw bekijken of we de contributie gelijk kunnen houden of dat we de contributie opnieuw moeten verhogen.

- Frank Weijers, penningmeester
 

NLdoet 2020

Ook dit jaar doen wij weer mee aan de grootste vrijwilligers actie van Nederland: NLdoet.

Zet daarom maar alvast 14 maart in je agenda!!

Dit jaar zullen wij weer een aantal klussen aanpakken, zodat ons gebouw en terrein een gezellige en veilige omgeving is voor de kinderen. Daar kunnen we zeker uw hulp bij gebruiken. 

Welke klussen dit zijn, laten wij nog later in een apart briefing weten.

Kort (maar niet minder belangrijk) nieuws 

 

Rabo Clubkas-actie

Tijdens de Clubkas-campagne van de Rabobank konden leden van de Rabobank stemmen op verenigingen en stichtingen. Wij hebben 147 stemmen ontvangen. Dit heeft ons een bedrag opgeleverd van €416,01.

We willen de mensen die op onze vereniging hebben gestemd en de Rabobank bedanken voor hun steun.
 
- Frank Weijers, penningmeester
 

Wij zijn op zoek naar jou…..

Onze Blokhut wordt met enige regelmaat verhuurd, zo kunnen andere groepen ook genieten van ons mooie clubhuis. Met deze verhuuropbrengsten kunnen wij de Blokhut onderhouden, mooie programma’s maken en de contributie betaalbaar houden voor onze leden.

Om dit in goede banen te leiden zijn wij op zoek naar vrijwilligers die daarbij willen helpen. Mocht jou dat leuk lijken en/of zou je meer informatie willen hebben kun je contact opnemen met Frank Weijers (penningmeester) 06 21 68 7562

Scouty: de nieuwsbrief in 1985

Bij het laatste interview (met Tabaqui) hoorden wij dat er vele jaren geleden ook een paar enthousiaste leden van Scouting Zeddam geweest zijn die een Scoutingmagazine gemaakt hebben. Tot onze vreugde zijn die bladen bewaard gebleven en konden wij deze inkijken.

We schrijven 1985 en de redactie bestond toen uit de piepjonge Tabaqui, Marcel Ariëns ( ook nog steeds vrijwilliger en ook bij velen bekend) en nog een paar jeugdleden die nu niet meer bij Scouting Zeddam actief zijn.

Deze toendertijd 16-jarigen hadden er een heleboel werk aan, er werd getypt, geknipt en geplakt om een paar pagina’s in elkaar te zetten. De redactie was erg enthousiast, maar helaas waren er maar weinig anderen die stukjes inleverden, zodat de Scouty (zoals het blad genoemd werd) , na een 8- tal uitgaves in 1987 stopgezet werd. Wel werd er nog moeite gedaan om een enquête te verspreiden onder de leden. Hiervan is de uitslag niet bekend bij ons, maar feit is dat het blad gestopt is.

Het is erg leuk om te zien wat er toen omging bij Scouting Zeddam, en ook de moppenpagina’s hebben we met plezier gelezen. Moppen van allerlei soorten werden ingezonden, maar op een gegeven moment is er iets mis gegaan. Onze eigen penningmeester Frank zond als trouwe lezer en één van de weinigen die iets inzonden, een paar mopjes in, o.a. een paar bedoeld voor de redactie om even te lachen, maar deze zijn alle in de Scouty geplaatst. Er was toen nog geen controle van het bestuur en deze mopjes zijn toen door een heleboel ouders, het bestuur en de leiding als ongepast ervaren. De redactie moest een excuus plaatsen en de toenmalige Hathi, dhr. J. Ariëns, ( ja, broer van) plaatste ook een excuus aan de ouders.
Of het er iets mee te maken heeft gehad blijft voor ons een vraag, maar hierna is er nog maar 1 Scouty uitgekomen.

Wij vonden het in ieder geval heel leuk dat deze Scouty’s er allemaal nog zijn.
 

Agenda

Arnhemse Winterhike

24 - 26 januari 2020 | scouts, explorers en rovers

Carnaval bij Scouting

6 & 7 februari  | iedereen

iScout

7 maart | explorers, rovers en leiding

NLdoet

14 maart 2020 | iedereen
Instagram
Facebook
Website
YouTube
*|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*

Deze nieuwsbrief is voor alle leden, ouders/verzorgers en belangstellenden van Scouting Zeddam. 
Iedereen, ingeschreven lid of ouder/verzorger van een (oud)lid, krijgt deze nieuwsbrief toegezonden. Afmelden kan eenvoudig via de link onderaan iedere nieuwsbrief.

Ons adres is:
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*

Gegevens wijzigen of uitschrijven

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*

Vind ons op social media:

color facebook 128   color youtube 128   color instagram 128

LJU logo Vierkant hout CMYK

Zomaar een foto uit het fotoalbum

Welpen zomerkamp 2017 Lochem (16)