Scouting Zeddam nieuwsbrief:
Scouting beweegt door

 
Nummer 23, 03 mei 2020

Beste scouts, beste ouders

De maatregelen voor het COVID-19 virus hebben ook grote invloed gehad op de activiteiten van Scouting. Toch zijn we bezig gebleven en durven we al weer uit te kijken naar de toekomst. Dat we elkaar snel weer mogen zien bij de Blokhut.

Tot die tijd de beste gezondheid gewenst!

- de redactie
Maria, Christa en Jan

Info

Met onder andere:
  • Online opkomsten
  • Minecraft voor scouts
  • Scouting in Emmerich
  • Activiteiten van de speltakken
  • en meer...
 

Scouting Zeddam online en offline

Het zijn voor iedereen vreemde tijden en wij hopen dat het met jullie allemaal goed gaat. Normaal zouden wij samenkomen in onze Blokhut om samen leuke activiteiten te ondernemen en uit te kijken naar de kampen en regioactiviteiten, helaas loopt het nu allemaal anders. Mooi om te zien dat onze kaderleden toch de Scoutingideeën omzetten naar digitale opkomsten, chapeau! Dat gaat voor de ene speltak makkelijker dan de andere. Ook binnen onze groep zijn wij het digitaal overleg ingegaan, zowel met het bestuur als met de kaderleden in de groepsraad (het hoogste beslisorgaan van onze groep). Dat was ook een primeur! Op dit moment ziet het er naar uit dat wij op niet al te lange termijn met de jongste groepen toch weer voorzichtig mogen beginnen met ons Scoutingspel. Hiervoor zijn wij met de gemeente en de kaderleden in overleg om te bekijken hoe en wat wij gaan doen, ondanks de beperkingen waarmee wij van doen krijgen. Als daar meer over bekend wordt zullen jullie daar per e-mail van op de hoogte gebracht worden. Voor nu blijf gezond en hopelijk mogen wij jullie binnen niet al te lange tijd weer welkom heten in de Blokhut.

- Robert Giesen, Voorzitter

 

Speltakken

Alle speltakken hebben de afgelopen tijd hun opkomsten moeten afgelasten. Toch zijn we erg creatief geworden om deze online verder te laten gaan. Lees hier op welke manier.
 

de welpen

De welpen konden thuis aan de slag met opdrachten en challenges van iScouting. Ook hebben we veel foto's gekregen over andere activiteiten die gedaan. Bij Casper wordt er thuis gekampeerd, Noortje heeft cakejes gebakken, bij Jack in Netterden wordt twister gespeeld en Floor heeft met haar familie een wandeling gemaakt.

iScouting

We zien erg veel leuke ingestuurde foto’s en video’s van de welpen via iScouting. Blijf dit vooral doen! Om de welpen aan te moedigen opdrachten te blijven doen, en ook in te sturen, gaan we de Stay@home badge uitreiken (zie afbeelding). Deze badge wordt uitgereikt aan degenen die aan het einde van het spel opdrachten hebben ingestuurd. Voor de top vijf welpen die de meeste opdrachten hebben ingestuurd komt er nog een extra verrassing. Zet hem op!

Digitale opkomsten van de scouts

De afgelopen tijd zijn de scouts ook druk bezig geweest met digitale opkomsten. Zo zijn er opdrachten gedaan in groepjes over communiceren in code met het NAVO-alfabet, morsecode en semafoorseinen. Ook hebben de scouts zelf een Minecraftserver gemaakt, waar ze samen op kunnen om ook buiten de opkomsten om op te spelen.

De scoutsleiding vindt het erg jammer dat we niet meer naar de Blokhut kunnen, maar toch genieten wij er elke vrijdagavond van om contact te hebben en een gezellige avond te hebben.

P.S.
Voor de Minecraftende scouts kan je sinds deze week verbinding maken met de Scouting Nederland server, namelijk ScoutCraft. Klink de link voor meer informatie.
Scouting Nederland Minecraft server - ScoutCraft

Online opkomsten bij de explorers

We hebben ons tijdens de coronatijd niet verveeld. We moesten er even achter komen wat het makkelijkste was om online te communiceren, maar toen we Skype hadden gevonden begon het feest echt. We hebben alles gedaan wat je online maar kan doen. Zo hebben Rosalie, Morris en Kai een kahoot zelf gemaakt en hebben we schik gehad met 'Skribbl'.

Ook was een opkomst met als opdracht 'maak je eigen meme'  georganiseerd door Emma, Joeri en Menzo. Deze moesten we natuurlijk wel zelf maken, zie het resultaat hierboven,  er waren ook mensen bij die het niet wisten wat het was, maar dat maakt niet uit bij de Scouting.  

- groetjes van de explorers

Verslag van de eerste online roveropkomst

Een uur van te voren had Lex een mooie Discordserver gemaakt zodat wij met zijn allen contact konden hebben. Hij zorgde ervoor dat spelletjes gestreamd konden worden zonder dat dit een probleem was. 

Wat nog meer niet kan ontbreken bij een echte roveropkomst is natuurlijk een biertje en zoals te zien was iedereen goed voorzien van zijn eigen drankje. Zo is onze eerst online opkomst begonnen. We hebben onder andere Scribble, Jackbox games en Skyfall gedaan.
 
Scribble is lekker tekenen en raden wat een ander tekent. Dan heb je Jackbox en dat zijn allemaal kleine spelletjes waarbij je apart van elkaar een mening geeft waarbij het er eigenlijk omgaat wie het meest droge/grappige antwoord geeft.

We kwamen er ook snel achter dat onze Lexie Bosch hier nogal goed in was en toen is het woord  ‘#lexcheats’ ontstaan (bedacht door Bas Jansen). Om de avond af te sluiten hebben we een potje Skyfall gedaan. Dit is een spel waarbij iedereen een rol krijgt op een bepaalde locatie en er zijn een aantal spionnen. Die moeten er achter komen waar de rest zich bevindt. Als de mensen van de locatie raden wie de spion is hebben zij gewonnen. Wordt de locatie geraden door de spion, dan heeft uiteraard de spion gewonnen.

-Sem Scheffel, rover
 

75 jaar Bevrijding bloemen

Afgelopen najaar hebben de welpen samen met welpen van Scouting Emmerik bloembollen gepoot in het teken van 75 jaar Vrijheid. Nu het voorjaar is geworden staan de bloemen in bloei.


 

4 mei thuis herdenken

Morgenavond is de Nationale dodenherdenking. Jaarlijks verzorgt Scouting bij de herdenking op de Paasberg in Zeddam dat de vlag halfstok gehesen is. Dit jaar roept het Nationaal Comité 4 en 5 mei op om de Nederlandse vlag de gehele dag (zonsopgang tot zonsondergang) halfstok uit te hangen. Doet u thuis ook mee?
 

Een ingezonden brief

Een tijdje terug hebben we een oproep uitgestuurd naar Scoutinggroepen bij ons in de buurt over hun ervaringen met het Coronavirus. Hier is gehoor aangegeven door onze Oosterburen en we hebben een ingestuurd bericht gekregen van Scouting uit Emmerik. Onderstaand is de vertaalde tekst, wil je de originele Duitse versie lezen kan dat via de link onderaan het artikel.
 

Emmerik: Scoutingwerk in tijden van Corona 

De Coronapandemie heeft uiteraard ook gevolgen voor de scouts van de Janusz Korczak-stam uit Emmerich am Rhein. Nog voor het door de federale regering opgelegde contactgebod, besloot de leiding van de stam dat vanaf 13 maart 2020 tot het einde van de Paasvakantie in Nord Rhein Westfalen alle troepentijden en alle andere evenementen van de stam zouden worden geannuleerd. Helaas had dit ook gevolgen voor de traditionele Palmtakcampagne, waarbij verkenners van de stam in verschillende districten van Emmerik gewijde palmtakken naar de huizen van de burgers brengen. Maar onze leden werden creatief en weten hoe ze voor zichzelf en anderen in de gemeenschap moeten zorgen, zelfs in deze moeilijke tijden.

De leiding van de stam verspreidden meer dan 900 theelichtjes als Paasgroet door deze in de brievenbussen van de burgers in de wijk Speelberg te doen. Veel mensen in de gemeenschap bedankten de scouts voor deze actie en waren erg blij dat zelfs in moeilijke tijden iemand aan hen dacht.
Daarnaast zijn door de groepsleiders manieren gecreëerd om de troepbijeenkomsten die normaal wekelijks plaatsvinden in het jeugdhuis aan de Gerhard-Cremer-Straße op het internet plaats te laten vinden . Op deze manier kunnen alle kinderen eens per week onder toezicht van de juiste leiders op het internet elkaar ontmoeten en met elkaar praten en plezier maken.

Aan het begin van elke digitale bijeenkomst vertellen de deelnemers elkaar hoe ze het doen en wat ze momenteel doen. Vervolgens worden verschillende spellen gespeeld. Zo moesten de kinderen bij de eerste bijeenkomst binnen 3 minuten een kostuum aantrekken, of moesten ze een aantal begrippen in pandemie-termen beschrijven. Aan het eind was er een korte reflectie en werd er een digitale afscheidskring gemaakt. Ook de leiding komt niet persoonlijk bij elkaar, maar alleen op internet. Hier wordt de huidige situatie besproken en denken de leiders samen hoe ze het beste uit de huidige situatie kunnen halen. Zo werd 15 april door de federale regering besproken dat de contactbeperkingen tot minimaal 3 mei voortduren. Dit betekent dat er zelfs na de Paasvakantie geen reguliere troepen of acties kunnen plaatsvinden. We blijven hoe dan ook actief op internet en zullen de komende maanden manieren blijven vinden om ons werk voort te zetten.

- Gutpfad
De leiding van de Stam Janusz Korczak Emmerik aan Rijn
De originele brief is hier te lezen in het Duits
 

Kort nieuws 


Update verplaatsing regionale en landelijke activiteiten

Ook onze regio en Scouting Nederland heeft haar activiteiten moeten afgelasten. Grote activiteiten zoals de HIT en de Landelijke Scoutingwedstrijden zijn afgelast en worden niet ingehaald in het najaar. De Europese Jamboree 2020 die dit jaar in Polen zou plaats vinden is afgelast en wordt verplaatst naar de zomer 2021. Een aantal landelijk jaarlijks wisselende evenementen zoals de Nationale Jamboree en Exxploraxxion zijn ook afgelast en worden niet ingehaald in 2021. Dit heeft te maken met een al druk programma volgend jaar. Op deze activiteiten moeten we dus nog wat langer wachten.
 

iScout

Net voordat de maatregelen van kracht werden hebben de explorers, rovers, stam en leiding meegedaan met iScout. Dit jaarlijkse onlinespel gaf ons weer de nodige uitdaging. Het was een gezellige spelavond, die we samen met Scouting Groessen en de Graaf Ottogroep uit Doetinchem hebben gespeeld. Een van de mooiste opdrachten was die van Scouting Tetris, zie de foto hieronder voor het resultaat:

 

 

Agenda

Nationale Dodenherdenking

4 mei | iedereen
 
Instagram
Facebook
Website
YouTube
*|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*

Deze nieuwsbrief is voor alle leden, ouders/verzorgers en belangstellenden van Scouting Zeddam. 
Iedereen, ingeschreven lid of ouder/verzorger van een (oud)lid, krijgt deze nieuwsbrief toegezonden. Afmelden kan eenvoudig via de link onderaan iedere nieuwsbrief.

Ons adres is:
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*

Gegevens wijzigen of uitschrijven

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*

Vind ons op social media:

color facebook 128   color youtube 128   color instagram 128

LJU logo Vierkant hout CMYK

Zomaar een foto uit het fotoalbum

IMG_5780